Seesam aukene
Viime aikoina olen himoinnut tahinia, tuota seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, joka on kai useimmille tuttu hummuksesta. Uskon, että tällaisissa himotustapauksissa kehoni yrittää viestittää minulle jotain tarpeistaan (tämä ei päde Ben & Jerry’siin). Kalsiumia seesaminsiemenissä on ainakin reilusti, joten ehkä siinä himon syy (sitä on kyllä myös Ben & Jerry’ssä…). Olen lisäillyt tahinia aamupuuroon, tehnyt siitä salaatinkastikkeita ja jopa leiponut suklaakeksejä. Ja syönyt halvaa.
Vielä muutama vuosi sitten halva ei juurikaan ollut makuuni, mutta nykyään pidän siitä aika paljon. Ainakin kausittain. Sellaisenaan ja jälkiruoissa. Tähän nopeaan halva-appelsiinijälkkäriin käytin pistaasihalvaa, mutta suklaahalva voisi olla myös aika ihanaa. Tai sitten päälle voisi rouhia tummaa suklaata.
Halva-appelsiinijälkkäri kahdelle
- 1 appelsiini
- 1,5 dl paksua krekkalaista jogurttia
- n. 1 dl pistaasihalvaa
- muutama suolattu pistaasipähkinä kuorittuna
Leikkaa appelsiinin kuori niin, että kalvo lähtee mukana. Lohkojen välistä kalvoa ei tarvitse poistaa vaan voit pilkkoa kuoritun appelsiinin. Jaa appelsiini kahteen kulhoon. Sekoita murennettu halva jogurtin joukkoon ja nostele seos appelsiinien päälle. Viimeistele muutamalla rouhitulla pistaasipähkinällä. Jälkkärille tekee hyvää, jos se saa odotella hetken jääkaapissa.
Jogurtista vielä sen verran, että turkkilaisen jogurtin lisäksi käytän usein kreikkalaista Total jogurttia. Yleensä kaupoista löytyy pieniä pikareita joko 5% rasvaisena tai rasvattomana. Herkusta saa kuitenkin isommassa purkissa versiota, jossa on 2% rasvaa. Löytyy siis mistä valita. Minä käytän kaikkia suloisesti sekaisin.