Rahankäytöstä ja tulevista hankinnoista

Kaupallinen yhteistyö: Sortter

lilies
Kuva: Eveliina Nokelainen

 

En ole ennen kirjoittanut blogiin rahasta. Olen saattanut mainita jossakin postauksessa taloudellisesta tilanteestani, mutten ole koskaan kirjoittanut kokonaista postausta rahankäytöstä. Viime vuonna olin ansiosidonnaisella päivärahalla suurimman osan vuodesta ja sitä ennen olin kahdessa määräaikaisessa ja osa-aikaisessa työsuhteessa. Siinä ei paljon kirjoitella rahasta.

Kerroin viime viikolla, että sain työpaikan. Aloitin työn – tai oikeastaan koulutuksen – jo heti viime viikolla. Kyseessä on kokoaikainen toimistotyö koulutuksen jälkeen. Saan tähän mennessä parasta palkkaa. Se ei ole päätähuimaava, mutta minulle iso, sillä olen tottunut tulemaan toimeen vähällä. Palkan lisäksi saan sivutuloa blogista. Huhtikuussa menoni pienenevät, eikä minulla tule olemaan mitään lainanlyhennyksiä puhelimen osamaksua lukuunottamatta. Maaliskuun lopussa päättyy esim. vanhan opintolainani lyhennys.

Nyt pystyn vihdoinkin suunnittelemaan hankintoja, jotka ovat olleen listalla kauan. Se, että tuloni ovat nousseet ja lainanlyhennys päättyy, ei tietenkään tarkoita, että kaikki ylimääräinen palamaan heti. Mutta. On asioista, joita oikeasti tarvitsen (ja haluan.)

 

rahankäyttö

Hankinnat

Olen saanut nykyisen, pikkuisen 32″ televisioni sukulaiseltani väliaikaisesti lainaan, kun muutin vuosi sitten yksin asumaan. Laina on tosiaan venähtänyt vuoden mittaiseksi ja tv on niin vanha, että siinä on erillinen digiboksi. Veikkaan, että se myös kuluttaa sähköä kiitettävästi, sillä se lämpeää päällä ollessa. Ensimmäinen hankintani tulee siis olemaan televisio. Sitä en aio ostaa osamaksulla, vaan kertamaksulla.

Isoin hankintani tänä vuonna tulee olemaan uusi auto. Olen ajanut nykyisen autoni niin sanotusti loppuun. Se on vanha ja täynnä vikoja – tosin liikkuu vielä eteen ja taa. Minulla on kävelymatka uudelle työpaikalle, mutta tarvitsen autoa muihin menoihin. Porissa on melko onnettomat bussiyhteydet, joita harvennetaan jatkuvasti.

Auto on sen verran iso hankinta, että siihen tarvitsen rahoituksen, vaikka ostaisin muutaman vuoden vanhan auton.

Television ja auton lisäksi en oikeastaan tarvitse mitään. Jossain kohtaa, mahdollisesti loppuvuodesta, aion hankkia uuden sängyn. Nykyinen on hieman liian kova selälleni, mutta pärjään sen kanssa toistaiseksi.

Tarvitsemisen lisäksi on tietysti asioita, joita haluan. Esimerkiksi ensimmäisestä palkasta haluan ostaa olohuoneeseen uuden maton ja itselleni rakennekynnet vuoden tauon jälkeen. Nämä ovat melko pieniä hankintoja ja pinnallisia asioita, mutta olen päättänyt, että ansaitsen ne. Elämästä pitää myös nauttia. Syksyllä haluaisin tehdä ulkomaanmatkan, mikäli se tulee olemaan mahdollista. Edellisestä Kreikan matkasta on jo 1,5 vuotta aikaa.

 

Lainojen vertailu

Tutustuin yhteistyönä melko uuteen lainanvertailupalveluun, Sortteriin.

Sortter on suomalainen lainojen vertaamiseen erikoistunut palvelu. Sortter ei siis myönnä lainoja, vaan kilpailuttaa eri lainantarjoajia. Selkeä ja läpinäkyvä palvelu vertaa pankkien (esim. suomalainen PopPankki) lainoja, selvittää lainasta kertyvät kulut ja todellisen vuosikoron. Yhden hakemuksen avulla saa useita lainatarjouksia, joista voi valita itselleen sopivimman. Hakemuksen tekeminen on maksutonta. Lainojen vertailu ei vielä sido ottamaan lainaa. On ihan supertärkeää lukea ns. pikkupräntti näissä asioissa, ettei tule vastaan yllätyksiä. Aion itse kilpailuttaa eri lainantarjoajia autolainaa varten.

