Viikonloppuna syödään.

viikonloppu102016.jpg

Olenkohan minä ainoa ihminen, joka rakastaa torstaita, koska silloin suunnitellaan viikonlopun ruokalista? Haaveilen jopa saunavuorosta torstaille, koska lauteilla & saunajuoman ääressä olisi ihana keskustella aiheesta. Tunnustan, että suunnittelu ei ole aina idyllistä. Usein minä selaan hermostuneena kirjoja ja lehtiä läpi, etsien jotain täydellistä tai sitä yhtä reseptiä, jonka joskus näin jossain. Ostoslista on saatava kirjoitettua Jussille valmiiksi ennen kun käydään nukkumaan.

Tilanne menee leppoisammin, jos molemmat on tahoillaan edes vähän miettineet, mitä tekisi mieli syödä. On helpompi aloittaa suunnittelu, kun tietää haluavansa perjantaina kalaa. Helpottaa myös kummasti, kun viikonlopun ohjelma on selvillä. Lauantai-illaksi ei tarvitse ruokaa, jos mennään kylään tai brunssi sunnuntaina tarkoittaa kevyempää illallista. Yritän silti säilyttää jonkinlaisen mahdollisuuden tehdä asioita myös hetken mielijohteesta. Ihannetilanteessa otetaan ruokasesongin lisäksi huomioon jääkaapin ja pakastimen sisältö ja mietitään jo valmiiksi, mitä mahdollisille ylijääneille ruoille ja raaka-aineille tehdään. Ja tietysti käytettävissä oleva aikakin vaikuttaa. Aikamoinen yhtälö, joka tänä viikonloppuna ratkaistiin näin:

  • Perjantaina punajuuritortellineja. Paahdetaan samalla pari ylimääräistä punajuurta sunnuntaiksi.
  • Lauantaina aamulla pannulla paistettuja omenoita & pähkinöitä & jogurttia. Päivällä leipiä pakastimesta & silakkamarkkinoilta ostettuja herkkuja. Illalla kyläillään.
  • Sunnuntaina aloitetaan aamu punajuuri-puolukkasmoothiekulholla. Päivällä syödään eggs benedict kurpitsan ja pakastimesta napatun brioissin & pekonin kanssa. Loput kurpitsasta käytän granolaan. Illalliseksi lihaa, paahdettua ruusukaalia ja sienivinaigrettea.
  • Tänä viikonloppuna ei leivota, vaan makeat napataan pakastimesta, jonne on kertynyt synttärijuhlista vaikka mitä herkkuja.

Välillä tunnen olevani aivan sekopää tämän suunnitteluvimmani kanssa, toisinaan taas olen vain onnellinen siitä, että minulla on mahdollisuus tehdä näin.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Höpsöä

Kurpitsaa, labnehia ja mausteista syksyä.

uunissa_paahdettu_kurpitsa.jpg

Sain Maustehaastetta varten Urtekramilta laatikollisen luomumausteita. Pienet metallipurkit kätkivät sisäänsä muun muassa nyt niin trendikästä lakritsijauhetta, chilihiutaleita, sitruunaruohoa, jauhettua maustepippuria ja sinappijauhetta. Tehtävänä oli kehitellä resepti, jossa käyttäisin vähintään kahta Urtekramilta saamaani maustetta.

Olen vasta viime aikoina oppinut käyttämään mausteita kunnollisen määrän. Aiemmin laitoin vain ripauksen sitä ja toisen tätä, jolloin olisi ollut melkein sama jättää mausteet laittamatta. Nykyään puhun mausteita laittaessani useammin ruokalusikallisista kuin ripauksista. Tämä myös estää maustekaapin pursuamisen, koska mausteet vaihtuvat tiuhaan. Ja mausteethan eivät ole mitään vuosikertaviinejä, jotka paranevat säilytettäessä vaan maut tuppaavat haalistumaan ja kulumaan.

Maustehaasteeseen paahdoin uunissa kurpitsaa ja tein sen kaveriksi labneh-tuorejuustoa. Syksyistä, helppoa ja herkullista. Kaikki maustehaasteen reseptit ja äänestysohjeet löytyvät ruoka.fin sivulta. Ja äänestäjistä joku voittaa kunnolla täydennystä omaan maustekaappiinsa!

Uunissa paahdettua kurpitsaa & labnehia

Labneh

  • 3 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 punainen chili
  • 1 dl manteleita

Kurpitsa

  • 1 (n. 1 kg) myskikurpitsa 
  • 1/4 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
  • 2 rkl rakuunaa
  • 1 rkl chilihiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 dl siirappia

Aloita labnehin valmistus edellisenä päivänä. Vuoraa siivilä harsokankaalla ja laita siivilä kulhon päälle niin, ettei se osu kulhon pohjaan. Sekoita suola jogurtin joukkoon ja nosta jogurtti siivilään. Nosta jogurttiseos jääkaappiin valumaan vähintään 12 tunniksi. Nostele valunut jogurttimassa seuraavana päivänä tarjoilukulhoon. Poista halutessasi chilistä siemenet ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Paahda mantelit kuivalla pannulla ja rouhi ne karkeasti. Ripottele chili ja mantelit labnehin päälle. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. Pese myskikurpitsa ja halkaise se. Poista siemenet lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi ja nosta lohkot uunipellille. Sekoita oliiviöljy ja mausteet siirappia lukuun ottamatta keskenään. Hiero seos kurpitsoihin. Valuta lopuksi siirappi kurpitsoiden päälle. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat kypsiä ja reunat ovat ruskistuneet. Tarjoa kurpitsalohkot lämpiminä labnehin kanssa.

 

 

Koti Ruoka ja juoma