Itsetehty naan-leipä kruunaa intialaisen aterian

Voisi sanoa, että intialainen ruoka oli rakkautta ensilusikallisella. Tutustuin tuohon värikkääseen makumaailmaan ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2001, kun mies halusi viedä minut treffeille intialaiseen ravintolaan. Intialainen ruoka on nykyään useimmille tuttu, mutta tuohon aikaan se oli ainakin minulle täysin vieras maailma. Aluksi hieman epäröin, kun en tiennyt, mitä kummallisuuksia siellä tarjotaan. Onneksi kuitenkin uskaltauduin testaamaan! Intialainen ruoka on ihan parasta!

Meillä syödään paljon intialaista ruokaa, ja onneksi täältä Jyväskylästä löytyy loistava intilainen ravintola, nimittäin ravintola Shalimar. Tilaan yleensä annokseni lempeän tulisessa Madras-kastikkeessa. Mieheni ja poikani taas pitävät pehmeän kermaisesta Korma-kastikkeesta. Intialaisen aterian kruunaa naan-leipä, jonka jogurttinen pehmeys sulaa suuhun. Oman naan-leipäni nautin valkosipulin kera.

Teemme kuitenkin intialaista ruokaa myös kotona, vaikkakaan se ei tietenkään yllä ravintolan tasolle. Olemme ostaneet yleensä niin kastikkeet kuin naan-leivätkin valmiina kaupan hyllyltä. Kaupan naan-leivät eivät ole ollenkaan samanlaisia kuin ravintolan. Tällä kertaa päätinkin testata herkkuleivän tekemistä itse. Testiin otin Valion ohjeen.

Naan-leipä (12kpl)

2 dl Valio turkkilaista jogurttia
2 dl Valio maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
50 g Valio voita sulatettuna
Voiteluun
30 g Valio voita sulatettuna

 

Tee näin:

  1. Liuota kädenlämpöiseen jogurtti-maitoseokseen hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhot sekoittaen ja lopuksi voisula. Peitä leivinliinalla. Kohota kaksinkertaiseksi.
  2. Jaa taikina 12 osaan jauhotetulla pöydällä. Taputtele 4 palaa puhtaalle pellille (älä käytä leivinpaperia) 2 -3 mm:n paksuisiksi soikioiksi. Voit myös kaulia soikiot pöydällä.
  3. Paista heti 275 asteessa uunin yläosassa 5 – 7 min. Kauli ensimmäisten leipien paistuessa pöydällä seuraavat 4 leipää. Siirrä ne kuumalle, uunista otetulle pellille. Paista. Paistoaika tällöin hieman lyhyempi.
  4. Voitele leivät paistamisen jälkeen voisulalla. Peitä leivät.

Uuni kannattaa olla niin kuuma kuin vain mahdollista, ja kokemuksesta suosittelen myös laittamaan pellin uuniin ennen ensimmäisten leipien paistamista. Mitä kuumempi, sen parempi. Leivinpaperi kannattaa jättää pois, ja laittaa leivät suoraa pellille. Voisulaa kannattaa sivellä leipien päälle runsaasti. Itse laiton aivan liian vähän, ja niimpä leivät olivatkin hieman liian ”kuivia”.

Paistoin omat leipäni kahdessa erässä, ja toinen erä oli selkeästi parempi. Pelti oli valmiiksi kuuma, ja pidin leipiä uunissa hieman kauemmin. Toisen erän leivät olivat myös kaulittu hieman ohuemmiksi, joten niistä tuli rapeampia. Seuraavaksi pitää ottaa kastikekin haltuun. Intialaiset kastikkeet vaativat aikaa, vaivaa ja paljon mausteita. Mistähän löytyisi hyvä ohje?

Onko intialainen ruoka sulle tuttu juttu? Löytyykö lempparia?

Suloista äitienpäiväsunnuntaita!

Lue myös: BBQ Chicken flatbread ja Chicken chow mein wokki

Koti Ruoka ja juoma