Äänikirja vs perinteinen kirja

Minnean muruja

Kumpi on parempi, helppo äänikirja vai perinteinen paperinen kirja?

Minulla on nyt kolmas äänikirja menossa,  ja olen tykästynyt äänikirjojen helppouteen. Ensiksi ajattelin, että tarvitseeko tässä enää perinteisiin kirjoihin tarttuakaan, mutta olen huomannut, etteivät äänikirjat olekaan pelkkää autuutta. Ajattelin kirjoittaa hieman havaintojani äänikirjoista ja perinteisistä kirjoista.

Laitan silmät kiinni, ja valot pois. Makaan pehmeiden lakanoiden välissä ja kuuntelen, kun pehmeä-ääninen Meri Nenonen kertoo minulle henkeäsalpaavan jännittävää tarinaa naisesta, joka löi päänsä, ja menetti muistinsa viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Nautin, kun en tarvitse laseja, ja päivän ruutua tuijottaneet silmäni saavat levätä. Seuraavana iltana jatkan jännärin kuuntelua, ja lakkaan samalla varpaankynteni fuksianvärisellä kynsilakalla. Popsin samalla loput mieheltä jääneistä pistaasipähkinöistä.

Mietin, että äänikirjat ovat ihan loistava keksintö! BookBeatin laajaa valikoimaa selatessa olo on kuin karkkikaupassa, näin paljon kaikkea herkullista ihan käden ulottuvilla! Iskee ahneus, ja klikkailen innoissani kirjoja omalle lukulistalleni.

Muutama ilta myöhemmin olen taas kuulokkeet korvilla,  ja käsillä on Nainen joka unohti -kirjan viimeiset kohtalokkaat hetket. Käynnistän läppärin, ja ajattelen, että kurkkaan samalla sähköpostit, päiväkodista kun on tullut viesti. Selaan läpi sähköposteja, ja hetken päästä huomaan, etten ole kuunnellut, mitä kirjassa on tapahtunut viimeisen kymmenen minuutin aikana. Alkaa hieman harmittamaan. 

Kirja loppuu, ja aloitan Liane Moriartyn toisen, kovasti kehutun Hyvä Aviomies -kirjan. Touhuilen samalla keittiössä, ja pian huomaan, etten ole pysynyt mukana juonessa. Henkilöhahmoja on paljon, ja en ole perillä, miten kirjan kerronta kulkee. Ja siinä on mielestäni äänikirjojen huonoin puoli - niiden kuuntelu on niin helppoa, että mieli alkaa harhailemaan muissa asioissa. Tai ehkä olen vain tänä some-aikana kehittänyt itselleni niin heikon keskittymiskyvyn, etten pysy edes keskittymään äänikirjan kuunteluun ilman sijaistoimintaa. 

Mitä sinä olet mieltä? Alkaako sun keskittymiskysy herpaantua, ja mieli multitaskaamaan äänikirjojen parissa?

En siis ole heittämässä perinteisiä paperisia kirjoja vielä nurkkaan, vaikka äänikirjat houkuttelevia ovatkin. Jos totta puhutaan, niin (lyhyen) kokemukseni perusteella äänikirjat ovat vähän kuin valmiiksi naurettuja tv-ohjelmia, ne eivät annan tarpeeksi tilaa kokea kirjaa itse. Tyydyttävimmät lukukokemukset ovat ehdottomasti perinteisen paperisen kirjan kanssa, kun paperin haistaa, ja sanat hyppivät sivuilta suoraa tajuntaan. Tarinan elää henkilökohtaisemmin, kun lukijana on oma päänsisäinen ääni. 

Paperisia kirjoja on ihana pitää kädessä. Puhumattakaan siitä, mikä ilo on kävellä kirjaston käytäviä selaillen kaikkia niitä kiehtovia kirjoja. Kirjastossa käyminen on mukava tapahtuma jo itsessään. Olisi sääli, jos kirjastoja ei enää olisi. Jos niille ei olisi enää käyttöä. Olisimme taas yhden askeleen lähempänä mökkiytymistä koteihimme. Kun työt voi tehdä etänä, ruuan tilata kotiovelle, ja kirjatkin lukea puhelimesta, mihin ulkomaailmaa enää tarvitaan.

No, nyt vaivuin jo vähän liian syviin vesiin. Hups! Loppukaneettina todettakoon, että molempi parempi :) Molemmissa on omat hyvät puolensa.

Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä asiasta? Onko muita äänikirjoihin hurahtaneita? Ja ennen kaikkea, mitä mielenkiintoista sinä olet viime aikoina lukenut?

