Kolme helppoa tapaa hajauttaa sijoituksesi

kuvalähde

Katsoin jonkin aikaa sitten Netflixistä dokkarin The China Hustle. Se kertoo finanssikriisin jälkeisestä ajasta, jolloin USA:n sijoituspankkiirit yrittivät tienata rahansa takaisin listaamalla Kiinalaisia yrityksiä NYSE:en (The New York Stock Exchange) hullun kaupalla.

Homma vaikutti epäilyttävältä, joten joukko sijoittajia alkoi tutkia näitä yrityksiä, ja huomasi niiden taustalla olevan petoksia. Miljardiyritysten takaa paljastui raihnaisia pikkutehtaita Kiinan tuppukylissä. Kaikki numerot olivat tekaistuja.

Dokkarin loppuun haastateltiin amerikkalaisia sijoittajia, jotka olivat hävinneet kaikki säästönsä petosten paljastuttua. Traagista. Yks juttu vaan, mikä tuli mieleen: miksi sijoititte kaikki rahanne johonkin täysin tuntemattomaan kiinalaiseen firmaan?

MIKSI TE ETTE HAJAUTTANEET SIJOITUKSIANNE?!

All in all, hyvä dokkari, todellakin jonkun maanantai-illan arvoinen. 3,5/5.

Mutta, mimmit, pörssisijoittamisen ei tarvitse olla mitään uhkapeliä. Opitaan me muiden virheistä. Muistetaan me hajauttaa sijoitukset hyvin.

Sillä sijoittamiseen liittyy aina riski. Ainoa tapa hallita riskiä on hajauttaminen. Käydään siis läpi kolme hyvää tapaa hajauttaa sijoituksia.

Toimialahajauttaminen

Vaikka pörssiyhtiötä menee hyvin harvoin konkurssiin, esimerkkejä kuitenkin löytyy: case Tiimari ja Talvivaara. Konkurssin tullessa sijoittajat saattavat menettää kaikki yhtiöön sijoitetut rahat. Siksi kannattaa pitää huoli, että salkusta löytyy muita yrityksiä, joilla menee paremmin.

Koska emme halua, että kaikki rahamme ovat kiinni yhdessä yrityksessä, hajautamme sijoituksemme monen eri yrityksen ja toimialan välille. Tällä tavalla emme ole täysin alttiina esimerkiksi yksittäisen yrityksen huonolle johdolle, heikolle kysynnälle tai kuolevalle markkinalle.

Indeksisijoittaja (kuten minä) hajauttaa automaattisesti rahaston kautta sijoituksensa monen eri yrityksen välille. Sitäpaitsi indeksin sisältöä myös päivitetään, jolloin sijoituskohteet pysyvät ajankohtaisina. Nordnetista (*) löydät Pohjoismaiden kuluttomat superrahastot.

Maantieteellinen hajauttaminen

Nordnetin superrahastot on kuluttomina selvä valinta omaan sijoitussalkkuun, mutta tämän lisäksi haluan täydentää salkkua myös jollain globaalilla sijoituskohteella. Miksi?

Mikäli Pohjoismaihin (ja varsinkin Suomeen) iskisi rankka taantuma, kriisi tai kupla, se vaikuttaisi luultavasti sekä ansio- että pääomatuloihini. Riski siihen, että työpaikkani menisi alta tai yritykseni konkurssiin olisi korkeampi kuin tavallisesti. Vaikka pidän puskurirahaa pankkitilillä, ei senkään varat ole loputtomat (HA! Ei siis todellakaan).

Silloin saattaisi tulla vastaan tilanne, jolloin joutuisin kajoamaan sijoituksiini. Jos siinä markkinatilanteessa omistaa pelkästään Pohjoismaalaisia indeksirahastoja, voimme vain kuvitella ettei niiden myyntihetki ole silloin paras mahdollinen.

Tämän takia maantieteellinen hajauttaminen kannattaa. Tankkaa siis salkkuusi sijoituskohteita myös kotikulmien ulkopuolelta. Itse olen hakenut salkkuuni globaalia hajautusta Nordnetin (*) Smart-salkuilla.

