Minimalistin säästövinkit

Säästämisessä onnistuminen vaatii yleensä paljon muutoksia omaan elämään. Kun säästetään, pitää yleensä karsia turhia kulueriä elämästä pois ja vaihtaa ne edullisempaan. Toki riippuu yksilöstä, kuinka askeettisesti haluaa elää ja kuinka monta prosenttia tuloistaan haluaa säästää, mutta säästämiseen lähes aina liittyy karsiminen. Olen itse tehnyt paljon muutoksia omaan elämääni, jotta voisin säästää yhä enemmän. Tässä säästövinkit, joita minimalistina voin suositella!

1/ Tiedä mihin kulutat

Kun yrittää säästää, on tärkeä tietää, mihin rahojaan kuluttaa. Pidä siis budjettia menoistasi. Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi ja harkitse tarkkaan jokaista ostostasi – Haluatko todella käyttää siihen rahaa vai säästätkö mieluummin. Kun pidät kirjaa, pystyt kartalla, mihin rahasi oikein kuluvat. Näin voit helpommin harkita yksittäisiä kulueriä ja niiden tarpeellisuutta.

On myös hyvä tietää kuinka paljon rahaa sinulle kuukaudessa tilille tipahtaa. Kun menosi ja kulusi on sinulle tuttuja, tiedät jo ennen palkan tuloa, kuinka paljon saat sen kuukauden aikana säästettyä ja pysyt helpommin säästösuunnitelmassasi.

2/ Käy kaupassa kerran viikossa

Olen itse pakon sanelemana jo yli kahden vuoden ajan käynyt kaupassa vain kerran viikossa. Positiivisena yllätyksenä huomasin, että ruokakuluissa tulee paljon säästöä, kun ei käy ostoksilla sitä kolmea kertaa viikossa! Enää en osta mitään turhaa, vaan hyvällä ruokasuunnittelulla tiedän tasan tarkkaan kaiken, mitä tulevan viikon aikana tarvitsen. Tämä järjestely on auttanut myös pärjäämään sillä, mitä kaapista kulloinkin löytyy, eikä jokaista suklaapatukkaa lähdetä asiasta tehden kaupasta ostamaan.

Suunnittele siis ruokasi viikoksi kerrallaan ja tee ostokset kerran viikossa. Näin ei tule ostettua heräteostoksia tai mitään ylimääräistä, vaan tuot kaupasta kotiin pelkästään sen, mitä tulevan viikon aikana todella tarvitset. Tee tarkka ostoslista viikon ruoista ja tarvikkeista, äläkä osta mitään ylimääräistä listan ulkopuolelta. Vaatii jonkin verran totuttelua uskomiseen, että listan ruoilla todella pärjää viikon. Muutamassa viikossa kuitenkin oppii luottamaan pärjäämiseen ja tiedostaa itsekin paremmin oman kulutuksen, joten ruokasuunnittelu onnistuu viikosta toiseen entistä paremmin.

3/ Suosi edullisia ruokia

Ruoka on varmasti yksi jokaisen suurimmista menoeristä. Siihen saa uppoamaan pienen omaisuuden, mutta entä jos voisi syödä hyvin, mutta edullisesti? Täydellistä eikö?

Suosi keittiössäsi keittoja ja laatikkoruokia.Näitä ruokia syö usean päivän kerrallaan, niitä on helppo tehdä, mutta kaiken lisäksi ne ovat edullisia. Itse teen aina sunnuntaisin laatikkoruuan tai keiton. Tällöin minulla on paremmin aikaa keskittyä ruuan tekemiseen ja voin panostaa.

4/ Karsi ravintolakäynneistä

Kyllä, myös lounaista! Ravintolaan menee yllättävän paljon rahaa. Etenkin lounaisiin saadaan kulutettua suuriakin summia. Jo 10 lounasta tulee kustantamaan noin 100 € pelkästään yhdessä kuukaudessa! Yhden lounaan saa noin kympillä, mutta itse voi tehdä lounasruuan muutamalla hassulla eurolla maksimissaan. Miksi siis maksaa, kun voi itse tehdä edullisemmin?

Kun siirryin kaksi vuotta sitten etätöihin, yllätyin suuresti kuinka paljon minulla meni rahaa lounaisiin, vaikka en käynyt edes jokainen työpäivä ravintolassa syömässä. Säästö oli kerrassaan huikea! Enää en halua maksaa ravintolasta kuin erityisessä tilanteessa, muutoin voin valmistaa itse ruokani. On mukavampi syödä, kun tietää syövänsä edullisesti.

5/ Pyri pärjäämään ensin ilman

Ostatko aina heti uutta, kun keksit, että tarvitset sitä? Vai harkitsetko ensin tarkkaan, minkä mallin haluat ostaa? Kun huomaat tarpeesi syntyvän, pyri ensin ennen ostamista elämään hetki ilman tätä tuotetta. Yritä pärjätä ilman ja katso miten elämäsi toimii. Pärjäämme loppujen lopuksi yllättävän vähällä, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mitä me todellisuudessa tarvitsemme.

Lupaa itsellesi, että harkitset jokaisen tuotteen ostoa vähintään kuukauden. Katso tämän kuukauden aikana millainen tarpeesi todellisuudessa on, ja tarkastele fiiliksiäsi ostamisesta kuukauden jälkeen. Jos tunteesi ovat laantuneet, älä osta. Jos puolestaan koet tuotteen vielä tarpeelliseksi ja ettet pärjää ilman sitä, osta se. Kuukauden miettimistauko auttaa sinua selvittämään todellisen tarpeesi ja karsimaan tehokkaasti turhia ostoksia.

———

Mitä ovat sinun säästövinkkisi?

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram | Pinterest

tyo-ja-raha raha vastuullisuus suosittelen
Kommentit (1)
  1. Varsinkin kohta kaksi: käy kaupassa vain kerran viikossa on mielestäni todella toimiva. Arjen kiireessä sitä saattaa rampata kaupassa koko ajan hakemassa jotain pakollisia ruokia melkein päivittäin, jolloin kärryyn tarttuu mitä sattuu ja kaapissa olevat saattavat jäädä syömättä. Kokeilin joku aika sitten käydä kaupassa harvoin ja säästin monta sataa ruokakuluissa / kk.💪😊

    https://naisetpuhuurahasta.fi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *