Raikas, vegaaninen sitrusjuustokakku
Eilisessä blogisynttäripostauksessa vilahti tämä ihanan keväinen – oikeastaan kesäinen – juustokakku. Testasin siis ensimmäistä kertaa ikinä kasvispohjaista juustokakkua. Ennakkoluuloja oli, mutta lähdin rohkeasti yrittämään. Käytin pohjana tätä reseptiä, mutta muokkasin sitä jonkin verran.
Vegaaninen sitrusjuustokakku (n. 10 hlö)
Pohja:
200 g Digestive-keksejä
80 g margariinia
1 rkl kasvimaitoa
Täyte:
1 prk (2,5 dl) Alpron vaahtoutuvaa soijavalmistetta
1 prk (150 g) Oatly påMackan vegaanista tuorejuustoa
1 dl Pirkka tai Alpro soijajugurttia
2 rkl kookosmaitoa
1 rkl Foodin bourbon-vaniljajauhetta
2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 luomusitruunan kuori raastettuna
3-5 cm inkivääriä raastettuna
½ dl sitruunanmehua
½ dl limenmehua
1 dl vettä
4 rkl agar agar-hiutaleita
koristeluun:
sitruuna- & limeviipaleita
raastettua sitruunankuorta
mintunlehtiä
POHJA:
Vuoraa irtopohjavuoan (18-20 cm) pohja leivinpaperilla. Hienonna keksit blenderissä ja lisää sulatettu margariini. Painele massa vuoan pohjalle. Lisää ruokalusikallinen esim. kauramaitoa pohjaa pehmentämään, näin leikattavuus helpottuu. Laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
TÄYTE:
Vatkaa vaahtoutuva soijavalmiste vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kasvistuorejuusto, soijajugurtti, kookosmaito, vaniljajauhe ja sokeri. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Kuori inkivääriä ja raasta siitä muutama sentti. Lisää raasteet täytteen joukkoon sekoitellen.
Mittaa kattilaan sitruunan- ja limenmehu, vesi ja agar agar-hiutaleet. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla sekoitellen. Keitä noin minuutin ajan, kunnes hiutaleet ovat kokonaan liuenneet nesteeseen. Kaada agarseos vaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen.
Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Vinkkejä:
-Bourbon-vaniljajauheen voit korvata vaniljasokerilla.
-Yksinkertaisempi versio: jätä pois inkivääri, limenmehun ja kookosmaito, eivät ole välttämättömiä. Heitin niitä mukaan, kun oli menossa vanhaksi.
-Huomaa, että ohjeessa on käytetty agar agar-hiutaleita! Jos käytät jauhetta niin: 1 tl agar-agarjauhetta vastaa 1 rkl agar-agarhiutaleita.
-Agar agar-hiutaleiden sijaan voi käyttää liivatelehtiä, mutta tällöin kakku ei ole vegaaninen. Uskoisin, että tähän kakkuun riittää 3-4 liivatelehteä.
Pelkäsin kakun maistuvan maustamattomalta soijajugurtilta häivähdyksellä sitrusta. Olin onneksi väärässä! Kakku oli ihan törkeän hyvää, itse asiassa melkeinpä parempaa kuin mikään tekemäni juustokakku ennen. Maku oli todella raikas ja sitruksinen, ei juurikaan makea. Varsinkin seuraavana päivänä kakku oli älyttömän hyvää, kun oli saanut maustua jääkaapissa.
Koostumus oli kevyt, pehmeä ja kuohkea, toisin kuin perinteisessä juustokakussa. Ne ovat paljon tiiviimpiä, raskaampia ja tuhdimpia. Vaikka vegaaninen versio oli koostumukseltaan kuohkea, pysyi se hyvin kasassa (kun antoi olla riittävän kauan jääkaapissa!) Jos kakun tarvitsee pysyä ryhdissä jonkin aikaa pöydällä, suosittelen laittamaan sen n. 15-30 minuutiksi pakkaseen ennen tarjoilua.
Agarhiutaleiden käyttö oli yllättävät helppoa kumoten ennakkoluulot.
Paras asia vegaanisessa juustokakussa on maidottomuus ja terveellisemmät ainesosat. Vatsa ei turvonnut kakun syömisen jälkeen eikä tullut raskasta oloa. Tätä voi hyvällä omallatunnolla syödä palan tai kaksikin. Suosittelen! Tämä kakku sopii älyttömän hyvin esim. vapun jälkkäriksi, äitienpäivän kahvipöytään tai kesäjuhliin :)
Mikäli joku kaipaa perinteisiä (maitopohjaisia) juustokakkuohjeita:
Tulen tekemään jatkossa enemmän vegaanisia juustokakkuja.
Kiinnostaako reseptit erimakuisista kakuista (jos kokeilut onnistuvat)?
-Lilies