Lumoava Lefkas yllätti vehreydellään

Lefkas on Kreikan saari keskellä turkoosia Joonianmerta, aivan Kreikan mantereen tuntumassa Italian ja Kreikan välissä. Lefkaksen erottaa mantereesta salmi, joka on kapeimmillaan vain 250 metriä leveä. Mantereelta pääsee Lefkakselle autolla siltaa pitkin.

Lefkaksen pinta-ala on 325 neliökilometriä; se on Kreikan 14. suurin saari. Asukkaita Lefkaksella on n. 23 000. Saaren pääkaupunki on Lefkaksen kaupunki ja tunnettuja kyliä mm. Nidri, Perigiali, Vassiliki, Ligia sekä Sivota.

Lefkaksen sisäosa on vuoristoinen. Korkein huippu Stavrotá on 1 158 metriä korkea.

Lefkas saa nimensä sen eteläkärjen eli Lefkatan niemen valkoisista, jyrkistä kallioista. Lefko tarkoittaa kreikaksi valkoista.

 

lefkas3.jpg

 

Matkustimme Lefkakselle 1.10 ja tutustuimme saaren viikon verran. Varasimme matkan syyskuussa äkkilähtönä melko spontaanisti. Meidän ei pitänyt tänä vuonna matkustaa Suomea pidemmälle, sillä aloitimme molemmat uuden työn keväällä. No, minun määräaikaista sopimustani ei voitu taloudellisista syistä jatkaa syyskuun lopussa ja poikaystäväni sai vapaata töistä. Lähdimme itse asiassa ajamaan Helsinkiin muutama tunti sen jälkeen, kun viimeinen työpäiväni päättyi. Matka tuli siis erittäin hyvään saumaan, sillä olin melko apea työsopimuksen loppumisen takia.

Pari päivää ennen lähtöä seurasimme uutisia silmä tarkkana, sillä Välimerellä riehui 1. tason välimerellinen hurrikaani eli medikaani. Pelkäsimme, että matka joudutaan perumaan, mutta onneksi myrsky muutti suuntaa ja laantui melko nopeasti. Pääsimme siis lähtemään.

 

lefkas20.jpg

lefkas8.jpg

lefkas9.jpg

 

Lento laskeutui mantereen puolelle Prevezan lentokentälle, josta oli n. 45 min bussimatka meidän hotellille Nidriin. Matkalla näki upeita maisemia sekä mantereelta että Lefkaksen puolelta, kun kerrankin saavuimme kohteeseen päiväsaikaan. Lefkaksen vuoristoinen maasto ja luonnon vehreys yllättivät heti kun saavuimme saarelle. Joka kulmassa oli notkuvia hedelmäpuita ja värikkäitä kukkia. Oliivilehdot jatkuivat vuorille silmänkantamattomiin saakka. Turkoosi, kristallinkirkas vesi kimalsi auringonpaisteessa ja horisontissa näkyi vihreitä pikkusaaria sekä manner-Kreikka. Ehdottomasti kaunein pala Kreikkaa tähän mennessä. Lokakuun korkea lämpötilakin yllätti positiivisesti, sillä olin varautunut paljon viileämpään.

 

lefkas5.jpg

lefkas6.jpg

lefkas23.jpg

 

Vaihteleva luonto, tunnetut rannat, lempeä Välimeren ilmasto, herkullinen italialaisvaikutteinen kreikkalainen ruoka sekä rento rantaelämä ovat tehneet Lefkaksesta suositun matkakohteen. Turisteja oli kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin esim. Kreetan, Rodoksen tai Kosin saarilla. Lefkaksella on säilynyt aito kreikkalainen tunnelma ja siellä voi seurata paikallisten elämää. Lefkas on yksi harvoista saarista, joissa paikalliset viettävät siestaa päiväsaikaan eli lähes kaikki liikkeet ja palvelut on suljettu n. klo 14-18. Oli mukava huomata, että paikalliset elävät normaalisti, eivätkä ole muuttaneet tapojaan turistien vuoksi. Mielestäni matkailijoiden tulee sopeutua maan tapoihin, eikä niitä pidä muuttaa heidän viihtyvyytensä takia. Lefkaksella oli pakko opetella paikallisten rytmi, jos halusi syödä tai ostaa jotain kaupasta!

