Vuoden 2017 parhaat (kulttuuri edition)

Minnean muruja

Eilen paljastin viime vuoden parhaat kosmetiikkalöydöt, ja tänään on vuorossa viime vuoden parhaat kulttuurielämykset! Näitähän on paljon, ja valitseminen vaikeaa, joten valitsin ne, jotka tekivät suurimman vaikutuksen, eli ne jotka tulivat ensimmäisinä mieleen, kun mietin viime vuoden parasta leffaa, sarjaa tai kirjaa.

Paras leffa: Moonlight

Parhaan elokuvan Oscarinkin voittanut upea Moonlight on leffa, jonka vaikuttava kuvaus jää kuplimaan mieleen vielä pitkään leffateatterista poistumisen jälkeen. Kuvaus on samalla yksinkertaisen kaunista, mutta voimakasta. Nuoren pojan kipeä kasvutarina oman paikkansa löytämisestä maailmassa on paikoin raastavan raskasta katsella. Leffan jälkeen päällimmäiseksi fiilikseksi jää kuitenkin toivo. Ja varmuus siitä, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä, ja ystävyyden voima auttaa vaikeimmissakin elämäntilanteissa.

Tämä leffa on täysi kymppi! Muista vaikutuksen tehneistä leffoista on mainittava ainakin tunteisiin vetotava ja mielipiteitä jakava musiikki-ilottelu La La Land sekä synkkä ja epätoivoinen Manchster by The Sea.

Paras kotimainen leffa: Kätilö

Krista Kosonen on ollut vaikuttava tänä vuonna! Kätilö ei toki ole vuoden 2017 leffa, mutta minä näin sen vasta nyt joululomalla, kun se tuli telkkarista. En tiedä, miten tämä surumielisen ravisuttava elokuva on minulta jäänyt näkemättä aikaisemmin. Kätilön upeat maisemat, toivottomat ihmiskohtalot, sodan raakuus ja kaihoisat ihmissuhteet ovat vaikuttava ja jopa runollinen elämys.

Toinen mieleen vahvasti jäänyt leffa on sekin Kososen tähdittämä. Miami kertoo täysin erilaisen ihmistarinan kuin Kätilö, mutta tarinan henkilöiden epätoivoinen tilanne, ja vimma selvitytyä elämässä eteenpäin on leffoja yhdistävä teema. 

Paras sarja: Silta

Onko tämä nyt vähän tylsä valinta? En vaan pääse yli, miten hienosti Silta pitää otteesaan, ja miten masentavan vihertävänruskealta maailma sarjassa näyttää. Olen pilannut monet hyvät yöunet tuijottamalla sarjamurhaajajahtia illan pimeinä tunteina. Karmivan upea sarja! Synkkä ja masentava Nordic Noir vetoaa muhun kuin magneetti! Oletteko muuten huomanneet, että neljäs ja viimeinen kausi on alkanut Ylellä? Yhyy, viimeinen kausi!

 

Paras kirja: Olavi Koistinen, Mies joka laski miljardiin

Kun mietin kirjoja, joita olen tänä vuonna lukenut, tuli mieleeni heti tämä Olavi Koistisen esikoisteos Mies joka laski miljardiin. En osaa edes sanoa, mikä tässä novellikokoelmassa, joka on täynnä hieman eriskummallisia mieshahmoja, niin viehätti ja miksi se jäi päällimmäisenä mieleen. Ehkä se on se taitava kerronta tai sympaattiset, joskin erikoiset, henkilöhahmot, joiden elämään pääsee sukeltamaan. Ja joille toivoo lopussa käyvän hyvin. Suosittelen lukemaan! 

Paras keikka: Pariisin kevät Lutakossa

Keikkoja on kertynyt yllättävän vähän viime vuodelle. Alkaako painaa ikä vai ruuhkavuodetko vie voimat? No, joka tapauksessa kävimme siskon kanssa katsomassa Pariisin kevään keikan Lutakossa jo viime vuoden alkupuolella, ja keikka oli ihan mieletön. Pariisin kevät ei ole kuulunut suurimpiin suosikkeihini bändirintamalla, mutta livenä ovat kyllä kovia! 

Mieleen jäi myös ihana Aili Ikonen Popparissa <3 Tänä vuonna enemmän keikkoja! Ja ehkä jotkut festaritkin..

 

Mitä mieleenpainuvia kulttuurielämyksiä sulla oli viime vuonna? Mitä leffaa, keikkaa tai kirjaa odotat innolla tänä vuonna?

Leppoisaa lauantaita! Tiedättekö, mulla ei oo tälle päivälle mitään suunnitelmia! I`m gonna go with the flow!

 

*Mies joka laski miljardiin -kirjan arvostelukappale saatu

Kommentit

NelliL (Ei varmistettu) http://villananna.blogspot.fi/

Silta on &lt;3 Oma äitini ei tuosta kätilöstä tykännyt yhtään kun kävivät sisaruksien kesken katsomassa. Itseäni kyllä kiinnostaa kovasti.

Minnea
Minnean muruja

Kätilö on kyllä raskas, mutta samalla voimakas elokuvaelämys. Ymmärrän kyllä, ettei se ole kaikkien mieleen.

Millie's
Randomilla

En ole tutustunut melkein mihinkään näistä, joten pitää kyllä nyt ottaa kiinni. :) Lutakossa on tänä vuonna tulossa tosi paljon hyviä keikkoja, liput on hommattu jo yhdelle keikalle.

Minnea
Minnean muruja

Jee! En ole vielä ehtinyt katsoa keikkatarjontaa! Voitais joku kerta mennä yhdessä keikalle :)

Millie's
Randomilla

Se ois kyllä huippua! Pitää katsastaa tarjonta kunnolla läpi ja sit ehdotella. :)

Mari_Shopaholic (Ei varmistettu) http://diaryofatrueshopaholic.blogspot.com

Nämä oli kaikki mulle uusia juttuja, kiitos vinkeistä :D Etenkin tuo leffa alkoi kiinnostamaan!

Minnea
Minnean muruja

Voi, tuota leffaa suosittelen kyllä lämpimästi! Ei todellakaan turhaan saanut parhaan elokuvan Oscaria!

Marjo (Ei varmistettu) http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/

Sinun kulttuurivinkeissä oli mukana omia suosikkejani mutta myös kivoja uusia vinkkejä.

Elokuisen Flown ehdoton huippu oli Lana del Rey. Robert Doisneau Minun Pariisini -näyttelyssä hurmasi mustavalkoisilla valokuvillaan ja totta kai mukana myös kuva Suudelma kaupungintalolla.
Keski-Uudenmaan teatterin Suomenhevosen tarina, jossa oli mukana kaksi hevosta näyttelijöiden lisäksi kosketti. Ja esityspaikkanakin oli aito maneesi!
Tänä vuonna odotan ainakin Kansallismuseon Barbie - The Icon -näyttelyä nyt huhtikuun lopussa.

Minnea
Minnean muruja

Lana del Ray olisi upeaa nähdä livenä! Ehkä vielä joskus..

Mahtavia kulttuurielämyksiä sinulla! Barbie-näyttelyn voisin käydä katsomassa itsekin :)

Henriika S.

Jes! Ailikin päässyt listalle <3 Yksi mun vuoden tavoitteista oli, että kosketan edes yhtä tyyppiä mun juttujen ja vinkkien kautta, joten se on tainnut toteutua :) Tänä vuonna Jyväskylää todella hemmotellaan ainakin jazzin rintamalla!

Minnea
Minnean muruja

Jes! Saavutit kyllä tavoitteesi! Kiitos vielä keikkalipusta!

Tuleeko sun blogiin juttua Jyväskylän jazz-meiningeistä tälle vuodelle? Minä oon ainakin innolla menossa Poppariin keikoille :)

Henriika S.

Joo tulossa on, kunhan alkaa olla tarjonta julkistettuna :) Nyt on ainakin jo Jazz Jkl:n sivuilla tän kevään keikat esillä, siellä on monta todella hyvää bändiä. Jos nyt lonkalta jonkun heittäisin, niin ainakin Njet Njet 9 on nähtävä! Aivan ihanat tyypit ja tosi groovaavaa musaa!

Minnea
Minnean muruja

Mahtavaa! En malta odottaa!

Mariannukkav (Ei varmistettu) http://www.ikkunalla.com

Tämä oli paha, en muista äkkiä mitään kulttuurijuttua, mikä olisi tehnyt erityisen vaikutuksen. Taidenäyttelyissä tuli kyllä käytyä, mutta ei ne mitenkään erityisesti vaikuttaneet minuun. Olenkin panostanut enemmän tähän ruokakulttuuriin.

Minnea
Minnean muruja

Ruokakulttuurihan on mitä parasta kulttuuria!

Kommentoi