Yleinen käsitys on, että lainan ottaminen ei ole juuri missään tilanteessa järkevää. Siitä ei kauheasti puhuta, sitä jopa hieman häpeillään. Eikä ihme, kun mediassa jatkuvasti puhutaan ylivelkaantumisesta. Ideaalinen tilanne tietysti olisi se, että hankinnat saisi tehtyä säästöillä. Täytyy kuitenkin sanoa, että minulla ainakin menisi pahimmassa tapauksessa vuosia, ennen kuin saisin säästettyä rahat uutta autoani varten. Minulla ei ole ollut mahdollisuutta säästää suuria summia sairaushistoriani sekä määräaikaisten työsuhteiden takia.

Mielestäni on jokaisen omalla vastuulla pitää huolta taloudestaan ja maksukyvystään sekä harkita lainan ottamista etukäteen. Pitää laskea, onko oikeasti varaa maksaa lainanlyhennykset takaisin. En ymmärrä lainan hakemista ns. turhiin asioihin, arkielämän rahoittamiseen tai ”muuten vaan”. Sen sijaan talo, remontti, auto (vaikka sen arvo laskeekin heti), hajonnut kodinkone tai esimerkiksi yrityksen perustaminen ovat mielestäni perusteltuja syitä lainalle. Jos oma taloustilanne on vakaa, voi häät tai vaikkapa tärkeää harrastusta rahoittaa lainalla. Lainan ottaminen voi olla on järkevää, kun sillä hankkii jotakin omaa varallisuutta kasvattavaa.

Olen sitä mieltä, että lainan saamisen ehtojen kiristäminen viime vuosina ja kulutusluottoihin asetettu korkokatto ovat hyviä asioita ja askel oikeaan suuntaan.

 

Talouden hallinta

Olen tottunut tulemaan toimeen melko vähällä, joten aion tulojeni kasvaessa jatkossa laittaa palkasta reilun siivun säästötilille. Aion pitää talousasioista kirjaa, olen hyvä numeroiden kanssa. Harkitsen hankintojani jonkin aikaa ennen toteuttamista. Suunnittelen etukäteen. Rakastan tehdä suunnitelmia ja listoja paperille. Yritän välttää heräteostoksia. Ennakoin.

Otin juuri käyttöön kahdessa mobiilipankissa Omat ostot -palvelun. Näkymässä voi tutustua omaan ostokäyttäytymiseen. Sitä voi tarkastella ostopaikkojen mukaan tai tapahtumien perusteella. Siellä voi myös seurata mm. kuinka iso osuus ruokaostoksista on valmistettu Suomessa.

Haluan panostaa hankinnoissani laatuun, kotimaisuuteen ja ajattomuuteen, aina kun mahdollista. Mahdollisissa osamaksuissa tai rahoituksissa aion vertailla ja selvittää.

Aion käyttää luottokorttia esim. matkojen varaamiseen, hieman isompien (muutaman satasen) ostosten maksamiseen ja nettiostosten tekemiseen ihan jo turvallisuussyistäkin. Luotto kannattaa maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti korkojen välttämiseksi, mutta tarvittaessa maksun voi jakaa pienempiin kuukausieriin, mikä antaa pelivaraa talouteen. Luottokortti on oiva väline henkilölle, joka kykenee hallitsemaan talouttaan.

Minä haluan hallita omia raha-asioitani, enkä antaa niiden hallita minua.

 

lilies blogi
Kuva: Eveliina Nokelainen

 

Kirjoitan mahdollisesti jatkossakin blogiin silloin tällöin rahaan liittyviä postauksia.

Se on mielestäni sellainen aihe, josta pitäisi puhua enemmän.

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (2)
 1. Moikka! 🙂 Itseäni tekstissä hämmensi tämä:

  ”Jos oma taloustilanne on vakaa, voi häät tai vaikkapa tärkeää harrastusta rahoittaa lainalla. Lainan ottaminen voi olla on järkevää, kun sillä hankkii jotakin omaa varallisuutta kasvattavaa.”