 

lefkas18.jpg

lefkas10.jpg

lefkas17.jpg

 

Saarella riittää tekemistä. Rannalla makoilun ja uimisen lisäksi saarella on runsaasti vesiurheilumahdollisuuksia sekä maalla toteutettavia aktiviteetteja, kuten vaellusta ja pyöräilyä. Teimme 10 kilometrin pienen patikkaretken Nidrin vesiputouksille, josta riittääkin kerrottavaa – mahdollisesti seuraavassa postauksessa. Jos haluaa nähdä aitoa kreikkalaiskylän elämää, kannattaa vierailla uneliaissa vuoristokylissä tai pienissä kalastajakylissä eri puolilla rannikkoa. Tuntuu, kuin aika kulkisi hitaammin, eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Se on mukava fiilis. Saarella on oma viinitila, joka on viininystävän unelma. Kiemurtelevat vuoristotiet johtavat uskomattomiin paikkoihin; jyrkille valkoisille kallioille ja pikkukivirannoille. Näistä lisää tulevissa postauksissa.

 

lefkas11.jpg

lefkas4.jpg

lefkas2.jpg

 

Lefkaksella on myös joitakin historiallisia nähtävyyksiä, museoita sekä suuri kirjasto historiannälkäisille. Lähes kaikki antiikin ajan temppelit ovat valitettavasti tuhoutuneet (tai tuhottu), mutta on tiedossa missä ne ovat suurinpiirtein sijainneet. Pääkaupungissa Lefkas Townissa on hieman laajemmat shoppailumahdollisuudet kuin muissa kylissä. Me kävimme pääkaupungissa ainoastaan kerran ja vielä siestan aikana, sillä minulla ei ollut aikomusta shoppailla. Lefkas Townissa on ilmeisesti muutamia baareja ja yökerhoja, mutta ne eivät myöskään kiinnostaneet meitä. Jos kaipaa yöelämää, Lefkas ei ehkä ole paras mahdollinen valinta. Jopa Nidrissä (suosituin turistikylä) liikkeet ja ravintolat alkoivat sulkea oviaan n. klo 23. Toki high seasonin aikaan saattavat olla auki pidempään.

 

lefkas1.jpg

portokatsiki11.jpg

 

Lefkakselta, varsinkin Nidristä, on erittäin hyvät kulkuyhteydet muille Kreikan saarille, kuten Meganissille, Ithakaan, Kefaloniaan ja Korfulle. Lokakuussa paikallislautat olivat tosin jo harventaneet vuorojaan, mutta muita paikallisia veneitä liikkui saarten välillä. Matkatoimistot sekä tietyt paikallisyhtiöt järjestävät vielä lokakuussakin monipuolisia koko päivän kestäviä veneretkiä sekä saarihyppelyitä Joonianmerellä. Kävimme kahdella veneretkellä meidän reissun aikana – niistä oma postaus myöhemmin.

 

lefkas21.jpg

lefkas7.jpg

 

Lefkaksella, kuten muuallakin Kreikassa, on tietysti paljon kissoja. Törmäsimme saarella myös eksoottisempiin eläimiin, kuten lentokaloihin, etelänpäiväkiitäjään, flamingoihin, rukoilijasirkkaan, herhiläisiin ja trooppiseen hämähäkkiin (lue araknofobiastani).

 

lefkas14.jpg

// We travelled to Lefkada last week. Lefkada is a verdant Greek island in the Ionian Sea, connected to the mainland by a causeway. White cliffs and turquoise water are breathtaking. Lefkada is actually named after the white cliffs. Lefko means white in greek. Island’s capital is called Lefkada Town. We stayed in the seaside village of Nydri, 15 minutes south of Lefkada Town. There are also traditional fisher villages and authentic greek mountain villages on the island. The local people enjoy their daily siesta from 2 pm to 6 pm and tourists must adapt to it. There is a lot to do in Lefkada: swimming, sunbathing, windsurfing, hiking, island hopping and of course eating. The traditional greek food has italian influences, which is a match made in heaven. It was surprisingly warm even in October. Evenings and night were colder. I think Lefkada is the most beautiful part of Greece (by far)!

 

 

Lefkaksesta tulossa vielä lisää postauksia!

Kerro ihmeessä jos haluat tietää jotain tai jos olet joskus itse vieraillut saarella 🙂

-Lilli

Kommentit (6)
  1. En ole ollut Lefkasissa, mutta Pargassa olen ollut pari kertaa. Se on siinä muutaman kilometrin päässä mantereen puolella. Ihanan kaunis paikka! Skiathos näytti myös käymisen arvoiselta paikalta.
    Noista kissan kuvista tuli mieleen, että eikö sinullakin ole kissoja? Niistäkin voisi joskus jotain kirjoittaa blogiin.

    1. Parga kiinnostaa myös kovasti! Ja Skiathos ja kaikki Kreikan saaret 😀 On kissoja juu ja toki voin kirjoitella, kiitos postausideasta! Instagramissa lisäilen heidän touhuista usein storiesiin juttuja 🙂 

  2. Alkaa mennä jo saaret sekaisin. Tarkoitin että Lefkas näyttää hyvätä paikalta! Skiathoksessa tuli käytyä viime kesänä, hieno paikka sekin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *