Sarjavinkki – Ramy

Onko jumalalle väliä, peseekö varpaanvälinsä ennen rukoushetkeä? Entä saako muslimi tapailla naista, joka ei ole muslimi? Valitako Tinder vai järjestetty avioliitto? Mikä on oma suhteeni uskontoon?

Näitä miettii nuori Ramy C Moren uudessa kehutussa sarjassa, joka kantaa päähenkilön nimeä. Ramyn on luonut stand-up koomikko Ramy Youssef, ja se perustuu ainakin osittain hänen omiin kokemuksiinsa ja pohdintoihinsa nuorena muslimina New Jerseyssä Yhdysvalloissa. Sarjassa on raikas ja kiinnostava ote nykypäivän nuoren aikuisen elämään, ihmissuhdekiemuroihin ja kahden kulttuurin välillä tasapainoilemiseen.  Kuvahaun tulos haulle ramy cmoreKuva: epressi.com

Sarja kuvaa Ramyn ja hänen ystäviensä elämää rehellisen hauskasti, ja monessa kohdassa tilanteet onnistuvat naurattamaan ääneen. Ramy on muslimi, mutta ei ole vielä onnistunut löytämään omaa tapaansa olla uskovainen. Elämä on tasapainoilua konservatiivisen muslimiyhteisön, uskonnon muodostamien sääntöjen sekä kavereiden ja modernin yhteiskunnan välillä. Missä menee ”riittävän uskovaisen” raja? Ramy ei juo alkoholia, mutta harrastaa irtosuhteita. Nyt hän kuitenkin lähestyy maagista 30-vuoden rajaa, ja haluaisi jo vakiintua. Sopivan puolison löytäminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Muslimiyhteisön kavereiden mukaan New Jerseyssä on enää kaksi ”kuumaa musliminaista” jäljellä, mutta Tinderkin on osoittautunut epäsopivaksi paikaksi löytää elämänkumppani.

Ramy pyytää äitiänsä avuksi, ja äiti järjestääkin hänelle sokkotreffit mukavalta vaikuttavan musliminaisen kanssa. Ensin kaikki vaikuttaa lupaavalta, ja Ramy ehtii jo maalailla yhteistä tulevaisuutta. Treffit päättyvät kuitenkin yllättävästi.

Sarjan neljännessä jaksossa pohditaan mielenkiintoisesti sitä, miten  New Yorkissa syyskuun 11. päivä tapahtunut 9/11 vaikutti tavalliseen muslimiperheeseen. Mitä nuori Ramy ajatteli asiasta, ja miten perheen kohtelu naapureiden tai kavereiden puolelta muuttui. On varmasti ollut hämmentävää tulla yhdistetyksi ääriliikkeeseen uskontonsa vuoksi. Yhäkkiä kaverit koulussa alkavat miettimään, että onko Ramy terroristi. Kulttuurien kuilu nousee yllättäen Ramyn eteen. Mitä hänen pitäisi ajatella koko tapahtumasta?

Ramy onnistuu olemaan samaan aikaan sekä hulvattoman hauska että oivaltava ja koskettava. Sarjan parasta antia ovat syvälliset pohdinnat uskonnosta, ihmisyydestä ja identiteetistä. Uskonnosta tai asuinpaikasta huolimatta olemme samojen kysymysten äärellä. Sarja onnistuu kuvaamaan itselleni vierasta kulttuuria tavalla, joka on samaistuttava. Kaikki me olemme nuoruudessa etsineet omaa paikkaamme maailmassa, jännittäneet treffejä ja etsineet kuumeisesti työpakkaa.

Ramyn ensimmäinen kausi on nyt katsottavissa C Moressa kokonaisuudessaan. Sarjasta on jo ilokseni tehty toinenkin kausi. Katsoin neljä ensimmäistä jaksoa tätä ensimmäistä kautta pressitunnuksilla. Ja nyt melkein tekisi mieli jatkaa C More tilausta ihan tämän sarjan vuoksi. Jaksot ovat kepeitä ja  helppoja alle 30 min pätkiä. Suosittelen!

Mukavaa perjantaita ja viikonloppua! Olen ajastanut seuraavan postauksen maanantaille 😉 Meidän seikkailuja Uudessa- Seelannissa pääsee seurailemaan instan puolella!

*sarjan ennakkokatselu saatu blogin kautta

kulttuuri parisuhde leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *