Klinikalta tuli ohjeita lihavuusleikkaukseen

Vaaka näytti aamulla 103,7 kg eli nyt kokonaispudotus viime viikon maanantailta tähän aamuun on yhteensä -3 kg. Tänään klinikalta tuli ohjeita lihavuusleikkaukseen, olenkin vähän jo odottanut lisätietoa. Sain sähköpostilla tarkempaa tietoa saapumispäivästä, kuljetuksista, päivän kulusta, yhteystiedoista ja osoitteista, sekä edeltävän että leikkauspäivän syömisistä ja mukaan otettavista tavaroista. Viestin mukana tuli myös 12-sivuinen ohjevihkonen, jossa oli osin samojakin asioita, mutta vielä enemmän tietoa. Menen siis Tallinnassa, Virossa toimivalle Bariatric Services -klinikalle, jonka leikkaukset tehdään Fertilitas-sairaalassa, joka on Viron suurin yksityissairaala.  Tuli hyvä fiilis materiaalista ja sellainen olo, että kaikki on hienosti hoidossa, ja minusta pidetään hyvää huolta. Tuon infon kanssa osaa kyllä helposti toimia. Käyn läpi tämän päivän postauksessa tärkeimmät tiedot informaatiopaketista.

Matka satamasta sairaalaan ja toimenpiteet sairaalassa

Matka Tallinnaan on omakustanteinen, mutta klinikalta suosittelivat tiettyä laivaa ja tiettyä aikaa. Jos matkustaa Helsingistä klo 9 Eckerö Linella, on kyyti satamasta sairaalalle hoidettu. Kun laiva saapuu satamaan, taksikuski odottaa lähellä etuovea kyltin kanssa, jossa on nimeni (ja myös muiden tulijoiden nimet). Tietojeni mukaan ainakin kaksi muuta on tulossa samana päivänä laivalla.

Taksimatkan ajan pitää käyttää kasvomaskia, koska sairaalalla tehdään koronatesti sekä otetaan verikokeet. Sairaalalla meitä taksille vastaan tulee henkilö, joka vie meidät sairaalassa sinne, minne pitää mennä. Kun testit on tehty, on loppupäivä vapaata.

Klinikalta tuli ohjeita lihavuusleikkaukseen
Kuva: Pixabay

Ruokailut Tallinnassa

Syömisistä ohjeistuksessa sanotaan, että edeltävänä päivänä voi syödä kevyen ruuan sekä hiilihydraattirikkaan illallisen. Illalliseksi suositellaan pastaa, risottoa, paellaa, puuroa, vihanneksia, hedelmiä tai leipää. Kylpylähotellissa on ilmeisesti buffet-tyyppinen  ravintola, pubi ja sushiravintola ja hotellin vieressä myös kauppa. Sushi voisi ainakin olla aika kova juttu, miksei myös jokin pasta tms. Alkoholia ei tietenkään suositella. Muuten nesteitä pitää juoda paljon edellisenä päivänä.

Leikkauspäivänä ei saa syödä enää mitään. Aamulla voi juoda lasillisen vettä ja klo 7 asti voi juoda myös kahvia tai teetä. Sairaalaan mennessä selviää voiko juoda myöhemmin lisää. Tämä silloin, jos leikkaus onkin vasta illalla. Vettä suositellaan juotavaksi paljon.

Kylpylähotelli

Kävelymatkan päästä sairaalasta on Viimsi Spa -kylpylähotelli, jossa meille on varattu huoneet leikkausta edeltäväksi yöksi. Kylpylähotellista voi varata maksullisia hoitoja ja siellä voi käydä pulikoimassa. Varasin kylpylästä itselleni 60 minuutin klassisen hieronnan, sillä olen ollut todella jumissa viime aikoina. Hieronta tekee kyllä hyvää!

Uikkarit pitää ehdottomasti ottaa mukaan. Kylpyläpakettiin kuuluu kuntosalin ja uima-altaan rajoittamaton käyttö, kylpylä- ja saunakeskuksen rajoittamaton käyttö sekä kylpytakki ja wifi. Buffet-aamiainenkin kuuluu, mutta sitä ei pysty syömään, sillä leikkausaamuna ei saa syödä.

Kylpylässä on myös aikuisille tarkoitettu kylpylä- ja saunakeskus, joka on lisämaksullinen. Siellä on ilmeisesti eri teemaisia saunoja ja rauhallisempi ilmapiiri. Täytynee harkita sielläkin puolella käyntiä. Sitähän tulee melkein kiire, että ehtii lillua vedessä, käydä hieronnassa ja syödä päivällisen heh.

hiilihydraattipitoinen päivällinen ennen lihavuusleikkausta
Kuva: Pixabay

Mitä ottaa mukaan?

Klinikka suosittelee matkustamista hyvin kevyesti. Klinikan listalla on pieni pyörällinen laukku tai kevyt reppu, henkilöllisyystodistus, puhelimen laturi, lääkkeet, viihdykettä esim. kirja tai tietokone, mukavat vaatteet kotiinlähtöä varten, uimapuku kylpylää varten, henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet sekä mukavat sisäkengät.

Sairaalassa on pyjama ja aamutakki, tohvelit, suihkugeeli ja shampoo, pyyhkeet, hiustenkuivaaja, korvatulpat ja wifi.

Hieno juttu, että matkatavaramäärä pieneni hieman, kun ei tarvitsekaan ottaa omaa yöpukua tai saippuoita ja pyyhettä. Leikkauksen jälkeen ei saisi nostella mitään raskasta, joten mitä vähemmän on tavaraa mukana, sen parempi.

Leikkauspäivä

Leikkauksia tehdään klo 8.30-18.00 ja päivässä on 5-6 leikkausta. Leikkausjärjestys tulee kirurgilta ja siihen vaikuttaa myös edellisen päivän koronatestin ja labratestien tulosten saapuminen. Edellisenä päivänä saa tiedon siitä, milloin sairaalaan pitää tulla.

Ennen leikkausta tavataan kirurgi, jonka kanssa keskustellaan leikkauksesta ja mahdollisista kysymyksistä. Leikkaus tehdään nukutuksessa tähystysleikkauksena, ennen leikkausta tehdään gastroskopia nukutuksen aikana, jotta voidaan varmistua, että kaikki on ok ja leikkaus voidaan suorittaa.

Leikkauksen jälkeinen päivä

Suurin osa potilaista pääsee kotiin seuraavana päivänä, mutta paluumatkaa ei suositella varattavaksi ennen kuin lähtöaika on tiedossa. Ennen kotiutumista saadaan epikriisi omalle lääkärille annettavaksi sekä ravitsemusterapeutilta vielä ohjeet ja ilmeisesti myös jokin opaskirja tulevaan elämään. Sairaalassa on apteekki, josta voi ostaa reseptilääkkeet ja särkylääkkeet.

Sairaalasta saa taksikyydin satamaan ja sitä varten klinikalta annetaan taksikortti, jolla voi maksaa kuljettajalle. Kuljetukset saa myös tarvittaessa lentokentälle.

Kuva: Pixabay

Kotona

Niin kuin aiemmin kerroinkin, otan varmasti hytin paluumatkalle. Leikkaushaavojen hoito varmasti opastetaan erikseen, tikit ovat itsesulavat, joten niitä ei tarvitse erikseen poistaa. Saunomista ja uimista ei pysty harrastamaan muutamaan viikkoon leikkauksen jälkeen. Tämän klinikan ohjeet poikkeavat joistain muista näkemistäni ohjeista, sillä monessa sairaalassa ohjeistetaan ensimmäinen 1-2 viikkoa pelkkiä nesteitä, jonka jälkeen siirrytään soseisiin, jonka jälkeen siirrytään pehmeisiin ruokiin. Tällä klinikalla ohjeistus on, että ensimmäiset 2 viikkoa nesteitä ja soseita, seuraavat 2 viikkoa pehmeitä ruokia, jonka jälkeen normiruokaa eli näiden ohjeiden mukaan pääsee pikkuisen kiinteämpään ruokaan heti alussa.

Soseita syödään siis jo matkalla kotiin. Aluksi pitää syödä 2,5 tunnin välein 30 ml, joka on oman arvioni mukaan ehkä noin ruokalusikallinen. Sairaalasta saa mukaan vauvan hedelmäsoseen ja se suositellaan sekoitettavaksi kreikkalaisen jogurtin kanssa. 24 tunnin aikana pitäisi juoda vähintään yksi litra vettä, eri aikaan aterioiden kanssa. Tarkempaa tietoa leikkauksen jälkeisestä ruokailusta löytyy ainakin kirjoituksestani ENE-dieetin ja ensimmäisten viikkojen ruuat sekä eilisessä tekstissäni Viikko lihavuusleikkaukseen.

Klinikalta tuli hyviä ohjeita lihavuusleikkaukseen. Nyt voi aika rauhassa odotella ensi maanantaita. Täytynee tulostaa nuo ohjeet vielä itselle mukaan, että on varmempi olo. Joissain aiemmin saaduissa ohjeissa oli annettu myös ohjeita leikkauksen jälkeiseen liikkumiseen ja hengitysharjoituksiin. Muistaakseni jalkoja piti liikutella säännöllisesti ja mielellään myös kävellä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa leikkauksen jälkeen, keuhkoihin suositeltiin hengitysharjoituksia myös.

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *