Älä kysy näitä kolmea kysymystä toiselta

On muutama kysymys tai sanonta, joita mielestäni ei tulisi kysyä, edes läheiseltä ihmiseltä. Lisään myös oman mielipiteen vaihtoehtoisesta tavasta kysyä tai sanoa asioista.

  1. ”Näytät väsyneeltä”. Tässä tulee väkisin ajatus siitä, että näyttää hiukset likaisena menevältä pandakarhun näköiseltä ihmiseltä, joka lähinnä mumisee vastauksia. Ensiksikin ihmisen on toisinaan täysin ok ollakin väsynyt – se kertoo kehollemme että tarvitsemme lepoa. Eli on täysin typerää tokaista tämä lause. Mikäli toisen väsymys on pitkittynyttä, voi kysyä ihan vain ”mitä kuuluu”. Todella klassinen kysymys, mutta tällöin heität pallon toiselle puolelle ja hän voi halutessaan avautua jos jokin painaa. Jos kyseessä on läheisempi henkilö, voi kysyä ”onko kaikki hyvin” tai ”painaako jokin asia”? Nämä ovat paljon parempia suoria kysymyksiä, kuin vain vihjaista toisen olevan väsynyt. Tällä tokaisulla et yleensä saavuta toisen luottamusta edes avautua mistään.
  2. ”Koska ajattelit perheenlisäystä?” on kysymys, joka vilkkuu paljon keskustelupalstoilla, sillä selvästi moni kokee oikeudekseen urkkia tätä. Vaikka tällä tarkoittaisi hyvää, älä urki toisten lisääntymisestä tai sen aikataulusta. Ikinä ei voi tietää, mitä taustalla on, tai toinen käy läpi sekä lisäksi kyseiselle tapahtumalle (lisääntymiselle) ei voi laittaa aikamäärettä, että ”milloin on se hetki”. Varmasti läheiset ihmiset kuulevat asiasta, jos perheenlisäystä on tulossa.
  3. ”Elämän tarkoitus on rakastaa ja lisääntyä”. Kyllä, tämä voi olla jollekin elämän tarkoitus. Elämän tarkoitus on kuitenkin asia, johon viisaammatkaan filosofit eivät ole saaneet yhtenäistä vastausta, vaan vastaus löytyy meistä ihmisistä sisältämme – jokaiselta erilainen tarkoitus. Varmasti voidaan yleistää joitain tarkoituksia, jotka koskettavat kaikkia, mutta ei voi lähteä oletuksesta, että esimerkiksi lisääntyminen olisi elämäntarkoitus. Jollekin elämäntarkoitus voi olla vaikkapa tärkeä tutkimustyö ja sen perinnön jättäminen koko maailmalle.

Kuulisin mielellään jatkona teidän ajatuksia, mitkä teidän mielestä on epäsopivia kysymyksiä toisilta? 🙂 Jään seuraamaan omaa elämääni, ja teen mahdollisesti näistä epäsopivista kysymyksistä vielä osa 2 tänne blogiin.

Kommentit (2)
  1. Tuo näytät väsyneeltä” on kieltämättä ihan jäätävä…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *