Kolmen suoratoistopalvelun parhaat uusimmat rikos/murhasarjat tai dokumentit

Jos et vielä tiennyt, olen rikos- ja mysteerisarjojen, dokumenttien ja elokuvien suuri ystävä. Tästä syystä päätin tehdä listaa, mitä kaikkia mielestäni hyviä rikos, murha tai mysteeri -aiheista katsottavaa löytyy eri suoratoistopalveluista, joita olen itse käyttänyt. Eli en listaa tähän nyt niiden suoratoistopalveluiden antimia, joita en ole itse nähnyt. Toki kommenteissa on enemmän kuin tervetullutta vinkata muissa suoratoistopalveluissa olevia aiheeseen sopivia sarjoja/dokkareita 🙂

Olen tähän valinnut  myös mahdollisimman tuoreita ohjelmia, vaikka näistä jokaisesta palvelusta varmasti löytyy hyviä vanhempiakin (ja mahdollisesti myös jo nähtyjä) ohjelmia. Eli en lähde lähtökohtaisestikaan listaamaan kaikkia hyviä, vaan pidin sellaista max. 5 vuotta vanhaa rajauksena (koska muutama vuonna 2016 tehty on tosi hyviä ja halusin ottaa ne mukaan). Kaikkien listattujen ohjelmien perässä on suluissa vuosiluku, jolloin sarja/dokkari on julkaistu, tai koska viimeisin tuotantokausi on ilmestynyt 🙂

YLE AREENA:

 • MURHAN DNA – Bodominjärven murhat. (2020). Neliosaisessa ilmaisesta Yle Areenasta löytyvässä dokkarissa palataan ratkaisemattoman mysteerin pariin: voidaanko nykyistä DNA-teknologiaa käyttämällä löytää ratkaisu vuosia puhuttaneeseen murhaan? Dokkarissa mukana suomalaistutkija, joka ratkaisi Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden 🙂 Dokkari on kiinnostava, koska tapaus on yksi Suomen tunnetuimpia selvittämättömiä tapauksia. Tutkintalinjoja ja teorioita on monia. Paikoin dokkari junnaa hieman paikallaan, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen 🙂
 • Pahuuden anatomia. (2020). Dokumentti, jossa käsitellään, mitkä tekijät, piirteet, olosuhteet saavat ihmisen murhaamaan toisen ja miten esim. geenimme vaikuttaa tähän; vai vaikuttaako? Dokkari on perustavalaatuinen ja tarjoaa hyvän tietopläjäyksen pahuudesta. Jos kuitenkin tositapahtuma rikoksia etsit, tämä dokkari on enemmän ”yleistä tietoa” tukemaan aitoja rikostapauksia.
 • Vanhempana materiaalina Areenasta löytyy Rikostarinoita Suomesta, Rikostarinoita historiasta sekä Ei vanhene koskaan.  Täällä moni suomalainen rikos on käsitelty perusteellisesti ja selkeästi.

DISCOVERY+

 • Rikoksen anatomia.(2020). Sarjassa käsitellään Suomen tunnetuimpia rikoksia, ja mukana on myös viime vuosien järkyttäviä tapauksia (mm. 2. kaudella: Eno, Jenna Lepomäki sekä kaudella 1: mm. Vilja Eerika ja Turun terroriteko). Sarjan jaksot etenevät loogisesti ja faktapojaisesti. Sarjassa haastateltu paljon asiantuntijoita ja/tai asianosaisia. Hyvä sarja.
 • 10 suomalaista sarjamurhaajaa. (2021). Nimensä mukaisesti tässä sarjassa esitellään Suomen kymmenen sarjamurhaajaa. Tiivistunnelmainen, viiltävä ja samalla laittaa ajattelemaan, miten tällaisilta teoilta voitaisiin välttyä, mikäli asioihin/varoitusmerkkeihin osattaisiin puuttua jo henkilöiden lapsuudessa/nuoruudessa (ainakin osan kohdalla). Sarja etenee loogisesti, jaksot ovat selkeitä ja perustuu asiantuntijahaastatteluihin/kertomiseen.
 • Kadonneet Suomi. (2020). Kertoo kadonneista suomalaisista, yleensä läheisten kertomana ja muutoin viranomaistietoihin pohjautuen. Sarjassa paljon spekulaatiota, mikäli kadonnut ei ole löytynyt tai ole voinut päätellä missä hän on tai mitä tapahtunut. Kiinnostava sarja.
 • Aphrodite Jones ja kuuluisat rikokset (2020) puolestaan on Jenkki-sarja, jossa rikoskirjailija kaivautuu syvälle kuuluisia, kauhistuttavia ja käsittämättömiä rikostapauksia. Hyvin mukaansatempaava sarja, jossa mukana asiantuntijoiden/omaisten haastatteluja. Kausia on useita (6), joten katsottavaa riittää hetkeksi 🙂
 • Murhamysteeri JonBenet: Mitä tapahtui? (2021). Lapsimissi JonBenet löytyi kotoaan kuolleena vuonna 1996 epäselvissä olosuhteissa. JonBenet oli varakkaasta perheestä ja epäilyksiä on ollut niin omaa perhettä kohtaan, kuin ulkopuolisia tahoja. Spekuloitavaa tässä tapauksessa löytyy. Tässä uutuusdokumentissa (2021) avataan myös uusia näkökulmia hämärään tapaukseen.
 • Aileen Wuornos: hirviön tarina. (2020). Amerikkalainen naissarjamurhaaja, jolla vieläpä suomalaiset sukujuuret.Dokkaria kuvattu kun Aileen odottanut kuolemantuomiotaan ja paljasti muistiinpanojaan. Kiinnostava, vaikkakin kauhistuttava tarina.
 • Green River Killer: Sarjamurhaajan tarina. (2020). Kolmiosainen hyytävä dokumentti tunnustuksineen sarjamurhaaja Gary Ridgwaysta. Puistattava paikka paikoin, mutta omalla tavallaan nopeatempoinen katsottava.
 • Discovery+ paljon muitakin rikos/murha-aiheisia sarjoja ja dokkareita, ja uusia tulee melko tiuhaan, mutta tässä mistä olen itse pitänyt ja katsonut

