Saaristolaisleipä

Lempiruoka

 

Juuri nyt tarkastan vähän väliä sääennusteen, kuten varmaan aika moni muukin. Varma juhannuksen merkki. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ystäväni mökkipaikkakunnalla, jonne porukalla suuntaamme, sataisi aattoiltana. Muuten olisi poutaista ja jopa aurinkoa näkyvissä. Toivon tätä ehkä enemmän kuin koskaan. Kuiva maa on nimittäin aika hyvä juttu, jos on sattunut luomaan ikiliikkujan, joka on tyytyväinen vain päästessään konttaamaan ympäriinsä. Sylissä istuskelu ei paljon kiinnosta.

Juhannukseemme kuuluu aina aaton kalapöytä, johon leivon perinteisesti saaristolaisleivän. Olen kokeillut useita reseptejä, mutta en osaa ikinä sanoa, onko sillä hetkellä syömäni leipä parempaa kuin vuosi sitten syömäni. Tai se jota söin kaksi vuotta sitten. Haaveilenkin joskus tekeväni kaikki reseptit samaan aikaan ja järjestäväni sokkomaistelun. Saataisiin sitten joku selvyys tähänkin asiaan.

Tämä muinaisesta Evita-lehdestä ottamani resepti on kuitenkin ollut käytössä useamman kerran. On se siis ainakin hyvä ellei paras. Leipä on myös helppo tehdä, vaikka vaatiikin aikaa piimän seisottamisineen, kohotteluineen ja paistamisineen. Minä kasaan leivän päälle graavilohta ja -siikaa, toiset silliä ja kolmannet vain voita. Ja jos leipää jää yli, niin saaristolaisleivästä syntyy aivan mahtavat krutongit.

Saaristolaisleipä tarkemmin sanottuna kaksi leipää

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl ruokosokerisiirappia
  • 3 tl suolaa
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 10 dl grahamvehnäjauhoja
  • öljyä vuokien voiteluun

Anna piimän happamoitua vuorokausi huoneenlämmössä. Liota huoneenlämpöiseen piimään hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, suola, kaljamaltaat, ruisleseet ja ruisjauhot. Sekoita lopuksi grahamjauhot. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää, että jauhot ovat sekoittuneet kunnolla. Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus 1,5 l) öljyllä ja nostele taikina niihin. Taputtele tasaiseksi. 

Anna taikina nousta kaksi tuntia leivinliinalla peiteltynä. Lämmitä uuni 175-asteeseen ja paista leipiä 20 minuuttia. Laske tämän jälkeen lämpötila 150-asteeseen ja jatka paistamista 2-2,5 tuntia. Anna leivän jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Kommentit

Marjorie of LOVE

Jes! Tää menee testiin.

Kommentoi