Aloitin psykologian opinnot avoimessa yliopistossa omaksi huvikseni

Ajattelin kirjoittaa uudesta ja aika pitkäaikaisesta haaveestani/harrastuksestani. Olen nimittäin aloittanut harrastuspohjalta psykologian opinnot avoimessa! Olen haaveillut tästä jo KTM-opintojen aikana, mutta koska suoritin silloin päätoimisena opiskelijana niitä opintoja ja tein myös töitä, en ”antanut itselleni lupaa” aloittaa psykologian opintoja, jotta ne eivät veisi aikaa ja huomioita pois kauppatieteistä.

Nyt, kun syyskuun lopussa valmistuin ja töissäkin on alkanut sujumaan mukavasti (eli suurin perehdytys on takana ja asiat jo sujuvat niin, ettei tunne olevansa asioiden kanssa hukassa ja pystyy tekemään itsenäisesti hommia kotona etänäkin), niin koin minulla olevan aikaa aloittaa uuden opinnot.

Kirjasta: Nurmi, Ahonen, Lyytinen, Lyytinen, Pulkkinen & Ruoppila. Ihmisen psykologinen kehitys. 2014: 198.

Aloitin opinnot avoimessa yliopistossa, koska en tähtää psykologiasta tutkintoon. Teen tällä hetkellä ihan perusopintoja ja niitäkin omassa aikataulussani; eli mitä työltä ja muulta elämältä ehtii. Tosin olen ollut nyt niin innoissani, että aikaa tänäkin viikonloppuna tehtävien tekemiseen on ollut. Sain myös ensimmäisestä tehtäväkokonaisuudesta jo arvostelun ja sain täyden 5! Olen aina ollut sellainen, että kun onnistun tehtävässä/tentissä, niin se antaa minulle lisäintoa tehdä ja jatkaa samalla linjalla, eli tavoitella hyviä arvosanoja.

Psykologian opiskelu on kauppatieteiden opiskeluun verrattuna siinä mielessä helpompaa, että asioita on yleensä enemmän mahdollista ja helpompaa selittää omin sanoin. Kauppatieteet toisinaan olivat sen verran matemaattisia, ettei asioita voinut selittää kuin matemaattisin kaavoin – ja valehtelisin, jos väittäisin, että ei ollut tilanteita, joissa en oikein enää tiennyt edes mitä lasken. Sitä vain laski kaavojen mukaisesti. Toki psykologiaa ja kauppatieteitä on sinänsä melko typerä verrata, koska ovat niin erilaisia. Kuitenkin kauppatieteistä minulla on maisterin tutkinto ja nämä avoimen opinnot ovat toistaiseksi sen lisäksi ainoita yliopistossa käytyjä kursseja.

Psykologia on näin ”harrastuspohjalta” todella mielenkiintoista opiskeltavaa, vaikka olenkin vielä aika alkutekijöissä. Voin kuitenkin jo näin ekan kurssin aloittaneena suositella, jos psykologian opiskelu vähääkään kiinnostaa. Aloitin itse opinnot Jyväskylän avoimessa ja todella suuri plussa on, että kurssit voi suorittaa kokonaan verkossa. Kurssin luentotallenteet on katseltavissa ja materiaalit kursseille löytyvät hyvin. Tähän asti tehtävät myös ovat olleet erilaisia: esseitä, monivalintatehtäviä, esitysten tekemistä.. Todella monipuolisesti erilaisia tehtäviä ja uskon, että niiden kautta parhaiten oppiikin.

Omaksi huviksi opiskelu on siitä ihanaa, ettei opiskelu tunnu pakkopullalta. On itse kiinnostunut aiheesta ja sen opiskelu menee silloin ”vähän kuin siivillä”. Itseäni tällainen  opiskelu ja opetteleminen ei tunnu rasittavan tai muuta. Toisaalta olen ehkä tietyllä tavalla ”opiskelijaluonne”, että harvemmin minua aikuisiällä on todella harmittanut tehdä jotain opintoihin liittyvää. Yksi vinkki minulla kuitenkin on, jotta opiskellessa keskittyisi tehtävien tekemiseen/lukemiseen, eikä esim. siivous tai jokin sarja alkaisi tuntumaan houkuttelevammalta: aikatauluta opintosi. Itse kirjaan tarkat kellonajat, jolloin aika on tarkoitus käyttää johonkin tiettyyn opiskeluun. Tällöin itselle on selvää, ”koska tehdään hommia” ja ei tule niin helposti mieleen esimerkiksi että pitäisikö vaatekaappi siivota. Kun olet aikatauluttanut, tiedät, että ehdit joko ennen tai jälkeen opiskelua tekemään tällaisen askareen.

puheenaiheet opiskelu oma-elama
Kommentit (1)
  1. Oppimisvaikeudet ei ole este millekkään – Muah | Lily
    6.1.2021, 12:10

    […] jälkeen olen opiskellut avoimessa yliopistossa psykologian perusopinnot sekä aikuiskasvatustieteen perusopinnot. Psykologiaa opiskelin omaksi ilokseni ja aikuiskasvatusta […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *