Otatko sinä lapsellesi influenssarokotteen?

Minnean muruja

Näin melko tuoreena ja kokemattomana äitinä joutuu miettimään ja päättämään melko hämmentävän määrän asioita toisen hyvinvoinnin puolesta! Oma hyvinvointi voi joskus jäädä vähän heitteille, mutta ei se meille aikuisille ole aina niin tarkkaa. Jos jää unet välillä vähiin, vitamiinit syömättä, säänmukainen lämpimämpi pipo ostamatta, niin ei se maailmaa kaada. Joskus tuntuu, että oma hyvinvointi ja terveys on jäänyt töiden ja muiden kiireiden alle ihan kokonaan! Ja aikuisena sitä saa maksaa virheistään vain itse. Siis jos vaikka edelliseten johdosta vilustuu. Tyhmästä päästä kärsii vain oma ruumis. Iän myötä onneksi myös oma hyvinvointi ja terveys alkaa kiinnostamaan enemmän, ja omasta kehosta haluaa huolehtia paremmin.

Ja nyt, kun on tuo pieni ihmisen alku, niin kaiken haluaa tehdä mahdollisimman hyvin ja oikein. Huomaan kantavani huolta alituiseen hänen hyvinvoinnistaan, ja siitä, osaanko tehdä oikeita päätöksiä. Haluan ottaa selvää, mikä pipo on sopiva pakkasille, ja että tarvitaanko influennsarokotetta.

Myönnän jo heti alkuun, että en ole itselleni ottanut influenssarokotetta koskaan ennen raskaaksi tuloani. Olen niitä perusterveitä tyyppejä, joilla on ollut varaa mennä viipottaa kevyemmälläkin pipolla miettimättä influenssoja tai muita. Kun tulin raskaaksi, terveydenhoitaja ehdotti minulle influenssarokotetta neuvolassa. Ensin ajattelin, etten minä aikaisemminkaan ole ottanut, tai sairastunut, mutta sitten aloin miettiä pientä ihmistä sisälläni. Terveydenhoitaja sai minut vakuuttuneeksi rokotteen kannattavuudesta mainitsemalla, että rokote antaisi parhaassa tapauksessa lapselleni suojan myös puolivuotiaaksi saakka. Niimpä otin rokotteen. Ja sairastumatta selvittiin vauvan ensimmäisestä talvesta.

Nyt pitäisi päättää, ottaakko taaperolle influenssarokote. Asiasta tuntuu olevan kovin eriäviä mielipiteitä, joten on hankala päättää, mikä olisi lapselle parhaaksi. THL:n sivuilla kerrotaan, että alle 3-vuotiaat lapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Myös influenssan ikävät jälkitaudit, kuten korvatulehdus ja keuhkokuume, vaivaavat pieniä ihmisiä helpommin. Ja pelottavinta tietenkin olisi, jos lapsi joutuisi influenssan vuoksi sairaalahoitoon!

Otatteko te influenssarokotetta lapsillenne tai itsellenne? Mitä mieltä olette rokotteista muuten? Kaikki tarjolla olevat vesirokkorokotetta myöten, vai vain pakolliset rokotusohjelman rokotukset?

Lämpöä iltaasi! Menen kaivamaan villasukat kaapista, ja istahdan hetkeksi tv:n ääreen :)

Kommentit

Vauva on kohta 6 kk ja tähän asti on menty rokotusohjelman mukaan. Vesirokkoroketekin kiinnostaa, tullee mukaan ohjelmaan siihen mennessä kun on meillä ajankohtaista. Olen ajatellut otatuttaa hänelle myös influenssarokotteet ja mietin myös että hakisin sen itselleni. Jo tavallinen pikku nuha tuo haasteensa vauvan hoitoon kun ei voin vain käpertyä peiton alle sairastamaan, joten en halua edes ajatella millaista se olisi kunnolla kipeänä.

Minnea
Minnean muruja

Kiitos kommentista! Samaa mietin minäkin, ei ole varaa enää olla itse kipeänä, kun täytyy pitää huolta toisesta. Onneksi meidän taapero on jo jonkin verran omatoiminen, ettei ole ihan täysin äidin ja isän varassa. Ei sillä, että koskaan olisi kivaa olla sairaana :/

Vähän kuitenkin huolestuttaa nuo influenssarokotteet, kun muutama vuosi sitten oli se narkolepsia-epäilykin..että onko ne varmasti turvallisia.

Taru Mari
Stuff About

Mä oon miettinyt tätä samaa! :) Näillä näkymin en varmaan kyllä influenssarokotetta anna.

Minnea
Minnean muruja

Tää on hankala juttu! Haluais tehdä sen parhaan mahdollisen ratkaisun pienen puolesta :)

kan_iid (Ei varmistettu)

Meilläkin oli eilen 5kk neuvola, jossa puhuttiin influenssarokotuksesta. Mekin otettiin ne silloin raskausaikana puolison kanssa, mutta nyt en enää tiedä. Eikös vauva saa äidinmaidon kautta kaikenlaisia vasta-aineita, jotka pitäisi toimia tauteja vastaan? Itse ainakin haluaisin luottaa siihen, mutta mistäpä sitä tietää. Vaikeita päätöksiä tosiaan!

Minnea
Minnean muruja

Niin, kyllähän äidinmaidosta saa vaikka mitä tärkeää! Ja tosiaan 5kk vauva ei vielä välttämättä pyöri niissä paikoissa( kuten päiväkoti),jossa pöpöt pahiten jyllää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Narkolepsiasta tehtiin hyvä tekosyy olla ottamatta rokotetta. Moni ei perehdy aiheeseen ja uskoo kritiikittä väitteeseen, että rokote yksin aiheuttaa narkolepsiaa, kun totuus on jotain muuta.

Pandemrix-rokote myötävaikutti narkolepsian syntyyn. Pandemrix-rokotteessa oli
tiettyä viruksen ydinproteiinia, joka muistuttaa aivojen unirytmiä säätelevän proteiinin oreksiinin reseptoria. Näin Pandemrixin aiheuttama immuunivaste hyökkäsi myös ihmisen omien solujen kimppuun yksilöillä, joilla oli geneettinen narkolepsia-alttius.

Tämä tarkoittaa sitä, että narkolepsian voi geneettisesti alttiissa henkilössä laukaista niin virus kuin sen vastainen rokotekin. Eli narkolepsian voi saada sikainfluenssan jälkitautina. Itseasiassa narkolepsian kehittymisen riski itse influenssasta voi olla suurempi kuin rokotteesta.

Kauden 2016-2017 influenssarokotteet ovat Influvac ja Fluenz Tetra -nenäsumuterokote, joka on tarkoitettu 24 - 35 kuukauden ikäisille. Näissä ei ole samaa ydinproteiinia, kuin mitä Pandemrix sisälsi.

Mitä useampana vuonna rokotteen ottaa, sitä suuremmalle määrälle viruksia saa suojan. Virukset eivät katoa tai täysin muutu vuodessa. Tänä vuonna saa kaksi rokotetta, jotta saa parhaan suojan. Jos taas on kahtena edellisenä vuotena rokotteen ottanut, yksi rokote antaa jo suojan.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Pienillä lapsilla myös nuo jälkitaudit voivat olla inhottava riesa, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia.

Ja sitten on se yksi tärkeimmistä syistä, laumasuoja. Mitä useampi rokotteen ottaa, sitä suurempi suoja on heillä, jotka eivät voi rokotusta itse ottaa. Voit kantaa virusta tietämättäsi, voi olla, ettet saa mitään oireita ja tartuttaa jonkun muun.

Minnea
Minnean muruja

Kiitos kattavasta kommentista! On totta, että aiheeseen on hyvä perehtyä paremmin. Niin helposti pelko ottaa vallan, kun kuulee, että rokotteista saattaa olla myös haittaa, kuten narkolepsiaa.

NelliKochanie

Tää on kyllä aina hankala aihe! Ajattelin tänä syksynä ottaa, koko perheelle, koska kuulun itse riskiryhmään ja silloin paras suoja on kun kaikki ottavat. Viime syksynä tosin ei otettu vaikka poika oli vasta vauva silloin, mutta nyt ajattelin ottaa kun tulee käytyä paljon kaikissa kerhoissa ja harrastuksissa. Jälkitaudit ja sairaalahoito pelottaa jos sen taudin saisi, vaikka ei kai niistä rokotuksistakaan pysty ihan 100% varma olemaan. Haluaisin kuitenkin uskoa, että tämä influenssarokotus on niin tavallinen, että on myös tutkitusti turvallinen...

Minnea
Minnean muruja

Kiitti kommentista! Joo, mekin varmaan otettais kaikki, jos joku meidän perheestä kuuluis riskiryhmään. Niin minäkin haluan uskoa, että se on turvallinen rokote.

Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Me ollaan otettu influenssarokotteet lapsille (ja itsellemme myös) aina, kun ne on saatu ja näin tänäkin vuonna. Meillä Pikkuveli sairasti rajun rs-viruksen ihan vauvana ja joutui sairaalahoitoon nenämahaletkuun melkein viikoksi. Se jos mikä näytti, miten raju ihan perustautikin voi pienellä ihmisellä olla (isoveljellä kun sama virus oli vain tavallista kovempana flunssana).

Myös vesirokkorokote otettiin kuopukselle heti, kun sen sai antaa eli yksivuotispäivän jälkeen. Tuolloin rokote ei kuulunut vielä rokotusohjelmaan, mutta maksettiin siitä ihan mielellämme, kun muistissa oli edelleen esikoisen raju vesirokko kolme vuotta sitten. Muutenkin tuntuu, että normitaudeissa on ihan riittävästi, joten rokotteista ei meidän perheessä ole tarvinnut edes keskustella.

Kommentoi