Synteettistä vai luonnonkosmetiikkaa - kumman valitsen?

NUDE

Viime päivinä kauneuspiirejä on puhuttanut paljolti tämä Nena Sofian postaus aiheesta tavanomainen eli "synteettinen" vs. luonnonkosmetiikka ja siitä, miksi kirjoittaja ei itse varsinaisesti suosi luonnonkosmetiikkaa. Sain yllättäen parikin viestiä lukijoilta, jotka halusivat kuulla mielipiteeni tähän postaukseen ja se jotenkin yllätti minut. En oikein osaa pistää itseäni siihen asemaan, että ketään kiinnostaisi minun valintani synteettisen ja luonnonkosmetiikan välillä, mutta koska ilmeisesti näin on, niin kerrotaan!

Jos nyt ihan lyhykäisyydessään pitää sanoa, niin olen Nenan kanssa aikalailla samoilla linjoilla. Blogiani seuraavat ovatkin jo varmasti huomanneet, että käytän meikki- ja ihonhoitotuotteita aidan molemmin puolin, mutta olen kyllä tutustunut yhä enemmän siihen luonnonkosmetiikkan puoleen. Varmaankin vain, koska sitä on koko ajan enemmän ja enemmän saatavilla ja koska se kiinnostaa yhä enemmän lukijoitani.

En sanoisi, että jokapäiväisissä valinnoissani varsinaisesti suosisin luonnonkosmetiikkaa, mutta toisaalta, jos edessäni olisi kaksi melko samanlaista tuotetta synteettisen ja luonnonkosmetiikan puolelta ja valinta pitäisi tehdä nopeasti, valitsisin luultavasti luonnonkosmetiikan tuotteen. Eli ehkä olen sellainen puoli askelta luonnonkosmen puolella kulkeva sekakäyttäjä. Näihin postauksessa näkyviin kuviin laitoinkin sekä synteettisen kosmetiikan että luonnonkosmetiikan tuotteita, joita käytän suvereenisti sekaisin.

Nena avaa kirjoituksessaan hyvin sen, että molekyylirakenne on täsmälleen sama, tuli se sitten synteettisestä tai luonnonkosmetiikan laboratoriosta. Siksi en todellakaan suosi luonnonkosmetiikkaa siksi, että se olisi muka jotenkin tehokkaampaa tai ihoystävällisempää, vaan siksi, että se on aika usein ekologisempaa. Ainesosavalintoihin ja tuotanto- ja pakkaustekniikoihin panostetaan ympäristöystävällinen kärki edellä ja ostamalla sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, voi olla varma, että ostaa tuotteita, jotka eivät kuormita ympäristöä. Tiesitkö muuten, että synteettisen kosmetiikan puolella ympäristöystävällisyydestä kertoo Joutsenmerkki.

Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö synteettinenkin kosmetiikka voisi olla ympäristöystävällistä. Esimerkiksi L'Oréal on viime vuosina pyörinyt aina maailman kestävimpien suuryhtiöiden listoilla (esim. Newsweekin Green Ranking 2017). Toki näissä listauksissa otetaan huomioon vain ympäristöasiat, ei esimerkiksi sitä, myykö yhtiö tuotteitaan Kiinaan, missä ne testataan eläimillä valtion toimesta. Yritin selvittää, onko Kiinassa mahdollista myydä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mikä tarkottaisi sitä, että normaalia luonnonkosmetiikan eläinkoekieltoa on kierretty. En löytänyt tästä mitään luotettavaa, joten selvittely jatkuu. Mutta mututuntumalla voisin sanoa, että eläinkoeasiassa pointsit menevät luonnonkosmetiikalle, vaikka EU:ssa myytäviä tuotteita, olivat ne sitten kummalta puolelta vain, ei saa testata eläinkokein.

Minä valitsen kosmetiikkan ainesosalistan ja tuotteen toimivuuden pohjalta. Jos inci-lista näyttää tarpeisiini sopivalta, eikä tuotteessa ole mitään välttelemiäni ainesosia (postaus), en välitä, kumman puolen laboratoriosta kyseinen purkki tulee. Toki myös tuo ekologisuus kulkee aina takaraivossa ja vaikuttaa kyllä ostopäätöksiini.

On toki muutamia aineosiin liittyviä seikkoja, joita olen viime aikoina alkanut pohtia ja pitämään mielessä hankintoja tehdessäni. Tuntuu, että ainesosia, joita pidetään joko terveydelle haitallisena tai ympäristölle haitallisena, nousee esille koko ajan vain enemmän. Teollisuus reagoi asioihin hitammin, joten yritän pysyä kärryillä siitä, mitä ainesosaa ollaan vaikka EU:ssa kieltämässä, mutta jonka käytön voisi lopettaa itse vaikka heti: esimerkiksi Fanolan hopeashampoossa oleva metyyli-isotiatsolinoni, jolle olen vähän jo herkistynyt. Luonnonkosmetiikassa tätä säilöntäainetta ei saa käyttää, mutta toisaalta se on helppo pongata purkin kyljestä ja jättää tuote hyllyyn.

Toisena esimerkkinä voisi mainita koralleille haitalliset ja monista aurinkosuojavoiteista löytyvät ainesosat oksibentsoni ja oktyylimetoksisinnamaatti. Luonnonkosmetiikan UV-suojissa nämä aineet ovat kiellettyjen listalla, mutta synteettisellä puolella näitä saa edelleen käyttää. Mutta tässäkin asiassa on poikkeuksia: Nivea on ottanut asian huomioon ja poistanut Nivea SUN -tuotteistaan nämä koralleja vahingoittavat aineet vuonna 2016.

Kolmantena mieleen tulee case mikromuovit, joita synteettisen kosmetiikan puolella saa edelleen käyttää, luonnonkosmetiikassa ei. Tässä kohtaa siis piste luonnonkosmetiikalle. Allergisoivia ainesosia taas on sekä synteettisessä että luonnonkosmetiikassa, eikä näitä kahta voi tässä asiassa laittaa paremmuusjärjestykseen.

Mutta asia, joka mua on alkanut viime aikoina ottaa päähän on tällä alalla tehottava viherpesu. Firmat saattaavat leijua muovittomuudellaan, mutta käyttää sitten moninkertaisen määrän energiaa lasisen pakkauksen valmistamiseen. Törmäsin myös pari viikkoa sitten kosmetiikkamerkkiin, jolla oli ns. kosmetiikan vaihtoviikot. Asiakkaat saivat tuoda myymälään käyttämättömiä tai vähän käytettyjä kosmetiikkatuotteitaan ja lafka vaihtoi tuotteet "luonnollisempiin". Tämä firmahan ei ole edes luonnonkosmetiikan alan yritys, joten "luonnollisempaan" tuotteeseen vaihtaminen särähti ensimmäisenä korvaan. Ja kun kysyin, mihin asiakkaiden tuomat tuotteet lopulta päätyvät, vastaus oli käytännössä että roskiin. En edes saa puettua sanoiksi, kuinka järjetön systeemi tällainen on vieläpä näinä aikoina, kun kierrätys on avainasemassa, eikä mitään luonnonvaroja saisi missään nimessä päästää hukkaan. Huh huh!

Okei, tämä oli aikamoinen tajunnan virtaa puskeva postaus, mutta ehkä saitte jonkinnäköisen kuvan minun kannastani. Mitkä asiat vaikuttavat sinun ostopäätöksiisi?

Lue myös:
Mahtava luonnonkosmetiikan meikkivoide
TOP 5 testaamaani luonnonkosmetiikan tuotetta

Kommentit

Tuulitar
Arolan tuulia

Hauska juttu että kirjoittelin juuri samoista teemoista huomiseksi. Itse haluan vaihtaa kaiken nyt luonnonkosmetiikkaan, ja yhtenä kriteerinä on myös minimoida muovin kulutus. Monet hienot pakkauksella ja brändillä menevät synteettisten kosmetiikkatuotteiden yritykset ja heidän tuotteensa siaältävät yleensä järkyttävän määrän muovia ja näiden pakkausmateriaalit ovat todella huomattavat. Mutta esim tuo bo-hon ripsiväri on pakattu pahvihylsyyn eikä se hylsy ole lisäksi pakattu pahvilaatikkoon..

Erika Naakka
NUDE

Niin, paitsi että pahvihylsyn sisällä on muovihylsy :D Eli käytännössä sama kuin perinteinen muovihylsy pahvipakkauksessa..

Tuulitar
Arolan tuulia

On toki muovihylsy, mutta muovin määrä on puolet pienempi kuitenkin. Luulen että tuollaisia nestemäisiä tai voidemaisia on melko mahdoton tehdä ilman muovia niin että ne säilyisi oikein hyvänä. Tällä hetkellä on testissä flown luomivärejä joissa myös muovin määrää kutistettu huomattavasti.

Erika Naakka
NUDE

Joo se on ihan totta! Ja Bohon muissakin meikeissä kyllä huomaa, että pakkausmateriaaleihin on kiinnitetty huomiota :)

Tirppa (Ei varmistettu)

Hienoa, että huomioit aurinkotuotteissa tuon korallien hyvinvoinnin. Pisteet siitä kotiin. Mutta miksi et huomioisi samalla tavalla vaikka oman maamme vesistöjä suosimalla tuotteita joista ei veteen kulkeudu niin paljon haitallisia kemikaaleja? Käythän suihkussa varmasti useammin kuin korallien seassa.

Ja mitä tuohon tuotteiden tehoon tulee, niin suosittelen käymään kuuntelemassa Katja Kokon tämän päiväisen liven asiasta Instagramista, niin ajatusmaailmasi avartuu hieman :)

Olen ennen pitänyt blogistasi, mutta tämän tekstin asiavirheiden ja kummallisten ajatusmallien vuoksi en voi enää pitää sinua kyllä asiantuntijana :( Kiitos kuitenkin, kun kerroit mielipiteesi tähän polttavaan puheenaiheeseen! Ehkä tästä kirpoava keskustelu opettaa meille paljon - puolin ja toisin.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Niin no, Erikalla on kuitenkin yliopistotutkinto bioteknologian alalta, joten eiköhän hänellä ole asian tieteellinen puoli hyvin hallussa. Olisi mielenkiintoista kuulla millä pätevyydellä Katja Kokko esittää väitteitään luonnonkosmetiikan paremmasta tehosta.

FanniL

Mutta eihän Erika tässä kirjoituksessa antanut millään tavalla ymmärtää, että luonnonkosmetiikka olisi huono juttu tai tehotonta? Ja mistä tästä voi tehdä oletuksen, että hän ei miettisi ihan kotimaan vesistöjä? Ei kaikkea tarvitse yhteen kirjoitukseen änkeä. ;) Itse sain tästä jutusta sen kuvan, että Erikalla on nimenomaan avara ajatusmaailma asian suhteen.

Eikä se, että joku on kanssasi eri mieltä jostain poista tämän asiantuntijuutta (köh köh alan ammattilainen, ei vain kosmetiikan vaan ihan niistä ainesosista molekyylitasolla tietävä ihminen). ;) 

Erika Naakka
NUDE

Niin mähän siis sanoin että kyllä mäkin luonnonkosmeen vähän kallistun jos pitää valita :D Ja mainitsinhan tosiaan tuon Joutsenmerkin, joka liittyy myös Suomen vesistöihin. Jännä miten tämä kyllä kiehauttaa heti joidenkin tunteet vaikka kerroin vain, miten mä ajattelen ja mitä tutkimustietojen valossa voi asioista edes sanoa.

Erika Naakka
NUDE

Heh no olisi kyllä kiva jos kertoisit mitä asiavirheitä tässä oli. Tietysti korjaan niitä jos sellaisia löytyy!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua häiritsee että luonnonkosmetiikan kannattajilla ja brändeillä on niin paljon väitteitä, mutta jotenkin usein niistä puuttuu todisteet. Joo, kyllä joissain maissa kehotetaan välttelemään kosmetiikkaa raskausaikana, mutta onko sitä tutkittu suhteessa luonnonkosmetiikkaan vai suhteessa kokonaan kosmetiikasta luopumiseen. Loppujen lopuksi paras ratkaisu kuitenkin taitaisi olla luopua kosmetiikasta kokonaan, mutta siinä on se huono juttu, että sitten ei saada myytyä mitään. Muutenkin musta ylipäätään meikin käytön miettimiseen kannattaisi kannustaa. Totta kai nyt kaikki tulee tähän alle sanomaan että "minulle meikki on taidetta" jne mutta moni ei vaan oikeasti tule miettineeksi asiaa kunnolla ja jos jokaiselle naiselle se on individualistinen valinta niin tulee kyllä sivuuttaneeksi aika paljon siihen painostavaa kulttuuria.

Musta luonnonkosmetiikan mainostamisessa on paljon pseudotieteellisiä merkkejä. Synteettiselle kosmetiikalle kriteerit ovat kovat, mutta todisteet lk:n paremmuudelle pitää etsiä itse. Heitellään pelottavia sanoja, vaikka luonnossakin on kaikkia jättiputken lehtiä jotka on kaikkea muuta kuin hyvää iholle. Yhtään nyt blogaajia vähättelemättä niin kyllä mä enemmän luotan EU-tason tutkimukseen kuin yhden blogaajan yksittäiskokemukseen. Ylipäätään mitään ei kannata kehua ainoastaan positiivisena ja elämää mullistavana, syö uskottavuutta. Lisäksi kun samat blogaajat mainostaa jotain kuukiviä ja astrologiaa, niin uskottavuus kyllä pahemman kerran laskee.

En nyt sano, että luonnonkosmetiikka on vain huuhaata, mutta mä en koe sitä niin uskottavaksi että vaihtaisin kokonaan nimenomaan siihen.

Erika Naakka
NUDE

Joo kyllä kemikaalikuorman pienentäminen raskausaikana on todellakin miettimisen arvoinen asia. Ja siis ihan kaiken, myös luonnonkosmetiikan. Ainakin itse aion sitten joskus vältellä ihan kaikkea ylimääräistä :)

Joo mähän kyllä luotan myös ihan EU-säädöksiin koska menis aikamoiseksi foliohattuiluksi, jos alkaisi kaikkia lakeja kyseenalaistamaan. Tietysti on ainesosia, mitkä joskus tulevaisuudessa vielä kielletään, niinku tossa kirjoituksessa mainittiin, mutta musta EU:n tarkat kriteerit on ihan hyvä ja luotettava ohjenuora tässä asiassa.

Purkkisirkussonja (Ei varmistettu) http://stoori.fi/purkkisirkus

Tosi hyvä postaus. Olen samoilla linjoilla sinun ja Nenan kanssa tästä ja myös itse käytän sekaisin synteettistä ja luonnonkosmea.

FanniL

Hyvää asiaa! Mielestäni asiallinen ja kiihkoton keskustelu tästä(kin) aiheesta on tervetullutta. Erään nimeltämainitsemattoman FB-ryhmän sekoilu on hyvä esimerkki siitä, miten ihmisillä menee näemmä helposti tunteisiin tämä aihe. :D Markkinoinnissa ärsyttää viherpesu, ja molemmin puolin aivan ufot lupaukset. 

Itse suosin luonnonkosmetiikkaa, mutta käytän kyllä iloisesti myös "synteettisiä" tuotteita. Ekologisuus on se suurin vaikutin, mutta tykkään yleensä luonnonkosmetiikan koostumuksista enemmän, kun ei ole esim. silikonia tai mineraaliöljyjä. Suosin myös mahdollisimman järkevästi pakattuja tuotteita. Koen ristiriitaisena kaikki pakkausmateriaalit, koska muovi päätyy mikromuoviksi ja lasi taas vissiin rahdataan kierrätettäväksi jonnekin kauas. Ei voi voittaa. :D 

Tästä tulee nyt pitkä kommentti, mutta yksi juttu mitä ajattelen ostoksilla on se tuotteen alkuperämaa. Ainesosiahan nyt tuodaan sieltä täältä, mutta jos tuote on tehty Kiinassa tai Koreassa, en ihan välttämättä innostu. Just sen takia, että säädökset ovat erilaisia. Ja kaikenlainen Wishmitänäänyton.com -ostelut ovat silmissäni täysin käsittämättömiä, mutta se on ihan toinen keskustelu se. :) 

https://mennentullen.blogspot.com/

Erika Naakka
NUDE

Joo tää on jännä. En olisi uskonut et toisten ihmisten kosmetiikan käyttö voi kaataa niin pahasti toisten kupin nurin :D Vähän samaa näkee ruokakeskusteluissa, se on kuin uskonto.

Ja me ollaan sit ihan samoilla linjoilla! Mäkin välttelen juuri silikoneja tietyissä tuotteissa ja siksi luonnonkosme on helppo valinta jos haluaa niitä vältellä. Ja se pakkausmateriaaliasia on myös itselleni tärkeä, kuten tuossa mainitsinkin :) Mutta muovinhan voi tosi tehokkaasti kierrättää eli en valitsisi lasia sen sijaan!

Joo en IKINÄ tilaisi netin halpiskaupoista, joiden tavarat tulee kaukomailta, mitään! Sieltä voi tulla mitä sattuu, mitä EU:n viranomaiset ei ole tsekanneet.

Mira / Blinger shimmer -blogi (Ei varmistettu) https://blingershimmer.blogspot.com/

Nenan postaus sai tosi hyvin keskustelua aikaiseksi, harmi kun kaikki eivät osaa asiallisesti asioista keskustella :( Itse olen sekakäyttäjä ja olen varsin samoilla linjoilla niin Nenan kuin sinunkin kanssa asioista; luonnonkosmetiikassa on paljon hyviä ja loistavia tuotteita, mutta niin on myös synteettisellä puolella - jossa uskomatonta kyllä voi olla ihan yhtälailla huomioituna esim. ekologisuus kuin luonnonkosmetiikassakin :)

Tuulitar
Arolan tuulia

Aivan! Minä olen myös iloinen sekakäyttäjä. Tavoitteeni olen asettanut siihen että saisin vaihdettua kaiken luonnonkosmetiikkaan, mutta voi olla että tänä vuonna en siihen pääse. Esim hiusten hoitoaine voi olla kinkkinen juttu minun kohdallani koska nyt olen saanut hyvän hoitokombon aikaan ja olen rakastunut siihen miltä hiukseni nyt tuntuu. Ja kaikesta huolimatta myös pakkauksella on merkitys minulle. En ole täysin mustavalkoinen mitä tulee kosmetiikkaan, niin luonnon kuin tavallisen kohdalla. Molemmissa on puolensa.

Erika Naakka
NUDE

Molemmissa on puolensa, niinpä! :)

Erika Naakka
NUDE

No juuuuuuuri näin! :)

Marina / Dioriina (Ei varmistettu) http://www.dioriina.fi

Kuten jo tuohon Nena Sofian postaukseen kommentoin, olen iloinen sekakäyttäjä. Valitsen käyttämäni tuotteet juurikin sen toimivuuden mukaan ja mikä sopii parhaiten mun iholle.

Hyvä, että asiasta keskustellaan.

Erika Naakka
NUDE

No just näin! :)

Mirjah (Ei varmistettu)

Tietääkseni luonnonkosmetiikan uv-suojissa tavallisesti käytetty sinkki on haittavaikutukseltaan samanasteista (harmful) korallille, kuin mainitsemasi oksibentsoni ja oktyylimetoksisinnamaatti. Olennaista lienee välttää näitä uv-suojia, jos aiot uida korallien läheisyydessä.

Erika Naakka
NUDE

Laitatko vielä lähteen tähän? Koska mä löysin tällaisen kommentin: "Kiellettyjä aineita tulkitaan monesti sinkki- ja titaniumdioksidin kohdalla väärin sillä kiellettyjä ovat nimenomaan nanokokoiset hiukkaset eli niin kutsutut ”nanopartikkelit”. Tämä tarkoittaa siis sitä, että nanopartikkelikoossa olevat sinkki- tai titaniumdioksidi ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä. Luonnonkosmetiikkasertifioidut aurinkovoiteet eivät sisällä nanopartikkeleita eivätkä näin ollen vahingoita vesistöjä tai koralleja. " Toki tämä on maahantuojan kommentti eli oma lehmä on ojassa, mutta kuulostaa näin maallikon korvaan järkevältä.

Sinna (Ei varmistettu)

Itse olen allerginen vähän kaikelle ja joudun sen vuoksi välttämään kaikkea kosmetiikkaa. Ne harvat tuotteet jotka minulle sopivat ovat hajusteettomia synteettisiä tuotteita. Laajoista luonnonkosmetiikkakokeiluista huolimatta niistä mitkään ei sopineet herkälle iholleni.

Erika Naakka
NUDE

Voi että! No mutta hyvä jos olet löytänyt sopivia tuotteita!

vemppuliisa
vemppuliisa

Suosin sitä mikä pelittää parhaiten, mutta täydellistä ei saa mistään. Molemmilta puolilta löytyy sälää ja huuhaata (ja joskus huuhaa pitää sisällään timanttista asiaa), mutta myös huippujuttuja. 

Putkiajattelin pitkään, sitten vasta aloin tajuta, missä oman ihon yms kans mennään, ja että ihan samalla lailla luonnonkosmetiikka ajaa omia riittejään, eikä mullakaan aina toimi. 

Vastakkainasettelun sijaan arvostan kantoja, joissa nostetaan ja yhdistellään kaikista suunnista toimivimpia. Muovi on ihan hyvä materiaali, parempia voi tulla tai olla tulematta, niille jätteille voidaan keksiä joku parempi käsittelykeino ym (tehdään mitä voidaan, nyt). Demonisointi ei mitään aja.

Välillä luonnonkosmetiikan kanssa tulee syömishäiriöinen olo (mitä skeidaa kehoon taas meni), mut niin se on melkein kaikessa mustavalkoisessa ajattelussa jossa käytännön järki jää.

Eikä maailmasta paljon ois jäljellä jos kaikki hassutus ja kauniit riisuttas pois terveellisyyden tai ekologisuuden jumalmittarina.

Naamalla on usein luonnonkosmetiikkaa sen kevyemmän ja hoitavamman tunnun vuoksi, ja onhan se vähän tapa.

Kosmetiikkaviidakkoon hukkuu helposti. Aika paljon mainosviestintä ja etenkin some saa kiinnostumaan ja tykkäämään, ja niin molekyyleillä, tutkimuksilla kuin elämäniloa sädehtivillä blogikasvoilla saa kuluttajan sisällä aikaan kauniita, kiehtovia satuja. Niin myös kauhujuttuja. 
Sitä on sisältä aika viaton. Sulla on kärjistäen arjessa kädessä se purkki, omat rajalliset aistit, kehno keinovalo ja vessanpeili. Pään sisällä pyörii miljoona väittelevää uskomusta, aika iso osa niitä blogi- ja mainosjuttuja, omia ihanteita ja kiiltokuvia.

vemppuliisa
vemppuliisa

Ihan uskomuksista puheenollen, lopulta palaa aina siihen, että ne järkipäätkin on ihan itse kehiteltyjä mestareita, joissa on joku tunne, joka saa sut luottamaan siihen. Sillä tunteella on joku tarina silläkin.
Että se kaikista järkevinkin tutkija on ihan päänsisä, keksitty juttu, takanaan pitkä kehitystarina ja ennen kaikkea usko omaansa. Mulla aina herää erilaiset nörtit riitelemään, enkä sitten tiedä mitä tehdä.
Ja onhan ammattilaisillakin oma vakaa uskomusjärjestelmänsä, eikä kukaan halua, että se vankin tae tai perusta (josta kaikki juontaa) olisi pötyä. Ihan omaan peiliin katon. 
Valtaosa kuitenkin hyvää ajaa, sitä mihin uskoo ja mikä kantaa. Ajatussillat (tai ihan arkeen, jaksuu) ei riitä tajuamaan toista tai kyseenalaistamaan omia. 

joshua2 (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä postauksesta! Mitä olet mieltä Miia Ezenin eilen jukaisemasta postauksesta samaisesta aiheeesta?:)

Erika Naakka
NUDE

Juteltiin siitä ennen kun Miia julkaisi sen ja kuulosti ainakin siinä vaiheessa aika samoilta ajatuksilta! En ole vielä ehtinyt kokonaan lukea sitä mutta kyllä me aika samoilla linjoilla Miian kanssa ollaan tässä. Hän on ehkä vielä enemmän luonnonkosmen puoleen mutta kuitenkin :)

Kommentoi