NETFLIX

 • Evil Genius: Totuus Amerikkaa järkyttäneestä pankkiryöstöstä. (2018). Tämä neliosainen dokumenttisarja kertoo pizzakuskista, jonka kaulan ympärille oli asennettu pommi ja joka lopulta, valitettavasti, räjähti. Dokumentissa spekuloidaan mahdollisia tekijöitä, heidän motiivejaan sekä taustoitetaan heitä. Jos et ole nähnyt, kannattaa katsoa kaikesta tapauksen sairaudesta ja raakuudesta huolimatta (olettaen että rikos/murhajutut kiinnostavat)
 • Yorkshiren viiltäjä. (2020). 1970-luvulla seksityöläisiä tappanut viiltäjä. Tiivistunnelmainen.
 • Nightstalker. (2021). Los Angelisissa ja San Franciscon asukkaat joutuivat murhien, raiskauksien ja kidnappauksien kohteeksi 1984-1985, kun Richard Ramirez ”Nightstalker” vaani kaupungeissa. Hyvä neliosainen dokumenttisarja; etenee kiinnostavasti.
 • American murder: The family next door. (2020). Raskaana olleen vaimonsa ja kaksi pientä lasta järkyttävällä tavalla murhanneesta Christopher Wattsista ja uhreista kertova dokkarielokuva. Elokuvassa videomateriaalia uhreista, viestejä sekä Wattsin reaktioita, kun häneen kohdistuu epäilyjä/on jäämässä kiinni. Lopussa myös tunnustus karmeista ja raaoista teoista. Ulospäin näyttäneenä isänä ja perheenä ei olisi voinut uskoa, mitä vuonna 2018 tapahtui. Katsomisen arvoinen dokumentti, vaikka yksi järkyttävimpiä tapauksia.
 • Keskusteluja murhaajan kanssa: Ted Bundyn haastattelut. (2019). Bundy on myös yksi rikostentekijöiden kiinnostavimmista henkilöistä, koska tuomarinkin sanoin, hänellä olisi ollut mahdollisuudet myös toiseenlaiseen elämään oikeustieteen opiskelijana. Sen sijaan hän murhasi lukuisia, niin monia naisia ettei tarkkaa lukua ole tiedossa. Neliosainen dokkarisarja kuolemaantuomitusta ja Bundystä ja teloituksesta viimeisten haastattelujen muodossa. Ajoittain pelottava, mutta kiinnostava ja laittaa ajattelemaan psykopaatin mieltä.
 • Extremely wicked shockingly evil and vile. (2019). Ted Bundyn elämään perustuva elokuva. Hyvä elokuva, mutta on syytä muistaa, että osittain elokuva ei aina ehkä vastaa täysin faktatietoa. Mutta pääosin elokuva noudattelee Bundyn elämää. Kiinnostava, pääosassa Zac Efron.
 • The confession killer. (2019). Vielä Bundyakin enemmän ihmisiä tappanut monsteri. Viisiosainen hyytävä dokkari.
 • Amanda Knox. (2016). Kertoo Italiassa tapahtuneen Meredith Kercherin murhasta, jonka toteutuksesta on epäilty Amanda Knoxia, hänen poikaystäväänsä (heitä yhdessä) ja ulkopuolisia tahoja. Tapaus on hämärän peitossa. Knox ja poikaystävä jo kertaalleen tuomittiin murhasta, mutta heidät vapautettiin vuonna 2015. Kiinnostava dokkari hyytävästä tapauksesta, joka on edelleen auki: kuka murhasi Meredithin?
 • Unsolved mysteries. (2020). Kausia kaksi. Amerikkalainen rikos/murhasarja, jossa käsitellään pääasiassa ratkaisemattomia tapauksia. Paljon spekuloitavaa ja omaan makuun todella hyvä mysteerisarja.
 • Unabomber: omin sanoin. (2018). Neliosainen dokumenttisarja Amerikkalaisesta Unabomberista, eli Theodore Kaczynskistä, joka on ollut FBI:n kallein tutkittava. Unabomber lähetti kirjepommeja pitkään jäämättä kiinni. Katsomisen arvoinen tämäkin.

Puuttuiko joku hyvä rikosdokkari keräämältäni listalta. Tai onko jossain ei-tässä-mainitussa suoratoistopalvelussa jokin killeri murhasarja (hehe). Anna ihmeessä ilmi tuolla kommenttikentissä. Ja muistakaa, että pimeään aikaan ei kannata näitä liiaksi tapittaa ja muutenkin välillä on ihan hyvä ja tervettä pitää näistä kauhistuttavista ja jopa sairaista murhajutuista ihan taukoa. Niin teen itsekin, vaikka ei minulla yleensä tällaiset jää kauheasti onneksi päähän pyörimään – ehkä olen katsonut näitä jo sen verran monta 🙂

Jännittävää viikkoa!

-Miia

puheenaiheet oma-elama videot suosittelen
Kommentit (2)
 1. Hei kiiiiitos näistä vinkeistä!
  Tuli niin sopivaan saumaan, kun korona-arki ahdistaa, unettomuus vaivaa ja kaipaan aivojen nollausta true crimen parissa 🙂

  1. Moikka ja mahtavaa kuulla, että osui hyvään aikaan nämä vinkit 🙂 Näitä on kyllä ihan paras katsella nyt, kun kotoilu aikaa löytyy! Jännittäviä katseluhetkiä! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *