Sokerihiiren juhlaviikonloppu
Tuleva viikonloppu on aikamoista juhlaa meille leivonnaisten ja sesonkien ystäville. Runebergin torttu eli tuttavallisemmin ruunari ja laskiaispulla samana viikonloppuna. Oujee! Olen aiemmin ollut aika tiukka sen suhteen, että näitä leivonnaisia syödään vain oikeana päivänä. Ja tietysti paheksunut niiden saapumista kauppoihin heti joulun jälkeen. Tänä vuonna mieheni (ruokakauppias kun on) ihmetteli, miksei niitä saisi syödä aiemminkin, jos tykkää. Ei se ole keneltäkään pois. Ja ei se tosiaan ole. Pikemminkin tämäkin tiukkis voi saada enemmän. Tähän mennessä olenkin syönyt jo kaksi ruunaria ja kaksi laskiaispullaa.
Leivon ruunareita joka vuosi samalla, muistaakseni Hesarista otetulla, reseptillä. Perinne alkoi opiskeluaikoina vuosituhannen vaihteesssa ja enhän minä nyt silloin halunnut laittaa rahojani karvasmanteliöljyyn. En ole sitä sen koommin osannut kaivata, mutta alkuperäiseen ohjeeseen kuuluisi viisi tippaa. Saa testata.
Ruunareiden taikinaan saa muuten mainiosti upotettua joulupipareiden jämät, jos sellaisia vielä kaapissa lymyää. Kokeilin tänä vuonna uutta juttua sokerikuorrutuksen kanssa, kiireessä. Ei kannattanut. En oikeastaan suosittele kokeilemaan mitään uutta kiireessä, jos on taipumusta sähläykseen. Tästä syystä kuvassakin komeilee vain yksi ruunari.
Ruunarit (12 kpl muffinivuokiin tehtynä)
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 dl mantelirouhetta
- 1 1/2 dl korppujauhoja
- 1 dl murskattuja keksejä
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 12 tl vadelmahilloa
- 2 dl tomusokeria
- 4 tl sitruunamehua
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa kunnolla joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahdon joukkoon. Nostele taikina esimerkiksi muffinivuokiin ja tasoita pintaa hieman. Parhaiten tämä käy sormin. Tee samalla pieni kolo vadelmahillolle. Laita jokaisen tortun keskelle teelusikallinen vadelmahilloa. Paista ruunareita 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ja irrota ne sitten vuoista. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Tee kuorrutuksesta rengas hillon ympärille rennosti lusikalla tai hienostuneemman jäljen saadaksesi pursotinpussin avulla.