Lempeää uutta viikkoa juuri sinulle <3

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Tavalliset kirjat, ehdottomasti! Haluan ylläpitää lukemisnopeuteni ja vielä nopeuttaakin sitä. Haluan kääntää konkreettisesti sivuja, kuulla sen rapinan, halua tuntea kirjan tuoksun. Vanhoissa on oma tuoksunsa ja uusissa omansa. Haluan lukea erilaisilla fronteilla kirjoitettuja kirjoja. Haluan lukea kirjaa, kun syön karkkia tai herneitä tai mansikoita. Haluan lukea iltaisin, kun silmät vaipuu kiinni ja on aika käydä nukkumaan. Haluan lukea lentokoneessa. Haluan vaihtaa niitä kohteen hotelleissa toisiin turistien jättämiin kirjoihin. Minä haluan tuntea aidon kirjan tuoksuineen...Aikamoiset perustelut :D

Minnea
Minnean muruja

Ihanaa! Juuri nuo asiat ovat perinteisissä kirjoissa niitä parhaita! Mikään ei voita sitä tunnetta, kun pitelet hyvää kirjaa kädessä :)

Suttastiina

Tykkään perinteisistä kirjoista ja e-kirjoista. Äänikirjoja kuuntelen vain pitkillä ajomatkoilla, jos olen yksin.

Lukuvauhtini on sen verran nopea, että todellakin tylsistyn ja ajatukset alkavat harhailla vaikka kuuntelisin äänikirjaa lukunopeus nopeutettunakin. Ja sitä paitsi kun siihen lukemiseen laittaa lisää vauhtia, muuttuu se koomiseksi ja pilaa nautinnon. Autossa se vähän verkkaisempikin nopeus toimii, kun edessä on tuntien matka suoraa tietä.

Minnea
Minnean muruja

Vitsi, en ole tuota tajunnutkaan, että pitkät automatkathat on ihan täydellisiä äänikirjoille, ainakin, jos ei tarvi itse ajaa :D

En tiedä olenko nopea lukija, mutta äänikirjoissa tosiaan alkaa mieli harhailemaan. Paperisessa kirjassa voi myös helpommin pysähtyä mietiskelemään lukemaansa, kun ei tarvitse pysäyttää kirjaa. Mutta tosiaan molemmille on aikansa ja paikkansa.

smagardi
astu harhaan

En ole kuunnellut äänikirjoja sitten lapsuuden, kun seurasi Miina ja Manu -tarinoita kasetilta.

Jotenkin vain tykkään perinteisten kirjojen fiiliksestä enemmän ja oon aika varma, että äänikirjat menis aivan ohi korvien, kun en niiden kuunteluun jaksaisi keskittyä. Mieluummin ja helpommin uppoudun kirjoihin itse niitä lukemalla. :)

Minnea
Minnean muruja

Mulla oli lapsena myös niitä kirja ja kasetti -yhdistelmiä! Ne oli ihania! Yksi tosin oli sen verran pelottava, että se piti kuunnella aina äidin kanssa :D

sharks
by a mile

Molemmat toimii mulle! Äänikirjat on mukavan rentouttavia - joskus ongelmaksi mulle tosin tuli, että nukahdin aina kesken kerronnan :D

Minnea
Minnean muruja

Äänikirjat on kyllä rentouttavia, ja parasta on ettei tarvi rasittaa silmiä!

Westend Mum (Ei varmistettu) http://westendmum.fi

Nyt olen kuullut sieltä täältä niin paljon hyvää äänikirjoista, että aion ehdottomasti kokeilla niitä. Voin kyllä kuvitella, että se vaatii oikeasti keskittymistä, muutoin omat ajatukset ja ympärillä tapahtuvat asiat jylläävät yli.
http://westendmum.fi

Minnea
Minnean muruja

Kannattaa kyllä kokeilla! BookBeatilla esim. on se parin viikon ilmainen kokeilujakso (ja monista blogeista löytyy kuukauden kokeilujakson koodi).

Yllätyin, miten miellyttävää kirjoja on kuunnella.

hannamariavv (Ei varmistettu) http://www.hannamariav.com

Molemmissa on kyllä puolensa! Itse huomaan ostavani aina lomamatkalle kirjan, mutta muuten lukevani vähemmän. Äänikirjojen maailmaan en ole vielä paneutunut, vaikka ehkä hyvin voisi - musiikkiakaan kun ei nykyään juurikaan tule kuunneltua.

hanna
http://www.hannamariav.com

Minnea
Minnean muruja

Mullakin lukeminen on ollut vähän kausittaista, välillä tulee luettua monta kirjaa putkeen, ja sitten toisinaan ei tule tartuttua kirjaan moneen kuukauteen.

