Apuvälineeni ja minä.

Yhteistyössä Apuvälinemessujen kanssa

 

Ne ovat mahdollistajia sille, että minun sairas kehoni suoriutuisi jokapäiväisistä toiminnoista mahdollisimman hyvin. Vaikka monelle apuvälineeni voivat olla jotain ihmeellistä ja outoa, ovat ne minulle arkipäivää. On mennyt toki aina aikaa siinä, että olen omaksunut jonkun uuden apuvälineen osaksi elämääni. Jotkut ovat sujahtaneet käyttööni aivan kuin huomaamatta, joidenkin käyttöä taas on täytynyt opetella, tai muistuttaa itseään miten asian voi tehdä helpommin välinettä käyttäen. Välillä on saattanut kestää kauemmin, ennen kuin juuri itselle sopiva ratkaisu on löytynyt, ja joskus taas palaset loksahtelevat paikalleen kuin itsestään.

Päivittäisessä käytössä olevasta pyörätuolistani olen kirjoittanut jo aiemmin. Koska tilanteet kuitenkin elävät, on huomionarvoista se, että tuonkin postauksen jälkeen ovat pyörätuolini varustelut muuttuneet ja vaihtuneet merkittävästi. Nykyisin käytössäni on ainakin tulevan talven ajan ensi kevääseen myös sähköpyörätuoli helpottamaan kulkuani. Sähköinen kelausavustin minulta on löytynyt manuaalituolini alta jo alusta lähtien, sillä käsieni toimintakyky on sen verran heikko kelaamiseen. Rakastan, oi rakastan SmartDriveani ja olemmekin yhdessä sen kanssa käyneet paikassa jos toisessakin. 

78612F69-9791-4F34-93C9-DA6EC4F6C789.jpeg

 

Käytössäni olevat apuvälineet on katsottu yhdessä usean ammattilaisen kanssa, moniammatillinen tiimi useassa eri paikkaa on pohtinut kanssani, miten tavanomaista elämääni voidaan helpottaa toimintarajotteiden tultua tielle. Kun minulta kysytään mitä kaikkia apuvälineitä asunnostani löytyy, en edes tiedä vastausta. Sen verran paljon niitä on, enkä toisinaan edes huomaa, että jokin arjessani olennainen esine edes olisi apuväline. Ei tarvitse kuitenkaan olla toimintarajoitteita hyötyäkseen esimerkiksi keittiön pienapuvälineitä. Mikäli niiden käytölle ei ole lääkinnällistä tarvetta, voi apuvälineitä ostaa useammasta eri alan liikkeestä ja löytöjä voi tehdä myös päivittäistavarakaupoista. 

 

Minkä minä olen kokenut apuvälineitä valitessa hyväksi, on ollut niiden kokeilu. Kaikki kun eivät sovi kaikille ja jotkin pienet asiat voivat olla niitä ratkaisevia tekijöitä. Oma aktiivinen ote on ollut myös hyödyksi, sillä joitain tärkeistä ratkaisuista olen itse löytänyt jotain kautta ja tuonut asian toimintaterapeuttieni tai fysioterapeuttieni tietoon. Puskaradion kautta saa myös hyviä vinkkejä ja ihmisiltä reippaasti kysyessä. Voin kertoa että jokaikinen kerta laitoskuntoutuksessa ollessani vastaan muille kuntoutujille mistä mukitelineeni on ostettu, ja mitä kautta voi tilata liikkeestä aktivoituvat vilkkuvalorenkaat?

Muistatko vielä tätä postausta, jossa esittelin arkipäivän niksejä pyörätuolinkäyttäjälle?

9A2C3A9D-8300-44E7-BA6C-740A090FAC48.jpeg

 

Marraskuussa 9.-11.11.2017 vietetään täällä kotikaupungissani Tampereella Apuvälinemessuja.

Kolmipäiväiset messut starttaavat torstaina ammattilaisille suunnattuna päivänä, mutta näkemistä ja kokemista on yhdelle jos toisellekin. Lauantaina 11.11 löydät minut yhdessä Palmuaseman sekä Esteetön ja kaunis koti blogien kanssa blogicornerista! Omassa puheenvuorossani aiheena on bloggaus; kuinka kokemustoimijasta tuli myös bloggaaja. Olen tavattavissa messuilla, joten tule rohkeasti vetämään hihasta.

