Kymmenen vuotta kipua.

En muista enää miltä kivuttomuus tuntuu. Millaista olisi kokea hetki, jolloin mihinkään ei sattuisi? Tiedän että omalla kohdallani ei ole edes realistista ajatella, että joskus tulevaisuudessa ilman kipujani kulkisin. Niin, vaikka lääketiede kehittyy koko ajan, ovat sairaudet tuhoa jo vuosikaudet tehneet. Kymmenen vuotta siitä tänä vuonna tulee, kymmenen kivuliasta vuotta. Tuo luku kuullostaa epärealistiselta, että 31-vuotiasko jo kymmenen vuotta kivun vankina? Niin se vain on, ja tulee olemaan.

 

Vaikeat krooniset kivut muistuttavat olemassa olostaan jokainen hetki, ne ovat siinä aina. Tietynlaiseen kiputasoon turtuu, siitä tulee oman kipuasteikon normaali, mutta ystävää ei kivusta saa. Haamuna se leijailee ympärillä koko ajan, vaikuttaen paitsi fyysisesti myös psyykkisesti ja sosiaalisesti. 

IMG_20190203_185211_666.jpg

 

Kehoni verhoutuu kipupiirroksissa aina useiden värien kirjoon, peittäen lähes jokaisen kohdan. Neljä kroonista kipuoireyhtymää pitävät minut otteessaan, ja aiheuttavat monia muitakin oireita, kuin pelkkää fyysistä kipua. En haluaisi antaa kivun määrittelevän minua, mutta se on valtava osa minua, joka vaikuttaa kaikkeen. 

 

Vuosikymmenen aikana olen hoitanut kipujani jos ja millä. Olen kokeillut rankkojakin hoitomuotoja, suostunut suuriin leikkauksiin joiden tehosta ei tietoa ollut, yrittänyt kaikenlaista, kokenut hoitamattomuutta, jäänyt yksin kipujeni kanssa, ja polkenut byrokratian suossa. Silti, suurimman osan ajasta yritän vain jaksaa ja pärjätä. 

Mikä alkoi käsistä, on vallannut kehoani vuosi vuodelta enemmän, tuhoa paljon aiheuttaen. Kivut tulevat olemaan läsnä ainiaan, mutta miten kehoni ja mieleni jatkossa tätä kaikkea jaksaa? Sen näkee oletettavasti seuraavan vuosikymmenen alkaessa.

 

Aiemmin kivusta:

Salama selkärangasta läpi, miltä kivut tuntuvat juuri nyt? – Kipu kehossani – Mitä sairaudet ovat pois vieneet – Nää on mun jalat – Syyt pyörätuolin takana – Kipuihin herääminen – Äänessä kipupotilas – Pyörätuoli on minulle mahdollistaja, Kipu Companyn vieraana – Ei kivutonta hetkeä – Miten elää kivun kanssa, Inhimillinen tekijä – Kivun tahrima – Kaikesta tästä pahasta on pakko tulla jotain hyvää

 

 

 

 

 

 

 

 

 

suhteet oma-elama terveys syvallista
Kommentit (2)
  1. Hei. Mitä kivun hoitokeinoja olet kokeillut? Oletko kokeillut Neurosonicia, TMS, selkäydinstimulaattoria, kipupumppua? Oletko saanut yhtään apua suun kautta otettavista särkylääkkeistä? Itselleni särkylääkkeet eivät ole auttaneet krooniseen kipuun, enkä muuta ole kokeillutkaan jos fysioterapiaa ei lasketa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *