Joulupöydän ihana jälkkäri: glögi-piparijuustokakku
Vastaan yleensä jälkkäristä jouluisin. Olen kokeillut kaikenlaisia leivoksia ja kakkuja, mutta bravuurini on juustokakku, joka mielestäni sopii joulupöytään erinomaisesti. Joulunajan juustokakku on makea ja mausteinen.
Glögi-piparijuustokakku (n. 14 annosta), L
Pohja:
180 g joulupipareita (esim. Annas original pepparkakor)
80 g laktoositonta voita (Valio)
(1 rkl laktoositonta maitoa)
Täyte:
400 g tuorejuustoa (1 pkt Valio Viola maustamaton ja 1 pkt Valio Viola vanilja, laktoosittomia)
200 g piparkakkurahkaa (1 pkt, Arla, laktoositon)
3 dl kuohukermaa (laktoositon)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
1-2 tl piparkakkumaustetta (esim. Meira) – valinnainen
3 rkl sitruunamehua (tuoreesta sitruunasta)
4 liivatelehteä
Kiille:
3 dl glögitiivistettä
1/2 dl vettä
3 liivatelehteä
Valmistus:
POHJA:
Vuoraa irtopohjavuoan (24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Painele massa vuoan pohjalle. Lisää ruokalusikallinen maitoa pohjaa pehmentämään, näin leikattavuus helpottuu. Laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
TÄYTE:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.
Tällä välin sekoita keskenään tuorejuustot, piparkakkurahka, sokeri, muut mausteet ja sitruunamehu.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, mutta älä vielä lisää tuorejuustoon.
Purista lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata kiehuvan vesitilkan (n. 4-5 rkl) joukkoon. Sekoita.
Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää kermavaahto varovasti käännellen.
Kaada tasainen seos nopeasti pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi ennen kiilteen lisäämistä.
KIILLE:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
Laimenna glögitiiviste vedellä ja kiehauta. Sulata liivatelehdet kuumaan glögiin. Nosta pois levyltä.
Anna glögin jäähtyä kunnolla välillä sekoitellen, ettei liivate jämähdä. Älä kaada kuumaa nestettä täytteen päälle!
Kaada jäähtynyt glögi-liivateseos tasaisesti täytteen päälle.
Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
KORISTELU:
Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta! Itse tykkään käyttää kanelitankoja, Fazerin pipariukkoja ja murskata valkoista marenkia ”lumeksi.” Myös kohmeiset puolukat tai karpalot sopivat hyvin kakun päälle.
Juustokakku 2016
Vinkkejä:
– Kakusta saa gluteenittoman käyttämällä pohjan tekemiseen esim. Semperin gluteenittomia pipareita.
– Jos joku syöjistä on allerginen sitrushedelmille, voi sitruunan jättää pois. Käytän sitä tasapainottamaan makeutta.
– Jos tarvitset pienemmän, n. 8 hengen kakun, käytä 18 cm irtopohjavuokaa. Pohjaan riittää 140 g pipareita. Laita täytteeseen vain 1 pkt tuorejuustoa, 1 dl vähemmän kermaa ja 1 liivate vähemmän!
Toinen erinomainen joulupöydän jälkkärivaihtoehto on tämä puolukka-kinuskijäädyke, kokeile vaikka joulupäiväksi tai uudeksi vuodeksi! 🤩
LUE MYÖS:
MITÄ ODOTAN JOULULTA TÄNÄ VUONNA?
JOULULAHJAVINKKI: KAURILAN SAUNA
P.S. Joulujuttuja löytyy lisää jouluiselta Instagram-tililtäni @lillinjoulu ❄️✨️
Makeita jouluhetkiä! 🎄
-Lilli