Kirsikka W.

Mulla on jäänyt perinteisten kirjojen lukeminen TOSI vähälle viimeisen muutaman vuoden aikana, enkä oikein edes tiedä miksi. Ehkä pitäisi testata äänikirjoja, kun itse olen aika audioherkkä ihminen, jonka takia olen välillä lukenut ihan fyysisiäkin kirjoja itselleni ääneen. Ja mulla tapahtuu tuota ajatusten harhailua myös perinteisten kirjojen kanssa, ja yhtäkkiä saatan huomata lukeneeni kymmeniä sivuja ilman että päähän on jäänyt ajatustakaan!

Minnea
Minnean muruja

Aina ei innosta lukea, eikä se haittaa! Lukee silloin kun se tuntuu hyvältä! Veikkaan, että saattaisit pitää äänikirjoista! Ainakin ne kokonaiset kolme, jotka itse olen kuunnellut, ovat olleet hyvin miellyttävä-äänisiä :)

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu) http://luminenomena.blogspot.fi

Sekä että. Nautin eniten painetun kirjan lukemisesta. Silloin pääsen parhaiten sisälle tekstiin, pystyn uppoutumaan kirjaan oikein kunnolla. Parhaimmat lukukokemukseni saan aina painetusta kirjasta.

Kuuntelen kuitenkin mieluusti äänikirjoja: kuuntelen niitä pyöräillessäni töihin (työmatkani on 15 km suuntaansa, pyöräilen matkan paristi viikossa, muuten menen autolla / julkisilla). Kuuntelen sen verran hiljaisella, että kuulen kyllä liikenteen äänet. ;) Äänikirjoilta kaipaan tosi vetävää tarinaa tai kerronnallista tietokirjallisuutta, laadukkaat romaanit mieluummin luen.

Olen luovinut BookBeatin ja Storytellin välillä. Palvelut toimivat aika samalla tavalla, BookBeatin kotimainen valikoima on ehkä hieman parempi, mutta Storytellissä taas on englanninkielisiä äänikirjoja ihan huikeat määrät.

Minnea
Minnean muruja

Joo, sen huomion minäkin tein, että äänikirjalta kaipaa vetävää tarinaa! Jaksaa mielenkiinto pysyä kuulemassaan :)

Storytelliä en ole vielä testannut, tällä hetkellä haluan lukea ja kuunnella kirjani nimenomaan suomeksi. Kiva, kun kommentoit :)

marja liljeström (Ei varmistettu) http://vimma50.blogspot.com

Minä luen paljon. Ja ehdottomasti paperikirjoja.Usein - vähän haastavammat romaanit - vaatii pysähtymään ja mietiskelemään. Sekä plaraamaan sivuja taakse päin. Jotakin tarinan sisältöä selventääksi. Sitten kirjan tuntu. Kirjan tuoksu. Automatkoilla äänikirjat on minulle OK.

Minnea
Minnean muruja

Se on kyllä paperikirjojen ehdoton hyvä puoli, että voi lukea omaan tahtiin ja pysähtyä mietiskelemään lukemaansa:)

Maria/ Nyt heti (Ei varmistettu) http://nytheti.blogspot.com

Mulla on niiiin huono keskittymiskyky, että taitaa mennä fyysinen kirja paremmin perille kun äänikirja. Oon kyllä miettinyt, pitäisikö alkaa lenkillä kuunnella jotain kirjaa, mutta en tiedä pysyisikö siinä kärryillä ollenkaan... :)

Minnea
Minnean muruja

No ainahan kannattaa kokeilla, ties vaikka ihastuisit :)

Laura / Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Ihana, kun vielä löytyy muitakin, joiden mielestä ne perinteiset paperikirjat ja kirjastot on se juttu! Mä tartun kirjaan ihan joka ilta. Välillä luen puoli tuntia, välillä nukahdan viidessä minuutissa. Silti tuo perinteisen kirjan selailu on nimenomaan se minun iltahetkeni ja oma aika sekä keino rauhoittua hektisen päivän jälkeen - ja e-kirjan tai äänikirjan sijaan tarvitsen tuohon hetkeen paperisen kirjan.

