Kokemuksen voima

Hidas aamu hiljaisuudessa. Minusta on ihanaa syödä aamupuuro sohvalla risti-istunnassa istuen ja katsoen samalla Ylen Aamu-televisiota. Uutiset, ajankohtaiset aiheet ja usein jotain sellaista, jota en osaa edes odottaa. Haluan oppia, haluan tietää ja joskus bonuksena on liikuttuminen ja oman ajattelun avautuminen.

Tämän aamun Yhdysvaltain tulevien presidentinvaalinen tilannekatsauksen saatuani, jäin onnekseni katsomaan ja kuuntelemaan. Puolen tunnin aikana liikutuin, nyökkäilin ymmärtävänä päätäni, rauhoituin ja koin yhteenkuuluvuutta, joka voi olla kummallista, sillä omat kokemukseni ovat useissa kohdissa kovin erilaiset. Ruudin välityksellä kuuntelin kokemusasiantuntija Ari Huldenin rauhallista ilmaisua. Ari Huldenilla on takana rankka päihderiippuvuus sekä pitkä asunnottomuus. Hänen tarinansa ansaitsisi enemmänkin tilaa ja kuulijoita, mutta minua ilahdutti se, että Yle käyttää kokemusasiantuntijaa haastattelussaan.

Toinen vaikutuksen tehnyt ihminen on Nopsajalka, artisti Antti Hakala, joka kertoi burnoutistaan, josta on tullut ystävä, joka auttaa rajamaan. Antti Hakala on omalla tavallaan kokemusasiantuntija, joka ei liene ole koulutusta käynyt, mutta omalla esimerkillään tuo omaa kokemustaan muiden kuultavaksi.

Kuka on kokemusasiantuntija? Kokemusasiantuntija on ihminen, jolla on kokemusta esimerkiksi sairastamisesta, mielenterveysongelmista, päihderiippuvuuksista, kuolemasta tai yleensäkin vaikeista elämänvaiheista ja -tilanteista. Kokemusasiantuntija on jollain tavoin päässyt elämässään haasteettomampaan vaiheeseen. Hänellä on kokemus erilaisista palveluista ja hoitotahoista. Hänellä on kokemus toipumisesta ja niistä keinoista, jotka ovat häntä tukeneet ja auttaneet. Kokemusasiantuntijalla on sellaista kokemusta, jota ei kirjoista eikä koulunpenkiltä löydy. Kokemusasiantuntijalla on tietoa, jonka voi saada vain elämällä ja itse kokemalla.

Kokemusasiantuntija voi työskennellä monella eri tavalla ja eri paikoissa. Hän voi olla esimerkiksi ryhmänohjaajana ammattilaisen työparina, antamalla haastatteluita, toimimalla ryhmänohjaajana. Kokemusasiantuntija voi toimia myös kehittäjänä, ohjausryhmien, työryhmien ja johtoryhmien jäsenenä ja järjestöjen kehittämistehtävissä. Kokemusasiantuntija voi olla hyvä osa työryhmää, kun tarkastellaan palvelujärjestelmien toimivuutta. Tärkeä osa kokemusasiantuntijan työtä on olla vertaisneuvojana ja tukihenkilönä.

Toivoisin kokemusasiantuntijoiden töiden lisääntyvän ja toivoisin, että useammat tunnistaisivat heidän hyödyn osana työryhmää, osana suunnittelua ja osana kaikkia työryhmiä sosiaali- ja terveysalalla. Kokemusasiantuntijalle on usein helpompi puhua ja avautua, sillä jonkinlainen yhteinen kokemus asettaa keskustelijat samalle viivalle.

Kokemusasiantuntijaksi voi nimetä oikeastaan kenet tahansa, sillä meistä jokainen on oman elämänsä kokemusasiantuntija. Minä puhun tässä koulutetuista kokemusasiantuntijoista, jotka ovat kouluttautuneet ja jotka omaavat keinoja kuntoutumisesta sekä käytännön tietoa myös palvelujärjestelmistä. Koulutetulla kokemusasiantuntijalla on jotain annettavaa ja hänellä näkökulmia, mutta hän ymmärtää myös palvelujärjestelmän rajat, ja hänellä on ymmärrys lainsäädännöstä sekä realistinen ajatus mahdollisuuksista. Parasta kokemusasiantuntijan antamassa panoksessa on, että ihminen voi selvitä, ihminen voi kuntoutua ja ihminen on arvokas juuri kokemuksiensa ansiosta. Kokemusasiantuntijan tärkein ominaisuus on luoda hyväksyntää sekä toivoa.

Olen itse kouluttautunut vertaisohjaajaksi ja kohta kokemusasiantuntijan koulutukseni on valmis. Olen aktiivisesti työelämässä ja käytän siellä kokemuksiani hyväksi. Toivon kuitenkin, että työllistyn jossain vaiheessa juuri ammattinimikkeellä kokemusasiantuntija. Teen vertais- ja kokemusasiantuntijan töitä Mielenterveyden keskusliitolle erilaisilla verkkokursseilla ja chateissa. Kirjoitan tätä blogia. Olen antanut muutaman haastattelun, joissa olen antanut kokemukseni muiden kuultavaksi. Sisälläni asuu kokemusasiantuntijana pieni kehittäjä, joka tahtoisi päästä vapaaksi.

Olen kuullut naurahduksia ja väheksyntää, kun jossain on puhuttu kokemusasiantuntijuudesta. En henkilökohtaisesti ymmärrä, että joku voi väheksyä tai nauraa toisen ihmisen elämälle ja kyvylle kääntää vaikeudet voimavaraksi ja toisten ihmisten tueksi. Omalla kohdalla kokemusasiantuntijuuteni pohjaa vaikeaan lapsuuteen, haasteellisiin ihmissuhteisiin, läheisten päihderiippuvuuteen, omiin masennuksiin, lapsen kuolemaan, hylkäämiseen ja moneen traumakokemukseen. Ja näin on meillä monella, ja ajattelen itse niin, että jokainen kokemus ansaitsee myötätuntoisen kohtaamisen ja mieluummin keinoja selvitä, kuin hävetä itseään ja elämäänsä.

Toivon, että koulutettujen kokemusasiantuntijoiden arvostus ja rooli kasvaa. On liene niin, että yhteiskunnassa ei vielä tiedosteta kokemusasiantuntijoiden lisäarvo työryhmien jäsenenä.

Kiitos jokaiselle, joka jakaa elämässään kokemansa ja laittaa itsensä arvostelulle alttiiksi. Kiitos jokaiselle, joka kaikesta huolimatta tahtoo jakaa myötätuntoa ja toivoa niille, jotka eivät vielä niitä tavoita.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *