Ulkosuomalainen kauhukuva: Mitä jos musta tulee helmee-muija?

Helmee:

Usein spontaani innostusta ilmaiseva interjektio, "Upeeta, mahtavaa!" Vrt. helmi

- Pääsetkö bileisiin? - Kyllä. - Helmee, helmee!

(Urbaani Sanakirja, 2008)

 

 

Puhuttiin tällä viikolla mun pohjoismaalaisten, Tanskassa myös vuosia asuneiden työkamujen kanssa siitä, miten ulkomailla asuminen vaikuttaa omiin äidinkielen taitoihin. Norjalaiset ja ruotsalaiset päivitteli sitä, että niiden sanavarasto on jotenkin ihan sekaisin, eikä ne enää aina muista mikä sana on mitäkin kieltä ja menee tanskat sekä norjat ristiin. Mulla ei samaa pelkoa suomen suhteen oo (myös koska oon ollut kaukaa viisas enkä opetellut tanskaa, ähäkutti, niin ei tartte sekoilla), mutta kerroin henkilökohtaisen kauhukuvani olevan tämä:

että musta tulee se muija, joka on ikuisesti jämähtänyt vuoden 2015 trendi-ilmaisuihin. Vähän niin kuin sellaset tyypit, ketkä vieläkin kertoo että joku homma on pearl, helmee, niin ku kaikki Suomessa sano joku kymmenen vuotta sitten.

Että mä Stadin vierailuillani oonkin jatkossa se kiusaannuttava maalaisserkku, joka kailottaa kovaan ääneen jossain uudessa trendikuppilassa ihan vanhentuneita ilmaisuja ja luulee sykkivänsä ajan hermoilla. Mä esimerkiksi käytin vuonna 2015 miehistä trendisanaa jäbä, ja niin käytän vieläkin - mutta onks se jo ihan passé? En voi koskaan tietää! Tosta jo huomaa, että mun puhekieli on jämähtänyt siihen hetkeen kun Suomesta lähdin, ja se pelottaa.

 

 

Eikä tähän ongelmaan taida olla mitään ratkaisua. Yritän tietty kuunnella suomalaista musaa, luen paljon suomalaisten blogeja ja kattelen kaikenlaisia videoita, mutta ei se oo oikeen sama asia kun elää ja hengittää Stadia. Että voitteko pliis kertoa mulle, jos alan viljelemään täällä blogissa tai muualla somessa sanoja, jotka saa mut kuulostamaan aikani eläneeltä kielijäänteeltä.

Oli muuten hauskaa, kun eräällä lounastauolla norjalainen työkamu kommentoi jotain vitsiä yhdellä sanalla: pearl. Oon ehkä aloittanut uuden trendin. Helmee.

Postauksen kevennyksenä pari kuvaa vuodelta 2010, josta mun Facebookista löytyvä kuvamatsku näyttää alkavan - mitä lie kauheuksia oon deletoinut sitä edeltävältä kolmelta vuodelta. En melkeen kehtaa julkaista näitä, mutta menköön! Koin tuona vuonna aikamoisen ripsipidennys- ja rusketustransformaation, mutta samaa neuletta sentään näytin käyttävän sinnikkäästi. OMG. Huomatkaa myös, mikä rösbäkovis olin. (Noi hiukset toisaalta ottaisin heti takaisin!!!)

---

 

Muistathan seurailla joko FacebookinBloglovinin tai Instagramin kautta

Kommentit

punastus
Punastus

Pearl :D :D :D

Muistan kun opetin Pietarissa silloiselle (venäläiselle) poikaystävälle "(hei vähäx) NOLOOO!" venäjäksi. Se oli ihan messissä ja hoki sitä koko ajan. Olin luullut, ettei venäläiset nolostele mitään, mutta näemmä tällekin hokemalle oli paikkansa :D

marjapilami

Haha, kyllä näistä hienoimmista suomalaisista sanonnoista on näyttää olevan ihan vientivaltiksi! :D 

Rösbä mainittu!!! Ja hei, tuo hyvä sanavarasto kärsii myös Turussa asumisesta, ei siis tarvitse olla edes maan rajojen ulkopuolella. T. Toinen kova entinen rösbämuija

marjapilami

Haha, no mutta mä oon aina rakastanut Turun murretta yli kaiken eli sen laskisin ihan vaan plussaksi :D Ja onneks ollaan molemmat entisiä rösbääjiä, se ei kovin cool enää.

peegee (Ei varmistettu)

Mulla on AIVAN samat pelot!!! Oon nyt asunut ulkomailla 16 vuotta, ja vuosia mun suurin huolenaihe on että puhun vieläkin jotain 2000-luvun-alkupuolen-minä-19v kieltä kuin mikäkin wannabe-ikiteini. Nyt pelko on päivitetty siihen että tässä vaiheessa mun sanasto on täynnä museoon kuuluvia reliikkejä, ja että musta tulee (tai on jo tullut!?!) sellainen ameriikanserkku joka käyttää kummallisia vanhanaikaisia ilmaisuja. Mun perhe (jotka siis asuu Suomessa) on naureskellut mun suomenkielelle jo vuosia... ja vaikka kuinka yritän kuunnella nettiradioita ja lukea blogeja jne niin selkeästi se ei auta, koska mä en kyllä aina ymmärrä edes kaikkia ilmaisuja mitä mun äiti käyttää! Ilmoittele jos alkaa tuntua siltä että muu ei auta kuin vertaistukiryhmän perustaminen :D

marjapilami

Ehdottomasti vertaistukiryhmä! Mutta vähän pelottaa, jos me maalais- ja ameriikanserkut päästään siellä ihan vaan keskenämme muhimaan, niin tuloksena on vielä kaameampi soppa :D Mulle tuli mieleen, että oiskohan suomalainen räppi paras nykykielen viilaaja? Siinä kuitenkin "puhutaan" ja käytetään paljon "trendi-ilmaisuja" ja ainakin kuulostetaan tosi itsevarmalta... mutta sit toinen uhkakuva: jos musta tuleekin Profeettojen Yhtäccii-biisi?

Kommentoi