Ulkonäköpaineet – miksi ihohuokoset on vihollisia?
Mä olen viime aikoina alkanut kiinnittää yhä enemmän huomiota ulkoapäin tuleviin paineisiin. Kun omassa kehossa tai kasvoissa joku kohta alkaa ärsyttää, pysähdyn nykyisin miettimään, mistä tämä tunne johtuu. Onko itsekriittisyydessäni mitään järkeä (yleensä ei) ja kumpuaako sen hetkinen ajatus kenties median tai yhteiskunnan luomasta paineesta (yleensä kyllä).
Ja juuri, kun kuvittelen kasvavani pois turhista ulkonäköpaineista, joku keksiikin niitä lisää! Viimeaikaisia typeriä keksintöjä, joita väkisinkin pomppaa esille somessa, on esimerkiksi ”hip dipit” eli kuopat lantiossa (joita ilmeisesti ei saisi olla) ja epäkäslihakset (jotka nekin pitää ilmeisesti editoida piiloon). Niin ja huulten pitää olla muhkeat, muttei liian muhkeat ja jos täytät niitä, sen ei pidä myöskään näkyä. Ja sitten kaiken päälle vielä utopistiset kuvitelmat kehosta, karvoista (tai pikemminkin karvattomuudesta) ja hiuksistakin! Ensin media ja kulttuuri luovat paineet olla täydellinen posliininukke ja jos jäät kiinni kuviesi muokkaamisesta, olet säälittävä petturi.
On varmaan virhe edes mainita näitä täällä blogissa, sillä jos olet onnistunut väistämään nämä uusimmat villitykset, olet onnellisessa asemassa, eikä mun pitäisi edes tuoda näitä teidän tietoisuuteenne. Mutta sovitaanko näin ihan yhdessä, että tällaiset sekopäisyydet voi jäädä sinne minne ne kuuluu eli patriarkaattisen yhteiskunnan aivopierujen arkistoihin.
Yksi ulkonäköasia, johon olen nyt vasta viime aikoina herännyt on ihmisen ihoa kohtaan luodut epärealistiset odotukset. Ihon pitäisi olla sileä, lähes luonnostaan blurrattu ja auta armias, jos sulla näkyy sitä saatanallista selluliittia, niin kuulut jo automaattisesti Instagramin shadow ban -listalle. Kaikissa kuvanmuokkausohjelmissa ja kännykän etukameroissa on automaattisesti ihon blurraus päällä ja somessa kaikki pienimmätkin näpyt ja epätasaisuudet peitetään.
Ja se kaikista kauhein juttu tuntuu nykyään olevan ihohuokoset, joita blurrataan, peitetään ja hoidetaan erilaisin taikareseptein. Toki olen minäkin vinkannut, miten laajentuneita ihohuokosia voi yrittää kutistaa, mutta homma on mennyt somen myötä ihan överiksi ja vain harvan iho tuntuu Instagramissakin näyttävän siltä, miltä ihmisen iho nyt yleensä näyttää. Ihohuokosineen päivineen.
Newsflash, ihohuokoset eli tali- ja hikirauhasten näkyvät osuudet ovat ihon ja koko kehon toiminnalle välttämätön ominaisuus. Talirauhasten tehtävä on voidella karvoja ja hiuksia ja vapauttaa iholle suojaavaa rasvaa. Ja yksi hikirauhasten tehtävistä on alentaa koko kehon lämpötilaa hien avulla, mikä on ihan elintärkeä asia koko kropan toiminnalle. Miksi niistä on siis tullut vihollisia ja kuka hitto sen juonen keksi?
Toki huokosten koko vaihtelee ja jos ihohuokoset tuntuvat laajenevan normaalia suuremmiksi, saattaa se kieliä esimerkiksi siitä, että ihosi kaipaa enemmän kosteutusta. Ja kuorintaa kannattaa kokeilla ihohuokosten tukkeutumisen ehkäisyyn. Ihoa siis kannattaa tarkkailla, mutta överiksi hommaa ei kannata vetää. Iho kun on näitä erilaisia toimintoja täynnä ja siksi tekstuurisuus on täysin normaalia.
Eli ensi kerralla kun arvostelet ihohuokosiasi peilin edessä muista, että ilman niitä kehosi ei toimisi niin kuin sen pitäisi. Naisilla ulkonäköpaineita ja -vaatimuksia löytyy muutekin vino pino, joten olisi ihanaa päästä edes yhdestä turhimmasta eroon. Vai mitä sanotte?
Ja muuten, Instagramissa kannattaa selailla kuvia esimerkiksi hastagien #normalizeskintexture, #skinpositivity ja #skintexture alla. Siellä voi taas muistuttaa itseään siitä, miltä normaali iho näyttää ja kuinka sinunkin ihosi on arvokas ja korvaamaton kaikkine ominaisuuksineen aina aknesta atopiaan ja niihin tuiki tavallisiin ihohuokosiin.
Lue myös:
3 x pikakaunistaja
Kuivan ihon hoito talvella
Kauneusrutiinini päivä- ja kuukausitasolla