Miten oppia järjestelmälliseksi?

Eilen siivosin kaappeja melkein viisi tuntia. Kaappien läpikäyminen on inhokkihommaani, jonka tekemistä lykkään ja lykkään. Minua ärsyttää välillä suuresti järjestelmällinen mieheni, joka aina kaappien sisällön kanssa tuskaskaillessani huomauttaa, että jos en olisi tunkenut kaikenlasta sälää niihin alunperinkään, ei homma olisi puoliksikaan niin hankalaa. Ja tottahan se on, en ole järjestelmällinen ihminen. Olen vähän huithapeli.

Onko epäjärjestelmällisyys luonteessa?

Töissä minulla on niin paperinen kuin sähköinenkin kalenteri, ja asiat pysyvät hyvässä hallinnassa. Olen myös blogin yhteistöiden kanssa tarkka siten, että suunnittelen ja toteutan yhteistyöt ajallaan. Ehkä juuri kaiken tämän järjestelmällisyyden vastapainoksi koen, että kotona pitäisi saada olla vapaammin. Hengähtää! Ja vain olla! En tykkää tehtävälistoista tai kalenteroiduista menoista kotona. Tuntuu, että kaikesta katoaa spontaani ilo ja luovuus, jos elämä on taulukoitu.

En tiedä, onko boheemius tai epäjärjestelmällisyys luonteessa. Olenko vain luonteeltani huolimattomampi? Eilen, kun kävin läpi vaatekasojani, huomasin, että sama epäjärjestys on myös mielessäni. Ehkä olen sellainen tyyppi, jolla on aina vaatteet epämääräisissä kasoissa, ja mieli yhtä sekaisin. Olen aina tolkuttanut itselleni, että kodin epäjärjestys johtuu kahdesta hiekkaa ja vaatteita ympäriinsä jättävästä miehestä perheessäni, legoja ja harrastusvälineitä pursuaa joka paikasta, enkä yksinkertaisesti vain saa kotia pysymään siistinä.

Olen uskotellut itselleni, että sitten kun poika kasvaa, kodin saa pysymään siistimpänä. Tai, että  jos asuisin yksin, pitäisin kotini siistinä. Todellisuudessa tavaraa ja hiekkaa saattaisi olla vähemmän, mutta omat tavarani olisivat varmasti silti hujan hajan. Syy ei ehkä olekaan muissa vaan minussa. Ja eilen kaappeja siivotessani, ja tulevaa blogiaikatauluani pohtiessani tulin siihen tulokseen, että järjestelmällisyyttä kannattaisi alkaa opettelemaan. 

Vähemmän vapautta, mutta enemmän mielenrauhaa

Omaa elämää helpottaisi huomattavasti, jos suunnittelisin viikon ruokalistan etukäteen, siivoaisin joka päivä iltaisin päivän leikit koreihin, ja siivoaisin astiat keittiön tasoilta pois. Tämä vaatisi myös parempaa ajankäytön suunnittelua. Tosin sanoen menettäisin vapautta, mutta saisin ehkä mielenrauhaa.

Epäjärjestelmällisyyteni kulminoitui minulle eilen paitsi siivouksessa, niin myös siinä, että blogi-ideani tuntuvat sunnuntai-iltana ehtyneen. Minulla ei ollut mitään suunniteltuna valmiiksi tälle viikolle. Parhaimmatkin ideat ja suunnitelmat unohtuvat, jos niitä ei kirjoita ylös. Jos käyttäisin esimerkiksi sunnuntai-iltana tunnin siihen, että tekisin seuraavan viikon blogiaikataulun valmiiksi, suunnittelisin kuvaukset ja ideoisin tulevaa, välttyisin varmasti myös ajoittaiselta blogiahdistukselta.

Mistä aloittaa?

Hyviä vinkkejä siitä, miten tulla järjestelmällisemmäksi otetaan vastaan 🙂 Ehkä aloitan pienistä jutuista, otan aikaa suunnitteluun, ja kirjaan asiat ylös. Yritän ottaa tavaksi korjata iltaisin päivän jäljet Netflix-aikani kustannuksellakin. Karsin vaatekaappiani niin, että vaatteet mahtuvat sinne kunnolla, eikä epämääräisiä kasoja synny. Ajattelin myös lukea tämän artikkelin järjestelmällisen ihmisen tavoista.

Miten sinä pidät järjestystä yllä elämässä? Entä, jos kirjoitat blogia, niin kuinka tarkkaan suunnittelet postaukset? Viikkotasolla, vai jopa kuukausitasolla?

Iloa ja energiaa uuteen viikkoon!

Lue myös: Kuinka välttää sunnuntaiblues? ja Kuinka usein?

hyvinvointi ajattelin-tanaan hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *