Marjainen uunipuuro – täydellinen eväsrasiaan

Kaipaatko aamu- tai iltapaloihisi vaihtelua? Tavallinen kaurapuuro höysteineen totta kai toimii aina, mutta välillä on kiva hieman piristää arkea – terveellisyydestä ja hyvästä mausta tinkimättä! Tykkään yleensä laittaa kaurapuuron päälle esim. marjoja tai omenaa, joten kokeilin uunipuuroa marjoilla. Puuron valmistus oli ihan superhelppoa, ja se valmistui juuri sopivasti uunissa sillä välin kun tein muita iltatoimia. Teevesi keittyi ja puuro muhi uunissa.

Tämä uunipuuro on kananmunaton, maidoton ja ilman valkoista sokeria. Lopussa ”Pienet vinkit” kohdassa mainitaan, miten reseptistä saa myös täysin vegaanisen ja gluteenittoman. Tässä resepti yhdelle hengelle:

Tarvitset:

  • 1 dl kaurahiutaleita (Vinkki: Kinnarin tilan kaurahiutaleet ovat todella erinomaisia!)
  • 2 dl kaurahuomaa
  • 1/2 banaani, soseutettuna
  • 1/2 rkl hunajaa
  • 1/2 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 100 g (tai maun mukaan) marjoja (pakaste tai tuore)

Valmistus:

  1. Murskaa banaani soseeksi, esimerkiksi haarukan avulla. Sekoita sitten kaikki ainekset kulhossa (hunaja, kaneli, suola kaurahiutaleet, kaurajuoma).
  2. Voitele eväsrasia joka kestää uunin (tai muu vuoka). Kaada voideltuun vuokaan sekoitetut ainekset.
  3. Ripottele päälle marjat.
  4. Paista 200 C noin 20-30 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä ja nauti. Halutessasi voit lisätä esimerkiksi vaniljan makuista proteiinirahkaa.

Käytin itse Kuningatar marjoja, jossa on sekaisin erilaisia marjoja. Banaani tuo puuroon kivasti makeutta, eikä sokeria kaipaa lisätä lainkaan. Pidän siitä, että puuro pysyy kiinteänä ja toimii vähän kuin kaurapaistos – lusikoitava mutta napakka. Puuron voi pitää esimerkiksi yön yli myös jääkaapissa ja syödä aamupalaksi, se toimii niinkin!

Pieniä vinkkejä:

  • Uunipuurosta saa täysin vegaanisen, kun käytät vaahterasiirappia hunajan sijaan.
  • Gluteenittoman uunipuurosta saa, kun käytät gluteenittomia kaurahiutaleita.
  • Voit tehdä samalla kaksi annosta kun lämmität uunin, ja säästää toisen seuraavaan aamuun. Aamupala siis odottelee jääkaapissa valmiina.
  • Banaanin voi korvata halutessaan esim. omenasoseella, jos ei ole banaanin ystävä.
  • Marjoja voi vaihdella sesongin mukaan – nyt odotan itse jo tuoreita mansikoita! Päälle voi laittaa myös pähkinöitä tai siemeniä, hyviä rasvoja tuomaan.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Hyvä olo

Kasvata oma sitruunapuu

Sitruuna on raikas hedelmä, josta saa puristettua makua veteen, raikasta maustetta erilaisiin ruokiin tai maun lisäksi koristeen vaikkapa kalan päälle. Jäin erään kerran siemeniä biojätteeseen taas heittäessäni pohtimaan, kasvaisiko niistä jotain. Niinpä lähdin tuumasta toimeen kokeilemaan ja sitruunansiemenistä toden totta alkaa kasvamaan sitruunapuu! Jaankin vinkkini, miten laitoin oman sitruunapuuni alulle, ehkä innostut kokeilemaan itsekin!

Aluksi: Sitruunan siemenet talouspaperiin

Aloitin kasvatusprojektin puhtailla, tuoreilla sitruunansiemenillä. Poistin niistä pehmeän kuoren varovasti. Laitoin siemenet talouspaperin väliin ja kostutin hennosti, jonka jälkeen laitoin talouspaperin minigrip-pussiin. Pussi jäi valoisaan, lämpimään paikkaan – esimerkiksi ikkunalauta on tällaiseen oivallinen paikka.

Annoin olla siemenet 6 vuorokautta minigrip-pussissa. Tässä ajassa siemenet eivät ehtineet itää, mutta ne turposivat ja aktivoituivat, joten ne olivat valmiita istutettavaksi multaan.

Istutus multaan

Kuuden päivän jälkeen istutin siemenet ruukkuun, joissa oli kevyttä, ilmavaa ja ravinteikasta multaa.

Aseta siemenet multaan “terävä pää alaspäin”, eli niin, että siemenen pyöreämpi pää jää ylöspäin. Peitä siemenet kevyesti noin 1–2 cm multakerroksella – ei liikaa, jotta versot pääsevät helpommin pintaan.

Ruukku pääsi jälleen valoisalle ikkunalaudalle, ja pidin mullan kosteana, mutta en märkäpintaisena (sitruunat ei pidä seisovasta vedestä). Noin parin viikon sisällä ensimmäiset versot alkoivat nousta esiin.

Ensimmäiset lehdet ja kasvu

Kun versot olivat hieman kasvaneet, nostin niistä yhden ja istutin omaan ruukkuunsa. Nyt verso/puu on vielä pieni, mutta kasvaa tasaisesti ja tekee uusia lehtiä. Jokainen pieni vihreä kasvu tuntuu onnistumiselta ja tekee tästä projektista ihanan seurattavan.

Vinkkini sitruunapuun kasvattamiseen:

  • Käytä tuoreita siemeniä – tuoreelta sitruunalta poimitut siemenet itävät parhaiten.
  • Kuori siemenet varovasti – poista siemenistä limainen uloin kuori, mutta älä vahingoita itse siementä.
  • Hauduta kostean talouspaperin välissä 3–7 päivää – siemenet turpoavat ja valmistautuvat kasvuun.
  • Istuta oikein päin – aseta siemen multaan niin, että terävä pää on alaspäin ja peitä kevyesti noin 1–2 cm kerroksella multaa.
  • Valitse kevät tai alkukesä istutusajaksimaalis–kesäkuu on paras aika, koska luonnonvalo lisääntyy ja lämpötila on kasveille suotuisa. Talvella istutus onnistuu vain kasvivalon ja tasaisen lämmön avulla.
  • Pidä multa kosteana mutta ei märkänä – liikakastelu voi mädättää siemenen.
  • Sijoita ruukku valoisaan paikkaan – sitruunat rakastavat valoa. Aurinkoinen ikkunalauta on ihanteellinen.
  • Kärsivällisyys on tärkein työkalusi – kasvu voi viedä aikaa, mutta se palkitsee!
  • Suihkuta lehtiä silloin tällöin vedellä – erityisesti talvella, kun sisäilma on kuiva.
  • Lannoita kevyesti keväästä syksyyn – käytä mietoa lannoitetta, mielellään sitruskasveille tarkoitettua.

Sitruunapuun kasvattaminen siemenestä ei ehkä tuo hedelmiä vuosikausiin – tai koskaan – mutta se on silti äärettömän palkitsevaa. Siemenestä kasvatetulla sitruunapuulla voi kestää 5–15 vuotta ennen kuin se tuottaa ensimmäiset kukat ja mahdollisesti hedelmiä, eikä ole takeita että kukkaa tai hedelmiä koskaan tulee. Sitruunapuu tuo mielestäni kuitenkin kotiin vehreyttä, kasvatuksen iloa ja jotain omaa, jonka kehitystä voi seurata vuodesta toiseen. Oletko kokeillut tai aiotko kokeilla?

Koti Piha ja puutarha Sisustus DIY