  Nyt en ymmärrä miten esim. häät kasvattaa varallisuutta? Tai harrastuksen rahoitus lainalla – huh huh, nuo on kyllä kohteita joihin itse en ikimaailmassa haluaisi käyttää lainarahaa. Sijoitusharrastus on tietty asia erikseen ja siinä moni vivuttaakin. Jos oma talous on vakaa, miksi sitten etenkään maksaisi lainarahalla vaikkapa harrastuksia? Itse käsitän niin, että vakaa talous on ylijäämäinen – voiko taloutta sanoa vakaaksi, mikäli jää miinukselle tai lainailee _harrastuksia_ varten?

  Auton ymmärrän että se voi olla pakko joskus hankkia lainarahalla. Itse olen siinä onnellisessa asemassa että olen ostanut autoni aina käteisellä, mutta ne onkin suhteutettu sitten omaan budjettiin – noin 2K summalla olen saanut hyvin palvelevan ja toimivan saksalaisen menopelin. Lapsiperheessä autoon ehkä haluaisi panostaa enemmän turvallisuuden takia, voin sen ymmärtää, ja jollekin auto voi tietysti olla imagojuttukin. Sitä en ymmärrä kyllä, jos pitää saada joku 25K auto lainarahalla, tai en pidä kovin hyvänä sijoituksena 🙂 Asunto on tietty sellainen missä laina on yleensä pakko, jos oman asunnon haluaa.

  Kylläpäs nyt tuli ajatuksia 😀 olen nähnyt blogeissa muutaman näitä Sortteri-yhteistöitö ja vähän nostaa aina karvat pystyyn kun lainarahaa ihmisille markkinoidaan, edes välillisesti. Niin montaa velka- ja ulosottoblogia olen seurannut, että suhtautuminen ns. ei-pakollisiin lainoihin on melko jyrkkä. Tämä sinun kirjoitus yhteistyön tiimoilta oli kyllä parempi kuin jokin toinen lukemani, jossa vain teoreettisesti kertoiltiin mitä voisi ehkä hankkia ja millä rahalla ja Sortteri-linkit oli lätkäisty tekstin sekaan ilman, että edes selvisi, aikooko blogisti itse palvelua koskaan testata. Raha on kyllä aihe mistä on kiva lukea ja keskustella ja olen sinun kans siitä ihan samaa mieltä! Kuulisin myös mielellään jos muilla on ajatuksia siitä millaisissa tilanteissa harrastusta rahoitettaisiin lainalla (onko se sitten tyyliin joku oman hevosen osto…?) ehkä näkökulmani voisi tästä laajentua!

  Anteeksi pitkä vuodatus ja kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä! 😀

  1. Hei, kiitos kommentista!

   Olinpas laittanut tekstiin sekavasti, en missään nimessä tarkottanut, että häät kasvattaisi varallisuutta 😄🤷🏻‍♀️

   No harrastuksista mieleen tulee esim. moottoripyörä, valokuvaus tai hevoset, joihin olen kuullut ihmisten ottavan lainaa. Itse en harrasta tällä hetkellä mitään sellaista, mihin tarvitsen lainarahaa.

   Mulla on itsellä ollut pari noita vanhempia parin tonnin autoja ja jatkuvasti saa olla korjaamassa. Eihän uudempi ja kalliimpi takaa mitään, mutta haluan luotettavan ja vähemmän ajetun auton. Siitä joutuu hieman enemmän maksamaan kuin pari tonnia. En itse ihan heti laittaisi autoon 25K kiinni…😬

   Ymmärrän. Kuten tekstissä sanoin, olisi ideaalista, että kaiken saisi ostettua käteisellä/säästöillä. Itselläni ei esimerkiksi ole tällaista mahdollisuutta sairaushistoriani ja määräaikaisten työsuhteiden takia. Jos haluan jotain suurempaa (ja tarpeellista) hankkia, on laina ainoa vaihtoehtoni. Minusta on todella tärkeää verrata ja kilpailuttaa lainoja. Ja voihan olla, että halvimman/parhaimman lainan saa vaikkapa omalta pankilta, mutta mielestäni muutkin vaihtoehdot voi selvittää.

   Mukava kuulla, että pidit kirjoitustani hyvänä (tai ainakin parempana kuin muita vastaavia, joita olet lukenut.) Kiitos sinulle ajatuksia herättävästä kommentista, toivottavasti saat kiinni ajatuksistani tämän vastauksen myötä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *