Kuvausvinkki: Low Key -muotokuvaus

Minnean muruja

Rennot sunnuntait on kuin tehty omiin harrastuksiin uppoutumiselle ja uusien jännien juttujen testaamiselle, eikö? Ja mikäs sen inspiroivampaa kuin valokuvaus! Tänä sunnuntaina aloitan toivotun postaussarjan, jossa jaan (itseoppineena) valokuvaharrastajana omia valokuvausvinkkejäni.

Aikaisempien kamerapostausteni suosio ei näytä laantumisen merkkejä, ja olen saanut muutamankin toiveen, että kertoisin omia havaintoja, ideoita ja vinkkejä (uusille) kameraharrastajille. Valokuvaus on inspiroiva harrastus, ja me miehen kanssa testaamme aina innoissamme uusia kuvaustekniikoita!

Kamerakalustostani kerroinkin jo aikaisemmin, joten siirrytään suoraan asiaan! Tämän postauksen aiheena on dramaattinen ja arvoituksellinen low key -muotokuvaus!

Tummasävyisessä Low Key -kuvauksessa leikitään valoilla ja varjoilla. Tekniikassa käytetään yleensä tummaa taustaa ja yhtä tai kahta valonlähdettä valaisemaan haluttu osa kohteesta. Meillä on musta huopa, joka viritetään oven tai kirjahyllyn reunaan kuvauksia varten. Myös tumma seinä käy hyvin. Kohde kannattaa asettaa hieman erilleen taustasta. Itse seisoin noin metrin päässä kankaasta. 

Paras ja itselleni mieluisin valonlähde on luonnonvalo, mutta low key -kuvauksessa salama toimii ehkä jopa paremmin, sillä se on helpompi kohdentaa halutulla tavalla. Myös luonnonvalo ikkunasta pimeään huoneeseen toimii.  Meillä on erillinen salama, joka kohdistettiin minusta viistoon niin, että valo tulee sivusta.

Salaman valoa pehmennettiin laittamalla sen päällä pehmentävä suodatin. Suodattimeksi kelpaa esimerkiksi lakana tai vaikka leivinpaperista taiteltu tötterö. Jos ei omista erillistä salamaa, tai siihen ei halua investoida, käy valonlähteeksi myös jokin melko kirkas pöytälamppu tai led-lamppu.

Näissä kuvissa on käytetty miehen Olympuksen OMD-kameraa ja suosikkiani Panasonic 42,5mm-objetiivia. Low Kew kuvaukseen sopii hyvin muotokuvaobjektiivit, kuten Olympuksen 25mm ja 45mm.

Low key -kuvauksessa ISO asetetaan yleensä pienelle. Olen kokenut, että 100-200 on hyvä. Näin saadaan kuva pysymään tarkkana. Sitten vain säädetään valotusaikaa ja aukkoa halutun lopputuloksen saamiseksi.

Low Key ja varsinkin salama ovat melko ankaria kuvattavalle, sillä kaikki rypyt ja ihon virheet näkyvät helposti :D Älkää siis zoomailko liian lähelle, ettei ala omat ihohuokoset ahdistamaan :D

Mies on ottanut ihastuttavia kuvia pojasta low key-tekniikalla! Parasta tässä tekniikassa on huomion keskittyminen haluttuun kohtaan, esim. ilmeeseen. Low Key -kuvilla saakin hyvin lähelle tulevan tuntuisia, jotenkin henkilökohtaisia kuvia. Googlettamalla "low key valokuvaus" tai "low key photography" löytyy paljon inspiraatiokuvia!

Ihatuttaako tällainen dramaattinen ja taiteellinen muotokuvaus? Saitko tästä inspiraatiota tai apua? Kuvausvinkkitoiveita saa jättää kommenttiboxiin!

Inspiroivaa sunnuntaita! Pitäisikö testata myös high key -tekniikkaa?

Kommentit

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu) http://luminenomena.blogspot.fi/

Tämäpä oli kiinnostava juttu, kiitos! Tosi innostava - mulle uusi tekniikka, vaikka nyt huomaan että olen aiemminkin ihastellut low key -kuvausta, en vain ollut tiennyt mistä on kyse.

Nyt tekisi mieli ostaa joku kiinteä objektiivi. Minä olen zoomien ystävä... Canonini (kokeilen kesällä Olympusta, joka oli tosi ihana kamera, mutta noin 15 Canon-vuoden jälkeen en osannut sittenkään sisäistää uutta merkkiä - tätä kai se on kaikilla, jokaisella se omanlaisensa kamera) nokalla on useimmiten 17-50 mm 2.8 -objektiivi, mutta haaveilen 30 tai 50 mm 1.8. -objektiivista. Sellainen voisi olla tässä tosi hyvä. Hmm.

Ja kauniita kuvia sinusta! ♥

Minnea
Minnean muruja

Ihana kuulla, että tästä oli iloa ja hyötyä :)

Ja ihan totta, että kameramerkkiä voi olla hankala vaihtaa, kun tiettyyn on tottunut!

MarikaJohannaP
Hey girl

Kiitos vinkeistä! Lisää vaan näitä kuvausvinkkejä :). Pakko päästä testaamaan tätä.

Minnea
Minnean muruja

Jes, kiva kuulla, että kysyntää on :)

Yhtä sirkusta!

Voi voi miten hienoja systeemejä! Minä napsin vain kännykällä (vaikka tytöllä olis kamerat ym). En ole jaksanut tutustua siihen :) Laiskiainen :)

Minnea
Minnean muruja

Hihii :) Kiitos!

ElizabethRinne
Fashion Poetry

Kiitos superpaljon tästä postaussarjasta, tulee todella tarpeen :) Ja kauniita kuvia susta! :)

Elisabet | www.fashionpoetry.eu

Minnea
Minnean muruja

Jes, kiva kuulla, että tästä on hyötyä ja iloa! Kiitti!

marja liljestrom (Ei varmistettu) http://vimma50.blogspot.com

Hienoja ohjeita. Mutta minä räpsin vain edullisella kännykällä. Totta kai haluaisin oppia ottamaan parempia kuvia. Mutta puitteet on nämä.

Minnea
Minnean muruja

Onneksi kännykälläkin saa ihan hyviä kuvia! Jos kuitenkin järjestelmäkameran omistaa, on kiva saada uusia käyttövinkkejä :)

Jane / Yhtä kuin - blogi (Ei varmistettu)

Oli kiinnostavaa luettavaa minullekin, vaikka kuvaankin ammatikseni. Varmasti monelle apua tästä :)

Minnea
Minnean muruja

Mä just ajattelin, että ammattilaiset varmaan pyörittelee silmiä näille mun vinkeille :D

Taru - Mutsi hoitaa (Ei varmistettu) http://www.mutsihoitaa.fi

Valokuvaus on kyllä kiinnostava aihe, kiitos vinkeistä. Mulla on toistaiseksi niin huonot välineet, että pienellä ISOlla ei ehkä pimeissä olosuhteissa saa hyviä kuvia ja isommalla luvulla sitten taas näkyy kohinaa. Se itseasiassa näkyy aika monissakin mun kuvissa näin pimeään talviaikaan, ja sekös vasta ärsyttää. No, keväällä oon menossa kahdelle kurssille, jossa toinen koskee studiokuvausta kotona. Ehkä tätä katsotaan sielläkin.

Kiitos postauksesta, tästä otan oppia.

Minnea
Minnean muruja

Hyvää kameraa tärkeämpää on testailla ennakkoluulottomasti eri tekniikoita ja ideoita! Valokuvauskurssi kuulostaa hyvältä!

josha

Valokuvausvinkit on aina jees! Tää oli itselle melko vieras tyyli joten mielenkiintoista lukea :)

Kommentoi