Kokeilin curly girl -metodia – vältä kompastuskivet

Curly girl -method, curly girl metodi; se on in nyt kaikkialla Suomessa. Harvemmin itse innostun uusista trendeistä näin ”nopeasti” (yleensä vasta kun trendi alkaa olemaan ohi; lämpenen siis hitaasti tällaisille). Curly girl metodi on levinnyt nopeasti ja myös suorahiuksiset suomalaiset ovat siitä innostuneet. Kiinnostuin itse sen takia, että siinä ei käytetä hiuksille vahingollisia aineita ja lisäksi omaan luonnostaan luonnonkiharat hiukset. Tähän saakka olen hiuksiani suoristellut. Mahdollisesti hiusten luonnolliseen kihartuvuuteen voi vaikuttaa omalta osaltani se, että hiuksissani on täysin oma hiusvärini, sillä en ole noin 2 vuoteen värjännyt ollenkaan hiuksiani.

Haluan sanoa, ennen kuin mennään pidemmälle, että olen yhden kerran kokeillut metodia, joten alas kommentteihin saa enemmän kuin mielellään jakaa omia kokemuksia sekä vinkkejä 🙂 Tämän yhden ensimmäisen kokeilun pohjalta haluan kuitenkin jakaa ajatuksiani sekä huomaamiani ”kompastuskiviä” tässä metodissa.

Hiukset ennen curly girl metodia
Hiukset pyyheturpiinissa, ploppausta.
Curly girl -metodilla tehdyt ekat kiharat!

Perusteet?

Ensimmäistä/viimeistä pesua lukuunottamatta tuotteissa, joita metodin aikana käytetään, ei tulisi olla alkoholia, sulfaatteja, silikonia tai muita ei-vesiliukoisia aineita. Lisäksi kihartimien, suoristimien, harjan ym. käyttö metodissa on kiellettyä. Incihaku on loistava sivu selata, sopiiko jokin tuote tähän metodiin. Googlettamalla saa hyvin tietoa ja kiinnostuneena metodista kannattaa liittyä Curly girl Suomi -facebook ryhmään.

Mitä tarvitset curly girl metodiin? 

 • Syväpuhdistava shampoo
 • Hoitoaine
 • Hiuksiin jätettävä hoitoaine/hiusnaamio
 • Geeli/muotovaahto/muotoilutuote
 • T-paita ploppaukseen.

Yllä olevat tuotteet maksoivat yhteensä noin 21 euroa.

Jos mielit ostaa tähän metodiin tarvittavat tuotteet ihan ruokaostosten yhteydessä, löytyy K-Citymarketilta hyvä listaus market tuotteista, jotka sopivat metodiin.

 1. Kompastuskivi: suosituimmat metodiin sopivat tuotteet ovat loppu kaupan hyllyiltä

Ensimmäinen asia jonka totesin oli, että moni sallittu markettituote oli loppunut. Kävin kahdessa ihan tavallisessa päivittäistavarakaupassa sekä Emotionilta hakemassa muotoilutuotteeksi Loreal Parisin StudioLine Mineral&Control muotoilugeeliä. Oli meinaan metodiin sopivat geelit tehneet hyvin kauppansa ja hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Geelin löysin lähi Salesta lopulta! Ilmeisesti moni ei ollut sieltä hakenut ko tuotetta.

Shampoon ja hoitoaineen löysin hyvin ja aika paljon löytyy sopivia vaihtoehtoja. Valitsin itse XZ Energisoiva hedelmä shampoon ja hoitoaineen. XZ valikoitui mm. siksi, että se on kotimainen. Lisäksi olen tykännyt sen shampoista, ne pesevät hiukset hyvin eikä jätä oudon tuntuisiksi tai rasvaisiksi. Usean tuoksu myös miellyttää omaa nenääni. Mietin, miten hyvän myyntipiikin XZ saa tästä curly girl -trendistä 🙂

Final washiin, eli ensimmäiseen ja viimeiseen pesuun tuli valita syväpuhdistava shampoo. Tämän jälkeen shampoo pesu virallisten ohjeiden mukaan loppuu, mutta itse kyllä pesen hiuksiani jatkossakin. Ehkä maltillisemmin, mutta kuitenkin. Valitsin tähän Herbina Hair care syväpuhdistavan shampoon. Pesun jälkeen hiukset eittämättä tuntuivat ihan erilaisilta; pehmeimmiltä. Syväpuhdistuksen tarkoitus curly girl metodissa on poistaa hiuksista muotoilutuotteiden ym. jäämät, jotta metodi onnistuu.

Termit (olennaisimmat)?

Cast tarkoittaa kuorta, joka syntyy kun hiuksiin laitetaan muotoilutuotetta, eli itse laitoin geeliä. Geeli laitetaan vaiheessa, kun hiuksia on puristeltu ja tämän jälkeen laitetaan t-paita (ks. ploppaus). Kun tukka on kuivunut, geelin cast ”avataan” sormin. Geeli siis tekee hiuksista koppurat, mutta ne avataan joko käsin, tai vaikkapa sen t-paidan avulla.

Ploppaus tarkoittaa hiusten kuivattamista/hieromista t-paidan avulla. Pesty märkä tukka laitetaan kuivumaan t-paitaan. Alla on mielestäni tosi hyvä video tähän. Se kannattaa tsekata, niin ymmärtää parhaiten, mistä tässä on oikein kysymys. (Jos video ei näy, saat sen auki TÄSTÄ)

Praying hands/rukoilevat kädet on tekniikka, jolla geeli tai hoitoaine laitetaan hiuksiin. Laitetaan siis molemmille puolille käsiä ainetta, ja sitten vedetään tukasta läpi. Idea on siis levittää ainetta koko hiuksiin latvasta juureen (kiharat hiukset tykkää kosteutuksesta, joten hoitoaineen kanssa saa nyt läträtä!) ja lisäksi aineet tulisi levittää mahdollisimman tasaisesti, rukoilevilla käsillä se on helpompaa.

CO-wash, no poo -termi tarkoittaa, että hiuksia ei jatkossa pestä shampoolla, vaan ainoastaan hoitoaineella. Periaatteessa metodissa ei siis käytetään ensimmäisen/viimeisen (final wash) jälkeen shampoota. Kuten mainittu, itse tästä lipsun.

Puristelu metodissa hiuksia puristellaan pestäessä ja kuivattaessa.

Ananas eli kun menet yöksi nukkumaan, laitat hiukset mieluiten donitsilla ylös päähäsi, jolloin se näyttää ”ananakselta” kun hiuksesi sojottavat ananaksen lehtien lailla eri suuntiin. Tämä kuitenkin suojaa kiharoita, kun nukut.

Ihmemutsi on tehnyt melko kattavan suomenkielisen videon Youtubeen, joka kannattaa katsoa myös, mikäli kutsien kiharuus kiinnostaa. Videolla näytetään tekniikkaa ja kerrotaan hyvin perusasiat. (Jos video ei näy, saat sen auki TÄSTÄ)

2. Kompastuskivi: liikaa geeliä

Monessa ohjeessa sanotaan, että geeliä saa laittaa runsain käsin. Oma kokemukseni oli hiuksilleni, että geeli teki kiharasta hieman nuudelimaisen. Kyllä se aukeni siitä seuraavana päivänä hieman, mutta seuraavalla kerralla laitan vähemmän geeliä. Vähempi on ainakin omalla kohdallani tässä ilmeisesti enempi.

Kuinka toimia?

 1. Mene suihkuun ja pese hiukset (finalwash) syväpuhdistavalla shampoolla. Pese hiukset alaspäin ja viileällä vedellä, voit jo samalla puristella hiuksiasi pesun aikana ”kihara-asentoon”.
 2. Hoitoainetta, hoitoainetta. Puristele hiuksiasi ja huuhtele viileällä vedellä pois. Laita geeli.
 3. Kuivaa hiukset t-paitaa apuna käyttäen puristelemalla. Älä käytä hiuksiin ollenkaan tavallista pyyhettä, vain t-paitaa puristelemalla hiuksia.
 4. Ploppaa hiukset kuivan t-paidan sisään (ks. video) ja anna kuivua 20-40 min.
 5. Kun otat hiukset t-paidasta pois, puristele. Avaa geelin jättämä cast.
 6. Älä käytä harjaa.

Mitä mieltä metodista ja oletko jo kokeillut? 🙂

Kommentit (3)
 1. Castia ei puristella pois ploppauksen jälkeen, vaan vasta sitten, kun hius on täysin kuiva ja cast eli kova kuori hiukseen on muodostunut.

 2. Moikka, tosta XZ-shampoosta ajattelin huomauttaa, ettei se sovi metodiin muuten kuin final washiin! Se siis sisältäää sulfaatteja. https://www.xz.fi/tuotteet/xz-sulfaatiton-persikkanektari-shampoo Tää persikkanektari-shampoo taitaa olla ainut, joka käy. Merkin hoitoaineet on ok! 🙂

  1. Heippa,
   Kiitos kun huomautit!; eli persikkanektari -ostoksille. Mahtavaa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *