Pyhäpäivän pohdintoja: Uhkailut kauppakeskukseen ja kouluun

Sain tänään aamulenkillä koirani kanssa inspiraation ja haluan toteuttaa sen heti näin aamukahvin äärellä ja tästä edespäin toistaiseksi aina sunnuntaina, pyhäpäivänä. Nimittäin yhteiskunnassamme, ja jollei aina meillä, niin maailmalla tapahtuu. Harmi, etten keksinyt tätä ideaa jo aikaisemmin! Tästä edespäin tässä blogissa sunnuntaisin pohditaan jotain viikon aikana tullutta uutista tai puheenaihetta.

Olisi mahtavaa, jos tästä saataisiin osallistuvaa keskustelua, eli kommenteissa tulisit mukaan! 🙂 Aiheet valikoin luotettavista lähteistä, eli keltaisen lehdistön juttuja ei (ainakaan pääasiassa) näissä pohdinnoissa käsitellä. Halutessasi voit kuitenkin ehdottaa aiheita, esimerkiksi Instagramissa voi laittaa viestiä! 🙂

Tänään aloitetaan hieman ikävällä aiheella, joka on pyörinyt niin valtakunnan lööpeissä, Poliisin tiedotteissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Eli juttuhan on tämä:

Lähde: Yle (Malminen, U. 3.5.2019. Kauppakeskus Iso Omena toipuu säikähdyksestä – asiakkaita tavallista vähemmän ja osa liikkeistä kiinni).

Juttuhan lähti liikkeelle siitä, kun tor-verkkoon oli päivää ennen 3.4.2019 lisätty uhkaus. Uhkaus löytyy halutessaan Googlettelemalla, mutta en sitä tänne blogiin lisää. Huomion hakeminenhan ihmisiä pelottelemalla kyseisellä ilmoituksella varmaan tarkoitusperänä oli, kun mitään ei onneksi tapahtunut. Suomen poliisi muuten julkaisi Instagramissa ohjeen, kuinka toimia, jos törmää netissä julkaisuun, (löytyy täältä). Varmasti on muissakin Suomen poliisin kanavissa.

Kuitenkin, luin itse kyseisen uhkauksen, ja siinä sanottiin mm. että on tavannut Syyrialaisen henkilön, joka on opettanut häntä tekemään kotitekoisia aseita ja pommeja. Itseäni kiinnitti tämä lause huomiota ilmoituksessa eniten; miksi hän informoi tällaisesta? Onko hän kenties ääripopulisti tai rasisti? Molempia? Toinen asia oli, että aseen kuva, joka ilmoituksessa oli, näytti Googlen kuvahausta löytyvältä kuvalta.

Itseni sai spekuloimaan, onko kyseessä huonosti tehty uhkaus, ilman täysin aitoa tarkoitusta sitä toteuttaakkaan, sillä siinä ei ollut varsinaista manifestia ollenkaan (kuten tällaisissa tragedioissa yleensä). Tietenkin mahdollisuus on, että uhkailija olisi jokin yksinkertaisempi ihminen, eikä kykenisi tekemään laajempaa manifestia/motiivia, kuten aikamme nerokkaimmat pommittajat, kuten UnaBomber. UnaBomberia en mitenkään puolusta tai ihaile, mutta hän lähetti Yhdysvalloissa kirjepommeja alkaen vuodesta 1978 ja jäi kiinni vasta 1996. Onhan se historian aikana merkittävä piileskely poliisilta ja pysyminen täysin anonyymina.

Toki täytyy huomioda sen ajan teknologian heikkous. Kukaan ei tiennyt kuka Unabomber on ja saipa hän julkaistua manifestinsä lehdistöä myöden jäämättä kiinni (Bomberin veljen vaimo epäili julkaistun manifestin perusteella tekijäksi Bomberia). Kiinnijäädessään hänen todettiin sairastavan skitsofreniaa sekä eläneen täysin ihmiskontaktien ulkopuolista elämää. Jutussani 5 + 1 parasta tositapahtumiin perustuvaa rikosdokumenttisarjaa on muuten mainittu Unabomberista kertova leffa, mikäli se kiinnostaa. Leffa oli ihan mielenkiintoinen, kannattaa siinä mielessä katsoa 🙂

Palataanpa sitten tänään käsiteltävään uutiseen (pahoittelut, että harhailin). On todella ikävää, että tällainen uhkaus sai väen karttamaan Iso Omenaa. Rehellisyyden nimissä olisin varmaan itsekin karttanut kyseistä ostoskeskusta tuona päivänä, vaikka en uskonutkaan ihan täysin, että uhkaus oli aito. Mutta eihän sitä ikinä voi tietää. Sitten se, että yhden sairaan ihmisen takia, jolla on paha olla, suljetaan liikkeitä.

Ymmärrän kyllä näiden liikkeidenkin näkökulman, miksi liikkeitä suljettiin. Eihän se toisi hyvää imagoa yritykselle, jos siellä jotain kävisi. Ennen kaikkea johdolla varmasti on ollut huoli työntekijöiden turvallisuudesta, sekä liikkeessä asioivien asiakkaiden. Uhkauksella kuitenkin todennäköisesti ainakin osittain pyrittiin juuri tähän: liikkeitä suljetaan, ihmiset pelkäävät. Siksi on väärin, että tällaisten uhkailuja levittävien ihmisten takia todella liikkeitä joudutaan sulkemaan. Mitä te ajattelette tästä?

Mutta eipä tuo jäänyt pelkkään Ison Omenen uhkaamiseen, vaan tor-verkosta löytyi myös Länsi-Porin kouluun kohdistuva uhkaus. En saanut tätä uhkausta käsiini, mutta ymmärsin, että oli samankaltainen kuin Ison Omenen uhkaus. Kuitenkin kun yksi uhkaus alkoi leviämään, alkoi uhkauksia ponnahdella enemmänkin, varsinkin sosiaalisessa mediassa näitä puitiin. Näissä tilanteissa kuitenkin kannattaa mieluummin mielestäni seurata Poliisin tiedotteita, koska he ovat se taho, jotka voivat tutkia asiaa ja arvioida vakavuutta. Sosiaalisessa mediassa lähtee helpolla spekulaatioita liikkeelle. Myönnän itsekin päässäni spekuloineen tätä uutista.

Poliisi tiedotti, että kaikki uhkaukset eivät aina leviä näin, kuten nämä kaksi -eivätkä tavalliset ihmiset näitä saa aina edes tietoonsa. Ja se onkin turhaa, koska poliiseilla on koulutus ja ammattitaito tutkia, milloin uhka on pienempi, milloin merkittävämpi. Ja tietenkin toimia ja tiedottaa näiden mukaan. Sinänsä harmittavaa, että sosiaalisessa mediassa tiedot tällaisista uhkauksista leviää niin nopeasti, koska se aiheuttaa hysteriaa. Varmasti jokainen uutisen nähnyt spekuloi edes hieman päässään erilaisia skenaarioita, uskoi uhkauksen aitouteen tai ei. Poliisi Suomessa kyllä varmasti tiedottaa, jos on jokin paikka, jota tulisi välttää. Mutta ihmismieli on sellainen, että pelkää usein pahinta, ja karttaa paikkoja tunteiden, ei toisten käskystä. Se liittynee suojeluvaistoomme.

Millainen ihminen sitten tekee näin, uhkailee viattomia? Jaa-a, kun sen maallikkona osaisi suoraan vastata. Onhan heillä oma ”motiivinsa” (motiivi on lainausmerkeissä, koska teko on oikeuskäsityksemme ja moraalimme mukaan laiton -niin uhkaus kuin puhumattakaan sen toteutus), ainakin osalla.

Osa taas saattaa olla psykopaatteja, ilman sen kummempaa motiivia esimerkiksi uhkaukselle. Saa ehkä nautintoa, kun aiheuttaa pelkoa? Aika pieneltä kuulostaa sellaisen ihmisen elämä. Kai tällaisissa nettiuhkailuissa on kuitenkin kysymys siitä, että halutaan pelotella ja tor-verkkoa käytetään, koska siellä voi pysyä anonyyminä. Mutta miten tyytyväinen olin, että Suomen poliisi sai tämän uhkailijan kiinni! Kyllä Suomen poliisi teki loistavaa tutkintaa nopeassa aikataulussa ja otti epäillyn kiinni. Samalla poliisi loi mielestäni todella turvallisuuden tunnetta toiminnallaan näiden uhkailujen osalta.

Tällaiset tapaukset laittavat aina, enemmän tai vähemmän, miettimään sitä, kuinka paha olo joillain ihmisillä oikein voikaan olla? Tai kuinka yksinäisiä jotkut ihmiset yhteiskunnassamme ovatkaan. On vaikea sanoa, mistä se johtuu, osittain varmasti yhteiskuntarakenteista, vaikka niistäkään ei kaikkea voi syyttää. Jokaisella on kuitenkin myös itse vastuu hakea apua, kun siltä tuntuu. Aina pitäisi olla jokin muu ratkaisu, kun alkaa tekemään tor-verkkoon uhkauksia.

Mitä ajatuksia teissä herätti viime viikon uutiset näihin uhkailuihin liittyen?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *