Mistä olen luopunut minimalistina

Toukokuussa kirjoitin blogitekstin, jossa kerroin ne 10 asiaa, joista aion minimalistina luopua. Viimeisen parin kuukauden aikana olen käynyt tavaroitani läpi ja luopunut jo hyvästä määrästä asioita. Nyt onkin oiva hetki tehdä ensimmäinen katsaus asioista, joista olen minimalistina luopunut.

Ylimääräiset vaatteet

Vaatteet olivat yksi niistä asioista, joita aloin käymään ensimmäisten joukossa lävitse. Minulla on monta kaapillista vaatteita, joten tiesin, että paljon turhia vaatteita mahtuu tuohon joukkoon. Kaiken kaikkiaan jätesäkillisen verran vaatteita lähti myyntiin kirpputoreille. Joitankin kalleimpia vaatteita listasin Toriin myyntiin.

Tahtoisin entisestään saada karsittua vaatteitani niin, että ne mahtuisivat kolmeen eri vaatekaappiin. Tätä pienempään tilaan on vaikea päästä, sillä kaikki urheilu- ja työvaatteeni, kesä- ja talvivaatteista puhumattakaan, ovat samoissa kaapeissa kuin muutkin vaatteeni.

Tavoitteenani on koota ajaton vaatekaappi, jossa on pääsääntöisesti mustan, valkoisen ja beigen-sävyjä. Tässä saattaa toki vierähtää tovi, sillä en halua luopua vanhasta ja ostaa tilalle heti uutta, vaan kulutan ne vaatteet, jotka vielä istuvat tyyliini ja ostan näiden rikkouduttua tilalle sitten uusia.

Turhat tavarat

Turhia tavaroita on kertynyt vuosien aikana paljon. Nämä ovat olleet niin viihde-elektroniikkaa, käyttötavaroita kuin taidetarvikkeita. Ylimääräisiä vesivärejä ja taidekyniä olen myynyt niin Torissa kuin kirpputorilla, ja täytyy sanoa, nämä ovat menneet yllättävän hyvin kaupaksi.

Myös viihde-elektroniikasta, kuten peleistä ja pelikonsoleista on ollut helppo luopua, sillä en ole koskaan ollut mikään kummoinen pelien kuluttaja. DVD-boksit puolestaan on saatavilla Netflixistä ja muista suoratoistopalveluista, joten olin enemmän kuin iloinen, kun sain myydyksi Frendien kaikki tuotantokaudet.

Vielä on kuitenkin paljon tavaraa jäljellä läpikäytäväksi ja luovuttavaksi. Vaikka olen päästänyt jo useista tavaroista irti, tuntuu kuin tavara ei olisi vähentynyt yhtään. Toisaalta, kun tulin kotiin neljän päivän reissusta, huoneeni säteili tyhjyyttään. Oli ihana tulla kotiin, joka ei ollut ahdistavan täynnä tavaraa vaan tuntui, että myös sisällä pystyi hengittämään. Jo pienikin muutos tekee yllättävän suuren eron.

Lämpimät suihkut

Tavaroiden lisäksi päätin luopua lämpimistä suihkuista säästösyistä. Kylmässä suihkussa on terveyshyötynsä, mutta itse ainakin aloittelen viileällä vedellä ja kylmennän sietokykyni mukaan kerta toisensa jälkeen. On paljon virkistävämpää käydä aina viileässä kuin kuumassa suihkussa. Olen tykästynyt tähän tapaan, enkä varmasti kovin herkästi lopeta.

Kosmetiikkatuotteet

En käytä paljoa meikkiä, minkä vuoksi minulla on kertynyt meikkilaukkuuni purnukoita, jotka ovat useampia vuosia vanhoja. Näistä on ollut vaikea luopua, sillä mielestäni meikit ovat ylihintaisia enkä ole raskinut ostaa uusia. Monesti myös käy niin, että samaa tuotetta ei ole enää saatavilla, kun sen valmistus on jo ehditty lopettaa. Nyt kuitenkin päätin käydä koko meikkilaukkuni läpi ja heittää pois kaiken, jota en tarvitse tai joka on mennyt jo vanhaksi.

Meikeistä ja meikkaamisesta voisin kirjoittaa oman postauksen, jossa avaan minimalistisen meikkilaukkuni sisältöä ja meikkaamistottumuksiani tarkemmin.

Puhelinliittymä ja netin käyttö

Vaihdoin jo jokin aika sitten puhelinliittymäni nopeasta 4G-liittymästä liittymään, jossa on hitain mahdollinen netti eikä yhtään puheaikaa. Minusta tuntui väärältä, että jokainen kuukausi maksoin lähes 30 euroa liittymästä, jonka ”ilmaista” puheaikaa ja viestejä minulla tuli käytettyä vain murto-osan verran. Tämän vuoksi vaihdoin liittymän siihen karvalakkiversioon, jossa kaikki ylimääräinen lisätään lopulliseen laskuun. Näin maksan vain siitä mitä käytän. Viestien lähetykseen olen jo pitkään käyttänyt WhatsAppia, mutta nyt opettelen myös sovelluksella soittamista, jotta voisin pitää puhelinlaskuni mahdollisimman alhaisena.

Puhelinliittymän lisäksi olen alkanut kiinnittämään huomiota myös netin käyttööni. Pyrkimyksenäni on käyttää vähemmän tietokonetta ja nettiä, ja tehdä ennemmin asioita, joista minulle tulee rentoutunut ja hyvä fiilis, kuten vaikkapa lukemisesta. Etenkin somen käyttöä olen vähentänyt huomattavasti, ja ainoa käyttämäni somekanava on enää Instagram.

Silmä- ja aurinkolasit

Lasienkäyttäjät tietävät tuskan, kun vanhoja silmä- ja aurinkolaseja kertyy nurkat täyteen, eikä niille oikein voi tehdä mitään. Noh, minä kyllästyin tähän loputtomaan kierteeseen ja päätin pari vuotta sitten uusia laseja hankkiessani, että nyt panostan kehyksiin, joita tulen käyttämään lopun elämääni. Hankin nimittäin kehykset, joista oikeasti pidän ja jotka sopivat minulle. Vaikka nämä kehykset olivatkin tyyriimmästä päästä, oli tämä silti oikea ratkaisu. Nyt vaihdan näihin kehyksiin aina pelkästään uudet linssit, joten pitkässä juoksussa säästän vain rahaa, kun uusia kehyksiä ei enää tarvitse ostaa. Vuotta myöhemmin tein saman aurinkolaseille.

——

Olen myynyt ylimääräistä tavaraa ja täytyy sanoa, että myyntituotot yllättivät minut ihan kunnolla. Jo muutaman tavaran myymisellä olen saanut useampia satasia myyntituottoa. Tämä vain antaa lisää potkua tavaroiden myymiseen entisestään. Suosittelen kaikille (vaikka ei olisikaan minimalisti) myymään turhat tavarat. Tykkään itse ajatella, että parempi päästää vanhat tavarat kiertoon niitä tarvitsevilla ja käyttäville, sillä on isompi etu, että kyseinen tavara tulee ylipäätään käyttöön.

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram

hyvinvointi hyva-olo oma-elama vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Hei! Minä myös olen tehnyt kuolinsiivousta ja luopunut paljosta. Ihanaa, kun on kaapeissa tyhjää. Helppo pyyhkiä kaapit.

    1. Heippa! Siivous on kyllä paljon helpompaa, kun ei ole tavaraa tiellä yhtä paljon. Ihanaa sunnuntaita sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *