Mitä tehdä Dubrovnikissa – vinkkejä lomalle

Adrianmeren helmestä Dubrovnikista löytyy paljon mukavaa tekemistä ja näkemistä koko perheelle. Toki lomalla saa(ja pitää) myös ottaa iisiti, ja vaikka vain lillua uima-altaalla drinkki kädessä! Jos kuitenkin kaipaat ideoita siihen, mitä Dubrovnikissa voisi perheen kanssa tehdä, listasin tähän postaukseen omia vinkkejäni onnistuneeseen lomaan.

Dubrovnik aqarium

Pieni ja sympaattinen akvaario vanhan kaupungin päässä on käymisen arvoinen. Tunnelmallisessa akvaariossa on vain paikallisia lajeja. Paikka ei ole suuri, joten sen voi kiertää nopeastikin muun vanhassa kaupungissa kiertelyn lomassa. Sisään pääsee edulliseen 60 kunan hintaan. Jos kiinnostuit, lisää tietoa paikasta löytyy täältä.

IMG_20161003_203632.jpg

 

Kävele, harhaile ja löydä

Mielestäni paras tapa bongata kivoja juttuja, on harhailla päämäärättömästi lomakohteessa. Kävelemällä katuja ja kujia, saattaa osua kohdalle kaikkea semmoista, mitä ei kartoista ja oppaista löydy, kuten viihtyisä pieni ravintola tai hauska paikallinen kauppa. Dubrovnik on melko turvallisen oloinen ja todella ystävällinen paikka, jossa on helppo kierrellä. Pohjelihakset pääsevät todelliseen käyttöön tuhansien portaiden kipuamisen myötä. Suosittelenkin ottamaan kantorepun tai -liinan rattaiden sijasta, sillä rattaiden kanssa liikkuminen on hieman hankalaa. Meillä oli mukana kevyet matkarattaat, joiden kantaminen portaissa menetteli, mutta helpoiten liikuimme taapero repussa. 
PA0105743130b.jpg

PA0105813231b.jpg

 

Vie lapset leikkipuistoon

Asuimme korkealla rinteessä aluella nimeltä Gruz. Hotellissamme ei ollut lapsille leikkipaikkaa, joten onneksi Gruzin satamasta leikkipuistoja löytyi kaksikin kappaletta. Haluan, että myös taapero pääsee huvittelemaan lomalla, joten kävimme muun kiertelyn lomassa useammankin kerran leikkipuistossa. Samalla, kun taapero leikkii, saa itse istua penkillä ja leputtaa jalkojaan 🙂 Myös koko Luka Gruzin satama-alue on itsessään kaunis paikka, ja vierailun arvoinen.

20161002_110453_resized.jpg

PA0210074850b.jpg

 

Nappaa cable car ja hurauta kaupungin katolle

Yksi koko matkan kohokohdista oli ehdottomasti Dubrovnik cable car  eli köysirata. Itseäni korkeanpaikankammoisena hieman jännitti, että keinuuko vaunu pahasti, mutta kyyti olikin todella tasaista ja turvallista. Ja mitkä maisemat ylhäältä avautuivatkaan! Maisemia mainostetaan Dubrovnikin parhaina, ja sitä ne kyllä olivat. Ylhäältä näki koko vanhan kaupungin. Kävimme myös nauttimassa kakkukahvit komeassa näköalaravintola Panoramassa . Aikuisen meno-paluu lippu cable cariin oli 120 kunaa.

PA0313387879b.jpg

20161003_101840_resized.jpg

PA0313665983b.jpg

 

Ihastu Vanhaan kaupunkiin

Dubrovnikin ykköskohde on varmasti ihastuttava vanha kaupunki. Aika kuluu kuin siivillä kierrellessä pieniä kujia ja katsellessa koristeellisia vanhoja rakennuksia ja näyttäviä kirkkoja. Vanhassa kaupungissa on paljon hyviä ravintoloita, ja kivoja pikkukauppoja. Mikään shoppailijan paratiisi Dubrovnik ei mielestäni ole, mutta söpöjä paikallisia tuotteita ostimme tuliaisiksi. Luin useammastakin lähteestä ennen matkaa, että vanhan kaupungin ravintolat olisivat hinnoissaan, ja syödä kannattaisi vanhan kaupungin ulkopuolella. Me söimme sekä Luka Gruzin satama-aluella että vanhassa kaupungissa, eikä hintaero ollut mielestäni merkittävä. Eroja alueiden ja ravintoloiden välillä varmasti on niin hinnassa kuin ruuan laadussa. Kaikenkaikkiaan ruoka Dubrovnikissa on oikein hyvää ja merellistä 🙂 Suosittelen maistamaan paikallisia ruokalajeja!