Ajallinen hajauttaminen

Tältä oma sijoitussuunnitelmani näyttää: mun omalta pankkitililtä siirtyy joka kuukausi 50 € suoraveloituksena arvo-osuustilille. Sieltä se jakautuu kuukausisäästösopimuksen mukaisesti kahtia, josta puolet menee superrahastoon ja puolet Smart-salkkuun. Joka kuukausi.

Oletetaan, että jonain kuukautena pörssikurssit ovat nousseet, jolloin rahasto-osuuksien hinta on hieman kalliimpi. Silloin saan viidelläkympillä vähän vähemmän rahasto-osuutta. Toisina kuukausina pörssikurssit taas ovat laskeneet, jolloin saan rahasto-osuuksia hieman enemmän. Tällä tavalla haen pidemmällä aikavälillä rahastoille keskimääräistä ostohintaa.

Vaikka pörssin kultainen sääntö on “osta halvalla ja myy kalliilla”, on se todellisuudessa helpommin sanottu kuin tehty. Koska rahastoissa harvemmin on kaupankäyntikulut, voi niitä tankata pienemmällä summalla vähän joka kuukausi, jolloin ostohintaa hajautetaan. Oma kultainen sääntöni on siis: osta vähän joka kuukausi.

Okei, mimmit! Näillä kolmella hajauttamistekniikalla pääset hyvin alkuun. Tuleeko sulla mieleen muita tapoja hajauttaa sijoituksia? Ilmianna ne kommenttikenttään!

Upeaa maanantaita sulle, mimmi! Jos sulla ei ole sen suurempia suunnitelmia, ja haet motivaatioita hajauttamiseen, ota haltuun The China Hustle. 😉

tyo-ja-raha raha opiskelu tyo
Kommentit (13)
 1. Moikka!
  Ihan mahtavaa miten yksinkertaisesti ja tarkasti selität asiat! Esim. monissa podcasteissa yms sanotaan vaikka rahaston kuluilla olevan suuri merkitys, mutta missään ei ole sanottu (mitkä itse olen kuunnellut/lukenut), että mitkä ovat vielä kohtuulliset kulut jne. Sinulta tuli vastaus heti tähän ja olen näistä vinkeistä erittäin kiitollinen! <3 Kysyisin vielä, että mikäli esimerkiksi aikoisi sijoittaa vain rahastoihin, niin tarvitseeko siihen avata arvo-osuustiliä? Ja mikäli ei mutta mielestäsi kannattaisi, niin miksi? Ymmärtääkseni osakkeita ei voi ostaa ilman arvo-osuustiliä. 🙂

 2. Ritu-rikastuja
  7.4.2019, 19:54

  Moi! Huippu blogi 😍 Olen aloitteleva sijoittaja ja Nordnetin tili on jo avattu ja ensimmäiset sijoitukset tehty. Onko sillä mitään merkitystä, kuinka monta salkkua Nordnetiin avaa ja miten osakkeet ja rahastot eri salkkuihin jakaa? Vai kannattaako olla esim. vain yksi salkku.

  1. Heippa! Kiitos, mahtavaa, että olet aloittanut sijoittamisen! 💪

   Voit toki jakaa sijoituksesi eri salkkuihin selkeyden ja vertailtavuuden vuoksi (esim. osakkeet ja rahastot erikseen, tai pitkä- ja lyhytaikaiset sijoitukset erikseen), mutta se ei vaikuta sijoituskohteiden tuottoihin millään tavalla! 🙂

   Ymmärtääkseni, jos omistat samaa sijoituskohdetta eri salkuissa, se vaikuttaa verottajan laskemaan hankintamenoon. Verottaja käyttää hankintamenoa laskiessa FIFO-periaatetta (first in, first out) – ne sijoitusosuudet jotka olet ostanut ensin, myös myyt ensin. Näin ollen, jos sulla on kahdessa eri salkussa samaa sijoituskohdetta, voit myymällä jommasta kummasta salkusta vaikuttaa siihen, minkä salkun ensimmäiset ostot verottaja huomioi. Voit lukea verotuksesta enemmän täällä: https://www.lily.fi/blogit/mimmit-sijoittaa/pelkaatko-verokarhua-nain-sijoittamista-verotetaan/

   En kuitenkaan itse ole lähtenyt tällä tavalla hifistelemään, vaan pidän kaikki sijoitukseni samassa salkussa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *