Joulupöydän hopeakyljet

paniikkikeittiossa-700px-1367.jpg

Tunnustus: teen harvoin kalasta mitään. En yksinkertaisesti osaa enkä, täytyy myöntää, ole koskaan liiemmin innostunut kalankäsittelytaitoa opettelemaan. Mutta on ainakin yksi resepti, joka on riittävän helppo minullekin. Kimmoke tämän melkoisen perinteikkään kylmän kalan valmistamiseen tuli siitä, että se kertakaikkisen herkullista. Addiktoivaa suorastaan. Joulupöydästä jääneet silakat tulee nauttia seuraavana aamuna voileivän päällä.

Siispä tässä joulupöydän hopeakyljet sinappikastikkeessa. Silakoiden maustumiseen on hyvä varata vähintään vuorokausi, joten vielä ehtivät joulupöytään, jos pistää töpinäksi!

paniikkikeittiossa-700px-1348.jpgpaniikkikeittiossa-700px-1334.jpgSinappisilakka

Tarvitset:
500 g silakkafileitä

Liotusliemeen
3 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Kastikkeeseen:
1 dl sinappia
1 rkl etikkaa
1 dl rypsiöljyä
2-3 rkl sokeria
0,5 tl valkopippuria
2 kynttä valkosipulia
(1 dl tuoretta tilliä)

Valmistus:
1. Valmista liotusliemi ja laita silakkafileet likoamaan vähintään kolmen tunnin ajaksi.
2. Kun fileet ovat lionneet, poista nahka. Se tapahtuu parhaiten ottamalla fileen paksummasta päästä kiinni, taittamalla fileen puoliksi ja vetämällä lihan irti nahasta. Homma on aluksi hankalaa, mutta siihen harjaantuu pian.
3. Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen, sen voi tehdä jo valmiiksi noin litranvetoiseen purkkiin, johon kipata fileet kastikkeen päälle ja sekoittaa. Näistä silakoista unohtui tilli, mutta sitä voi halutessaan laittaa.
4. Anna marinoitua jääkaapissa vähintää vuorokauden ajan.

Vinkki: Sinappina käytän nostalgisessa keltaisessa putelissa olevaa Kotisinappia. Siinä on kipakkuus ja makeus balanssissa!

paniikkikeittiossa-700px-1364.jpg
 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Demokraattinen arkipasta

Nyt kun blogipastahässäkkä on hiukan laantunut, uskallan minäkin iskeä eetteriin oman arjen pelastajani, hernespagetin. Mitä blogipastaan tulee, kyllä, sitä on kokeiltu. Hyväähän se oli, muttei mielestäni hypensä arvoista. Henkilökohtainen mieltymykseni ei ole yhdistää pastaa ja avocadoa toisiinsa, mielestäni nuo lempeät raaka-aineet vähän syövät toisiaan. Kilo suolaa ja juustoa toki auttavat asiaa, mutta sittenkin jäin odottamaan sitä jotain. (Toki olen valmis antamaan uuden mahdollisuuden blogipastalle koska vaan, jos joku tarjoaa jumalaista versiotaan minulle.)

paniikkikeittiossa-700px-0540-2.jpg

Tämä ruoka ei kaipaa hypetystä, mutta ansaitsee kunniamaininnan helppona ja hyvänä arkiruokana. Hernespagetti nimittäin pelasti muinoin monta opiskelijan kaapissani-ei-ole-mitään-syötävääpäivää. Joskus öitäkin. Ainekset ovat yksinkertaiset ja mikä parasta sieltä ruokahyllyn edullisimmasta ja simppeleimmästä päästä. Ei hankalia ollako-raaka-vai-eikö-ollaavocadoja tai viiden euron juustopaloja. Parempaan versioon voi toki ripotella päälle vaikkapa parmesaania tai pecorinoa, mutta väitän syöneeni hernespagettia useimmiten ilman mitään juustoa.
 

Hernespagetti
kahdelle

n. 200 g (täysjyvä)spagettia
1 pss eli 200 g pakasteherneitä
2 kynttä valkosipulia
2-3 rkl pestoa
kourallinen auringonkukansiemeniä
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1. Laita spagetti kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Noin kolme minuuttia ennen kypsymistä nosta levyn lämpötila täysille ja heitä jäiset herneet pastan kanssa kiehumaan.
2. Paahda auringonkukansiemenet pannulla. Lisää hiukan suolaa.
3. Kun pasta on kypsää, huuhtele se ja herneet nopeasti lävikössä, ja laita takaisin kattilaan.
4. Purista valkosipulinkynnet kattilaan ja sekoita ne sekä pesto, auringonkukansiemenet  ja loraus öljyä pastaan. Lisää maltillisesti suolaa ja pippuria.

paniikkikeittiossa-700px-0548.jpg

paniikkikeittiossa-700px-0561.jpg
Puolet ruuan hohdosta saattaa piillä siinä nostalgiaverhossa, joka hyvää vauhtia kuroutuu kaiken opiskeluaikaan liittyvän ylle. Mutta maistui se silti vieläkin, myös eväsrasiasta seuraavana päivänä.

Koti Ruoka ja juoma DIY