Minnea
Minnean muruja

Äänikirjoille on oma paikkansa, mutta mikään ei voita perinteisiä paperikirjoja (ja kirjastoja <3 ).

pöpelikössä
Pöpelikössä

Muutamia äänikirjoja olen nyt BookBeatilta kuunnellut ja olen kyllä tykästynyt. Nimenomaan siksi, että sen sijaan, että tuijottaisin koomaisena netflixiä sukellankin pehmeisiin tyynyihin silmät kiinni ja annan tarinan kulkea omissa mielikuvissani. Multitaskaaminen ei onnistu minultakaan, mutta toisaalta - enhän minä kirjakirjaa lukiessakaa häslää samalla kaikkea muuta vaan keskityn (ja haluan keskittyä) nimenomaan siihen tarinaan :)

E-kirjoista en kuitenkaan välitä, ainoastaan Allen Carrin Stumppaa tähän! on nyt e-kirjana luvun alla. Eli jos e-kirjoja ja paperisia kirjoja lähdetään vertailemaan, niin Ne Oikeat voittaa kyllä ihan 100-0. :)

Minnea
Minnean muruja

Tarkoitinkin, että oma keskittyminen on parempaa paperisen kirjan kanssa kuin äänikirjaa kuunnellessa. Paperisen kirjan kanssa keskityn, mutta äänikirjan kanssa huomaan etsiväni oheistoimintaa :/

Minäkään en välitä e-kirjoista, luen kirjani mieluinen paperisena enkä ruudulta :) Äänikirjat ovat ihana löytö itselleni, mutta ei ole perinteisen paperikirjan voittanutta!

pöpelikössä
Pöpelikössä

Aaa juu, aivan :)

Ja kyllä, vaikka äänikirjoissa onkin oma viehätyksensä, niin ei se silti lukemista voita! :)

Tiikerikatti
Väriterapiaa

MInäkin taidan peukuttaa paperisen kirjan puolesta. En ole kokeillut äänikirjoja, mutta tulee tunne että kontrolli hommasta häviää. Myös minulla on kausia jolloin luen ja sitten taas kausia jolloin en lue, koska teen käsitöitä. Nyt alkavat käsityöt ottaa valtaa. Se on sitä syksyä. :)

Minnea
Minnean muruja

Syksy on kyllä sellaista harrastuksiin syventymisen aikaa, kirjat ja käsityöt kuulostavat oikein mukavilta syysiltojen viihdykkeeltä :)

Hanna-MariA (Ei varmistettu) http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

Itse olen vielä pitäytynyt ihan perinteisissä kirjoissa, koska luulen, että minulle käy juurikin niin, etten keskity kuuntelemaan kunnolla ja yhtäkkiä huomaan, että en muista mitään kuulemastani. Lisäksi perinteisissä kirjoissa on sellaista tunnelmaa :) Kaikesta tästä huolimatta juuri eilen harkitsin Bookbeatin kokeilemista :D

http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

Minnea
Minnean muruja

EIhän siinä mitään häviä, vaikka testaisi äänikirjojakin :) Saatat tykästyä!

sallamanteri

Itse käytän sekä e-kirjoja, fyysisiä kirjoja että äänikirjoja :) Ostan nykyään pääosin e-kirjoja, mutta vanhat klassikot ja jo ostetut kirjat luen fyysisessä muodossa (minulla on kotona varmaan lähemmäs 300 fyysistä kirjaa :D ) ja juoksulenkeillä kuuntelen äänikirjoja.

Äänikirjoissa on kyllä tosiaan tuo vaara, että ajatukset lähtevät harhailemaan ja sitä havahtuu siihen, ettei ole keskittynyt kuulemaansa viimeiseen 10 minuuttiin. Mutta toisaalta samaa tapahtuu monesti lukiessakin.

Nukkumaan mennessä paras on ehdottomasti e-kirja, jonka taustavalaistun näytön ansiosta ei tarvitse muita valoja ja joka sammuu itsestään jos sivuja ei käännä muutamaan minuuttiin. Saapahan nukahtaa kirja kädessä tekemättä sen kummempia toimenpiteitä :)

Ja loppuun kirjasuositus: Clare Mackintoshin Annoin sinun mennä oli pitkästä aikaa aivan superhyvä kirja!

Minnea
Minnean muruja

Mulle ei e-kirjat iske, kun ruutua tulee tuijotettua muutenkin niin paljon. Mut äänikirjat on ihan loistavia iltaisin, kun silmät saa levätä!

Kiitos kirjasuosituksesta, nimi kuulostaa tutulta, mutten ole tarkemmin perehtynyt! Otan ehdottomasti lukulistalle :) Kiva, kun kommentoit!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.