 

Lauantaina kelaan ympäri messuja hyvän ystäväni Selinan kanssa ja kuvaamme yhdessä somesisältöä. Menomme on yleensä suht nopeatempoista, nauravaa ja yhtä pälätystä, joten et voi olla huomaamatta meitä kahta. Lupaamme testata jos jonkinmoista härpäkettä, katsotaan mitä kaikkea mielenkiintoista löydämmekään. Selina on kirjoittanut oman elämänsä apuvälineistä jo aiemmin blogiinsa Kun äiti kelaa.

 Vielä ennen messuja pitäisi minun istuutua ompelukoneen ääreen ja surauttaa eräät visioni minulle ja Selinalle. Mikäli nuo prototyypit pelittävät meidän arjessa, jaan ohjeet täällä myös muille, joiden polkua pyörätuolilla kelataan.

 

Nähdään Apuvälinemessuilla mukulakivien luvatussa kaupungissa!

hyvinvointi terveys hyva-olo raha
Kommentit (3)
 1. Hei,

  Kiitos tästäkin hyödyllisestä postauksesta. Olen itse CRPS-henkilön puoliso ja blogisi avulla pystyn ymmärtämään välillä paremmin puolisoni maailmaa.

  Tällä kertaa puhun vähän ohi aiheen. Puolisollani on nyt todettu olevan kognitiivisia ongelmia ja löysinkin katsausartikkelin, missä CRPS:n ja näiden yhteydestä on puhuttu enemmän. Tässä lainaus:

  ”Approximately 64.95% of the CRPS patients had a compromised ability to perform higher order mental manipulations. 42.33% of these compromised patients produced mildly reduced to low average scores an all executive tests, and 22.62% produced mildly reduced scores on all executive tests in addition to performing poorly or in the borderline range of declarative memory tests measures. Concurrent use of FMRIs and PET scans could have indicated whether neuroamatomical loss was associated with the patients’ compromised higher order mental manipulation abilities. Gehat et al. performed CRPS post-mortem research that indicated gross abnormalities and atrophy of the gray and white matter in regions of the brain involved in pain perception, emotional experience, and autonomic functions as compared to controls (14). The neuroanatomical loss associated with CRPS pathology, may explain the difficulties CRPS patients had during assessments of working memory and executive functioning in the (13) study. The psychogenic model cannot account for these aforementioned brain abnormalities. Research done by (15) indicated chronic pain patients, including those with CRPS, have difficulty making emotional decisions. In a gambling task, CRPS patients showed no improvement over time, unlike other chronic pain patients. Interestingly, in CRPS patients, their cognitive abilities seemed independent of their pain, providing support for (14) that brain abnormalities and neurological deficits may be found in CRPS patients.”

  Puolisollani on vaikeuksia myöntää näitä asioita niin itselleen kuin minullekin. Ymmärrän että tämä asia saattaa olla todella kipeä ja henkilökohtainen ja ymmärrän mikäli et halua vastata tähän. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta ja toivoisin kuulla sinulta ajatuksia asiaan liittyen mikäli olet itse kohdannut vastaavaa (tai kenties esimerkiksi kokemuskouluttajana kuullut asiasta kokemuksia).

  Terveisin Saara

 2. Kiitos mahtavasta postauksesta.

  Tämä tuli juuri tarpeeseen, sillä olen joutunut ottamaan rollaattorin ohelle pyörätuolin käyttöön yhä enenevässä määrin jalkojen temppuillessa.
  Olenkin vähän ulkona vielä mitä kaikkia niksejä pyörätuolin kanssa onkaan. Mietin mm. Miten saisin tuolia heijastettua ja sulla olikin tuolla klikatussa postauksessa hyviä vinkkejä.

  U are my lifesaver ❤️

  Kiitos.

  T. Sari

  1. Hei Sari!

   Kiitos paljon kommentistasi, mukava kuulla nikseistä olleen hyötyä sinulle. Mielelläni jaan tuollaisia vinkkejä muille, sillä tiedän monen pohtivan samoja ongelmia. 

   Mikäli tulet Apuvälinemessuille, tule ihmeessä moikkaamaan, niin voin vielä näyttää livenä joitain ratkaisuja arkipäivään. Messuilta löytyy varmastikin jotain uutta myös minulle ja teen niiden jälkeen postauksen, mitä löysinkään ja mistä niitä hankkia.

   valoisaa talvea sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *