Miksi naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota?

Trigger warning: Axl Smith, raiskaus

 

Tapaus Axl Smith on ollut todella häiritsevä keissi, joka vain pahenee mitä enemmän tietoa siitä saadaan. Kaksi päivää sitten ehdolliseen tuomioon päättyneen oikeudenkäynnin myötä julkisuuteen tulivat myös Smithin ystävilleen lähettämät Whatsapp-viestit, joista viimeistään tyypin todellinen luonne käy ilmi. Bluestocking-blogissa käsiteltiinkin jo viestien muka läpällä viljeltävän seksismin problematiikkaa, mutta omaan korvaani viesteistä särähti kaikkein pahiten se, jossa Smith kommentoi keissiä syyteharkinnan ollessa vielä käynnissä. MTV:n mukaan Smith suunnitteli laulaja Kasmirille lähettämissään viesteissä, että jos juttu etenisi syyttäjälle asti, hän pyrkisi saamaan oikeudenkäynnistä julkisen vain ja ainoastaan uhrejaan nöyryyttääkseen. “[J]outuu akat ite tulee myös paikalle ja kaikki matsku tulee näytille”, Smith kirjoitti, ilmaisten hyvin selvästi sen, että kyseessä olisi rangaistus asian viemisestä oikeuteen. “[L]ets bring these bitches out.

Viestit kertovat paitsi Smithin olevan täyttä ihmispaskaa, myös seksuaalisen naisen stigman olevan yhä valitettavan voimissaan. Syy siihen, että Smithin on mahdollista syyllistyä rikokseen ja sitten vielä uhata rangaista uhrejaan entisestään levittämällä heistä kuvaamaansa materiaalia julkisuuteen on se, että seksin harrastamisen ajatellaan edelleen jollakin mystisellä tavalla tahraavan naisen. Kuten esimerkiksi #lääppijä-keissistä kävi ilmi, monet ajattelevat seksuaalisuuttaan aviovuoteen ja lisääntymistarkoituksen ulkopuolella toteuttavan naisen olevan vapaata riistaa häirinnälle ja jopa väkivallalle. (Ihan kuin neitsyydestä luopuessaan naiset allekirjoittaisivat sopimuksen, jossa luopuvat samalla myös oikeudestaan tulla kohdelluiksi ihmisinä!) Smith selvästi tiesi, että vaikka naiset ovat tapauksessa yksiselitteisesti uhreja, tulisivat nämä kärsimään jos salakuvattu materiaali päätyisi julkisuuteen. Ja näinhän asia valitettavasti myös on. Sama valtavan surullinen logiikka on nähty muun muassa raiskauksen ja sitä seuranneen vainon jälkeen itsemurhan tehneen, teini-ikäisen Rehtaeh Parsonsin tapauksessa, sekä italialaisen Tiziana Cantonen kohdalla, jonka eksän levittämä kostoporno johti niin pahaan häirintään, että Cantone riisti itseltään hengen. Kummassakaan tapauksessa naiset eivät olleet tehneet mitään väärin, eivät todellakaan, ja silti juuri he kärsivät tilanteesta.

Jostain syystä naisten omasta tahdostaan harrastamassa seksissä ajatellaan yhä olevan jotakin häpeällistä. Jopa tuomion jälkeen tästä maasta löytynee sellasta porukkaa, joiden mielestä Smith on oikeastaan vain tosi kova panomies. Smithin uhrien henkilöllisyyksien selvitessä heitä tultaisiin kuitenkin todennäköisesti syyllistämään kaikenlaisin mitäs läksit -tyylisin argumentein, joilla naisia yleensäkin pyritään kontrolloimaan. Ai pukeuduit hameeseen? Oma syysi, että tulit kourituksi. Kehtasit käydä baarissa ja ottaa pari olutta? Sinulle tehty seksuaalinen väkivalta on omaa syytäsi. Harrastit seksiä julkkismiehen kanssa? Varmaan halusitkin päästä videolle, ja ainakin luovuit oikeudestasi minkäänlaiseen yksityisyyteen, senkin lunttu! Niin surullista kuin se onkin, seksuaalinen tuplastandardi on yhä olemassa ja voi ilmeisen paksusti.

Mutta minkä helvetin takia naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota? Tai edes vapaasta tahdostaan tekemäänsä seksivideota – tai minkäänlaista seksiä? Kahden halukkaan osapuolen välillä harrastetussa seksissä ei ole mitään vikaa. Siinä ei ole mitään vikaa, jos nainen haluaa harrastaa seksiä tyypin kanssa, jota pitää mukavana ja aika söpönä. Salakatselun uhreiksi joutuneet naiset eivät ole tehneet mitään väärin. Mikä ihme siinä sitten on, että vaikka syylliset löytyvät ihan toisaalta, paska sataa aina naisen laariin?

Haista sinä paska, Axl Smith. Sinun rikoksesi eivät ole yhdenkään naisen häpeä.

Meistä kenenkään ei tarvitse hävetä sitä, että haluaa harrastaa seksiä.

 

Olethan jo muistanut seurata blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa?

suhteet seksi uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (33)
  1. Tässä jutussa on niin paljon käsittämättömiä piirteitä ettei edes tiedä mistä aloittaa 😀 ollaan just vitsailtu kavereiden kanssa et pitäskö meiänkin alkaa näyttämään humalassa itsestämme videoita harrastamassa seksiä toisillemme, koska eihän me muuten toisiamme uskota!! Miksi kukaan haluais ees nähdä kaverinsa, tai edes itsensä harrastamassa seksiä? Miksi on tarve näyttää se muille, miksi puhe ei riitä? Miten huono itsetunto täytyy olla että on pakko näyttää ihan videon muodossa todistusaineistoa? Siis apua sentään 😀

     

  2. En ihan ymmärrä pointtia. Tiedän kyllä, että raiskatuksi tai ahdiselun kohteeksi joutuneet tuntevat häpeää (vaikka ei pitäisi!). Samoin kyllä häpeävät pahoinpitelyn kohteelsi joutuneet miehetkin. Itselleni ei tullut mieleenkään että näiden naisten tulisi hävetä sitä, että harrastuvat seksiä. Ajattelin lähinnä niin että heitä hävettää (jos joku yleensö hövettäö) se, että joku heidän ylsityisenä pitämänsä asia tulee julkisuuteen. En minä haluaisi kuvaa itsestäni saunassa, tai edes yksityisissä juhlissa karaokea laulamassa julkiseksi. Yksityisasiat ovat ylsityisasioita ja siitä syystä mikä tahansa ylsityinen voi olla hävettävää/nolottavaa, jos se tulee julkiseksi. Ennen sinun kirjoitustasi, ei tullut mieleenkään, että näiden naisten tulisi hävetä. Kaksoisstandardeista seksuaalisuudessa olen kyllä aivan samaa mieltä.

    1. Minusta on tosi hienoa, että suurimmalle osalle esim. täällä kommentoijista ei ole edes tullut mieleen, että naisten tulisi hävetä esimerkiksi seksivideota. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan taida täysin vastata yleistä asenneilmapiiriä, jossa monet näyttävät edelleen pitävän moisia negatiivisena asiana ja myös aina jotenkin naisen syynä olosuhteista riippumatta. Tämä käy oikein hyvin ilmi esimerkiksi noista linkkaamistani Parsonsin ja Cantonen tapauksista. Ja siksi, niin surullista kuin se onkin, tässä on pointti. Valitettavasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *