Wednesday Wellness: Kombucha

kombucha.jpg

Kuva- Pinterest

Jo tuttu keskiviikon hyvinvointipostaus. Kyselin pari viikkoa sitten toiveaiheita tähän postaussarjaan ja muutama mainitsi hyvinvointialan uutuudet / trendit. Tästä inspiroituneena valitsin nyt aiheeksi ”vatsajuomat” ja näistä lähemmin tarkasteltavaksi kombuchan, joka ei ole uusi tuote, mutta on nostanut uudestaan suosiotaan hurjasti.

Kombuchaa tai volgansieniteetä valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Käymiseen käytetään kombucha-viljelmää, joka on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi. Teen annetaan käydä n. 10 päivää. Tämän käymisprosessin aikana syntyy suolistoystävällisiä probiootteja, entsyymejä ja happoja.

 

img_20170711_224114.jpg

 

Kombuchaa myydään valmiina juomana pullossa, mutta myynnissä on myös pakkauksia, joiden avulla voi valmistaa juomaa myös itse.

Tällä terveysvaikutteisella juomalla on pitkä historia; reseptin arvioidaan olevan ajalta ennen ajanlaskumme alkua. Resepti on alunperin Kiinasta, jossa juomaa käytettiin elämää antavana eliksiirinä, ja sieltä resepti on levinnyt kauppiaiden mukana Venäjälle, mistä johtunee nimitys volgansienitee.

 

juoman vaikutuksia:
 
Kombucha-juoman vaikutukset ovat pitkälti fermentoinnin synnyttämien aktiivisten ainesosien ansiota. Probiootit eli hyvät maitohappobakteerit ovat välttämättömiä suoliston tasapainon ylläpitämiseen sekä parantavat vastustuskykyä. Entsyymit auttavat pilkkomaan ruuan eri ainesosia ja paikkaavat kehon entsyymivajetta siellä, missä tarvetta on. Juomalla on suotuisa vaikutus ruuansulatuksen ja suoliston kunnon lisäksi aineenvaihduntaan ja sitä voi käyttääkin puhdistuskuurien tai laihdutuksen tukena. Puhdistavan vaikutuksen vuoksi monet ovat saaneet apua esim. iho-ongelmiin (huom. ensin ongelma saattaa pahentua). Juomassa käytetty tee lisää juoman terveysvaikutuksia; tee on tutkitusti hyväksi  sydämelle, verisuonille ja aivojen toiminnalle ja sisältää runsaasti antioksidantteja kehon puolustusjärjestelmän tueksi. Kombuchalla kerrotaan myös olevan virkistävä vaikutus.
 
 
 
Käyttöohje:
 
Juoma vaikuttaa parhaiten aamulla tyhjään vatsaan (ennen aamiaista) otettuna. Sitä voi nauttia myös ennen lounasta/päivällistä. Puhdistavan vaikutuksen takia kombuchan käyttö aloitetaan pienillä määrillä; aluksi 1-2 dl aamuisin viikon ajan, jonka jälkeen annostusta voi nostaa. Elimistö on hidas, sillä kestää hetki tottua uusiin juttuihin. Huom! Avattuna juoma säilyy jääkaapissa vain 3-5 vrk! Ja lisävinkki: ÄLÄ RAVISTA PULLOA (omakohtaista kokemusta; minä tyhmä menin kevyesti kääntelemään pulloa ennen avaamista ja puolet sisällöstä räjähti keittiön seinille :D).
 
HUOM: Kombucha on käymisen takia lievästi alkoholipitoinen (tosin pitoisuus jää alle 0,1 %). Tämän takia ei kuitenkaan suositella esim. raskaana oleville.
 
 

BLOGI KOMBUCHA1.jpg

 

Nyt mietitte minkä makuista tämä hiivojen ja ties minkä basillien avulla käytetty tee on – ei kuulosta mitenkään herkulliselta. Mutta se on oikeesti hyvää! Muistuttaa etäisesti simaa. Markkinoille on tullut maustettujakin versioita. Olen kokeillut piparmintun, inkiväärin, vadelman ja ananas-persikan makuisia valmiita kombucha-juomat. Näistä suosikikseni nousi ehdottomasti ananas-persikka. Myös vadelma on hyvä ja kesäinen. Piparminttu on raikas.

 

KOMBUCHA2.jpg

 

Markkinoilla on muitakin vatsaa helliviä probiootti/entsyymijuomia. Näistä tunnetuin on varmasti vanha saksalainen Dr. Niedermaierin Regulat Pro, jota valmistetaan mm. luomukasviksista, hedelmistä ja pavuista patentoidun kaskadifermentaatio-prosessin avulla. Juoma sisältää runsaasti entsyymejä, mutta myös probiootteja, vitamiineja ja mineraaleja. Tuote on kallis, mutta tehokas. Olen käynyt koulutuksen tuotteesta, tilaisuudessa oli puhumassa suomalaisen edustajan lisäksi Pariisissa asuva saksalainen hyvinvointialan asiantuntija (yksi tyylikkäimmistä naisista, joita olen eläissäni nähnyt!), joka on perehtynyt valmisteeseen perinpohjaisesti. Koulutuksesta jäi oman Regulat-pullon lisäksi käteen kattava info sekä käytännön käyttäjäkokemuksia tuotteesta.
 

Regulatin rinnalla markkinoilla on myös samankaltainen valmiste Mikroveda Life.

 

kefir.jpg

Kuva – Pinterest

Olet saattanut myös kuulla kefiiristä. Se on alunperin maitopohjainen juoma, jonka juuret juontavat Tiibetiin ja Kaukasukselle. Juoma valmistetaan lisäämällä lehmän- tai vuohenmaitoon kefiirinsiementä, jonka jälkeen juoman annetaan käydä. Juomaa voidaan valmistaa myös vedestä ruokosokerin, kefiirinsiemenen ja hedelmien avulla käyttämällä. Maailmalla laajasti tunnetulla vesikefiirillä on monta nimeä; piltz, graines vivantes, kefir di frutta. Vesikefiiri sopii myös laktoosi-intolerantikoille sekä maitoproteiiniallergisille. Itsekin haluaisin näistä kokeilla vesikefiiriä.  Suomessa maitopohjaista kefiiriä valmistaa Valio ja vesikefiiriä löytyy ainakin Ekololta Karma Kefir -nimellä. Kefiiri on kombuchan lisäksi must try -juoma tällä hetkellä.

 

KOMBUCHA1.jpg

// The newest wellness trend is to drink kombucha – a fermented tea-based drink, which is high in probiotics and enzymes. The original recipe is over 2000 years old and from China. Kombucha is good for your stomach, digestion, and metabolism. You can use it to detox, support weigt loss or to boost your energy levels.

There are other ”stomach drinks” on the market, too, that contain lots of probiotics and enzymes – for example: RegulatPro, Mikroveda Life and kefir.

 

Oletko jo maistanut kombuchaa? 

Tykkään Captain Kombuchan tuotteista. Esim. ananas-persikkat?a=1208481989&as=1263890177&t=1&tk=1&i=1 on parempaa kuin limsa! Myös Puhdistamon inkivääri-sitruuna on niiiin hyvää. Maistuu simalta.

-Lilies

 
 
                            

Sis. mainoslinkkejä

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (11)
  1. En ole maistanut…Onko siinä paljon kaloreita?

    1. Katsoin pullon kyljestä, että n. 23 kcal / 100 ml ja tätä otetaan vaan se 1-2 dl päivässä niin ei siis kauheesti ole 🙂

  2. Valion kefiiriä juon välipalaksi vähän väliä, mutta en tiennyt sen terveysvaikutuksista tykkään vaan sen mausta 😀 Yksi kaverini hehkuttaa tätä kombuchaa!

    1. Eikö ookkin kiva kuulla että on samalla hyväksi vatsalle 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *