Luontoretkivinkki: Hitonhauta

Minnean muruja

Jos vain mainitaan sana retki, niin meidän perheen pojat on heti messissä. Kahden ulkoilmaihmisen kanssa eläessä olen itsekin oppinut nauttimaan luonnossa liikkumisesta ja raikkaasta ulkoilmasta. Lauantaina paistoi aurinko täydeltä taivaalta, ja me pakaismme eväät reppuun, ja lähdimme seikkailulle hassulta kuulostavaan paikkaan. Nimittäin Laukaassa sijaitsevaan Hitonhautaan.

Hitonhauta on jääkauden aikana muodostunut 800 metriä pitkä rotko, jonka jylhissä seinämissä on talvisin komeat jääseinämät. Varsinaisia taideteoksia! Paikka ei ollut minulle entuudestaan tuttu, vaan bongasin retkivinkin yhdestä fb-ryhmästä. Pienen googlettelun jälkeen osoitteeksi paljastui Hitonhaudantie 102, jonka asetimme auton navigaattoriin. Matkaa Hitonhaudalle on Jyväskylästä noin 45 minuuttia. Sopivan matkan päässä pientä päiväretkeä ajatellen. Paikka oli myös helppo löytää, ja luontopolku alkaa heti parkkipaikan vierestä.

Hieman nikottelin, kun poika iloisesti kysyi, että minne olemme menossa. Tuntui vähän kuin olisi kiroillut, kun vastasin, että Hitonhaudalle. Mistä lie hauska nimi saanut alkunsa :D

Olimme kaikki varustautuneet kumppareilla, sillä aurinko sulattaa lunta ja jäätä jo melkoisen tehokkaasti. Jalkinevalinta olikin osittain onnistunut, koska reitti oli melkoisen märkä. Hitonhaudan luontopolku ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, ainakaan näin lopputalvesta, sillä epätasaisessa jäisessä maastossa kulkeminen on liukkailla kumppareilla jokseenkin haastavaa. Useammassakin jyrkässä kohdassa pääsin laskemaan pyllymäkeä, sillä kumppareissa ei ollut lähes laikaan pitoa. Minulla oli jalassa verkkarit, joten märkä takapuoli oli taattu.

Uskomattoman kaunista turkoosia jäätä! Hitonhauta on luontokuvaajan paratiisi.

Kumpparit olisivat kaivanneet osan matkasta piikkejä alleen. Aurinkoinen sää oli houkutellut paljon retkeilijöitä paikalle, ja minä tunnuin olevan ainoa arkajalka, jotka kiipeileminen liukkaalla pelotti. 

Reissu huipentui luontopolun päässä olevalle laavulle, jossa söimme eväät ja paistoimme makkaraa. Auringon ja nuotion lämmössä märkä takapuolikin unohtui. Pojan mielestä retki ei ole täydellinen ilman makkaranpaistoa, itse olisin pärjännyt mehulla ja täytetyllä sämpylällä :D Seuraava retki Hitonhaudalle tehdäänkin sitten kesällä, jolloin paikka näyttää varmasti ihan eriltä! 

Onko Hitonhauta sinulle tuttu? Tykkäätkö kulkea luonnossa?

Mainiota maanantaita! Kannattaa pysyä kuulolla, nimittäin tällä viikolla on luvassa melkoisen kiva arvonta! Fb:n puolella on päässyt vaikuttamaan palkinnon sisältöön, ja näyttäisi siltä, että lahjakortti vaatekauppaan on yhdelle onnekkaalle luvassa. 

 

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Outo paikka minulle. Olishan nuo voineet toisenlaisenkin nimen sille keksiä...mut lapsista ja nuorista varmaan hauska nimi. Makkaranpaistoa ulkona! Milloinkohan olen viimeksi (muutoin kuin kesällä omalla pihalla)....nam

Minnea
Minnean muruja

Nimi on kyllä hauska :) Kolmevuotias ei vielä ymmärtänyt nimen hauskuutta, onneksi. Paikka oli kyllä kaunis!

TaijaOk (Ei varmistettu) https://arvostaelamaa.blogspot.fi/

Olen ollut tuolla eräänä kuumana kesäpäivänä, outo nimi mutta hieno paikka. Sinne alas kun menee niin tuntee itsensä jotenkin aika pieneksi :)

Minnea
Minnean muruja

Meilläkin on tarkoitus käydä katsomassa, miltä siellä näyttää kesällä. Upea paikka!

Torey
Näissä neliöissä

Mä ihailin noita jäitä jo sun instan puolella! Vitsit miten mahtavia! :)

https://naissanelioissa.wordpress.com

Minnea
Minnean muruja

Tämä oli kyllä vierilemisen arvoinen paikka, vaikka tuo kiipeily vähän pelottikin :D

Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Me käytiin tuolla ala-asteella luokan kanssa joka vuosi, Äänekoskelta käsin siis. Nyt pitäisi mennä kyllä lastenkin kanssa, mutta ehdottomasti sitten, kun ei ole lunta. Käsittääkseni tuo nimi tulee siitä, että tarinan mukaan rotkon pohjalla on luola, jossa asuu hitto, eräänlainen maahinen. Olen kyllä puhunut tuosta pojille ihan kakistelematta, mutta me ollaan tosin luettu myös Ronja Ryövärintyttären Helvetinkuilustakin ;)...

Minnea
Minnean muruja

Hei, kiitos nimen selvennyksestä. Kiehtovia nämä nimiasiat! Kolmevuotias ei ollut millänsäkään nimestä, ilmeisesti sanan merkitys ei auennut :D

Always somewhere else (Ei varmistettu) http://www.miru-maru.blogspot.fi

Minäkin haluan lähteä perheen kanssa ulos ja retkelle. Pääsi niin upeasti postauksen kautta tunnelmaan mukaan! Sinulla on todella monipuolinen blogi. Tänne voisi helposti unohtua muutamaksi tunniksi lukemaan postauksia. Ihastuttavaa kevään odotusta ja terveiset Maitokahvimedian tiimiltä!

Minnea
Minnean muruja

Hei, kiitos ihanasta kommentista! Tästä tuli hymy huulille :) Aurinkoista kevättä myös sinulle ja sinne teille Maitokahvimedian tyypeille!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.