PA0319117997b.jpg

PA0319077896b.jpg

 

Patikoi biitsille

Jos hotellin uima-altaalla uiskentelu alkaa tökkiä, niin Dubrovnikissa on useampikin ranta, josta pääsee uimaan taivaallisen turkoosiin ja kirkkaaseen meriveteen. Tunnetuin ranta lienee Copacabana beach , mutta me kävimme vanhan kaupungin kyljessä olevalla pienellä rannalla. Rannalle pääsi vain kapeita ja jyrkkiä portaita pitkin, joten voi sanoa, että biitsille joutuu hieman patikoimaan. Paikka oli todella henkeäsalpaavan kaunis, joten patikointi kyllä kannatti! Merivesi oli vielä lokakuun alussakin mukavan lämmintä.

PA04015520111b.jpg

PA04019025116b.jpg

 

Saarihyppele tai vuokraa vene

Dubrovnikin ympärillä on useampikin saari, joka on varmasti näkemisen arvoinen. Ainakin Luka Gruz -satamasta sekä vanhasta kaupungista lähti useampikin päiväristeilty, jolla saaria pääsee koluamaan. Itse valitsimme veneen vuokrauksen. Kävelimme Tourist info -kyltillä varustettuun putiikkiin, ja kysyimme veneen vuokraamisesta puoleksi päiväksi. Näin pääsisimme käymään juuri niissä paikoissa, jotka meitä eniten kiinnostivat. Puolen päivän veneenvuokraus kuskilla sekä hotellikuljetukset molempiin suuntiin kustansivat meille 250 euroa. Varmasti päiväristeily olisi tullut edullisemmaksi, mutta en pidä hintaa ollenkaan pahana.

Iloinen paikallinen oppaamme/kuskimme haki porukkamme autolla hotellilta, ja kierrätti meitä niin ”sinisessä laguunissa” uimassa kuin ihastuttavalla lähisaarella Lopudilla. Kävimme myös mieheni pyynnöstä katselemassa vanhaa kaupunkia mereltä käsin, jotta hän saa kuvata sitä eri kulmista 🙂 Lopuksi opas vei meidät vielä takaisin hotellille. Huippu päivä!

PA05019630162b.jpg

PA05014323156b.jpg

 

Hyppää kanoottiin ja melo

Jos meillä ei olisi ollut taaperoa mukana menossa, olisimme ehdottomasi vuokranneet kanootit(vai kajakit?), ja kiertäneet Dubrovnikia mereltä käsin katsottuna. Veneillessämme näimme näitä ryhmiä melomassa, ja meininki näytti hauskalta. Kanootteja/kajakkeja voi vuokrata vanhasta kaupungista. Ehkä pääsemme ensi lomalla melomaan, kun taapero on jo vähän vanhempi!

PA05030833165b.jpg

 

Kapua vanhan kaupungin muurille

Viimeisenä päivänä satoi vettä, mutta vanhan kaupungin muuri oli vielä kokematta, joten ostimme kertakäyttöiset sadetakit, ja lähdimme kiipeämään portaita ylös. Muurit kiertävät koko vanhankaupungin, ja lenkin pituus on noin kaksi kilometriä. Muureilta käsin näkee hyvin koko vanhan kaupungin. Hurjat ovat näkymät suoraa muurilta alas kivikkoiselle rannalle. Historiallinen vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Historiannälkäisille järjestetään myös opastettuja kierroksia.

PA06067154189b.jpg

PA06059745178b.jpg

Toki Dubrovnikista löytyy paaaaljon muutakin, mutta meidän aikamme loppui kesken, ja tuli aika lähteä kotiin. Hauska olisi ollut esimerkiksi mennä mukaan opastetulle Game of Thrones -kierrokselle tai vierailla Museun of Croatian War of Independencessä. Mutta ne jääkööt ensi kertaan.

Onko sinulla vinkkejä Dubrovnikiin matkaaville? Kiva olisi myös kuulla, mitä te muut olette tykänneet Dubrovnikista tai Kroatiasta matkakohteena 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *