Palsternakkaa palelijoille

Tänä syksynä on liedellä porissut keitto jos toinenkin. Kerta kiellon päälle: tässä tulee palsternakkakeitto. Sosekeiton tekeminen ei ole mitään kvanttifysiikkaa, mutta variointi – niin maussa kuin koostumuksessakin –  vaatii joskus vähän mielikuvitusta.

20141020-lah_9854.jpg

20141020-lah_9865.jpg

Palsternakasta tuli yllättäen pehmeistä pehmein sosekeitto. Jostain lehdestä pisti taannoin silmään resepti, jossa palsternakkakeittoon oli yhdistetty maitovaahto, ja päätin kokeilla sitä itsekin. Onnisti! Aion kokeilla tätä myös muiden sosekeittojen kanssa.

 

Pehmoinen palsternakkakeitto
kahdelle, alkuruokana neljälle

400 g palsternakkaa
1 iso sipuli
n. 8 dl vettä
80 g sulatejuustoa
tilkka öljyä
suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus kurkumaa

päälle:
1 dl rasvatonta maitoa vaahdotettuna

 

1. Pilko sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla öljytilkan ja suolan kera. Kuori ja paloittele palsternakat ja anna myös niiden hetki kypsyä sipuleiden kanssa.
2. Lisää kiehuva vesi. Keittele noin 20 minuuttia, kunnes palsternakat ovat kypsiä.
3. Soseuta ja lisää sulatejuusto. Älä keitä enää. Lisää mausteet.
4. Lämmitä ja vaahdota maito ja lisää se valmiin keittoannoksen päälle.

20141020-lah_9871.jpg

Palsternakkakeitto sopii mainiosti alkuruuaksi kipakkana syysiltana, mutta toimii myös pääruokana sellaisenaan.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Kaaliviikon kunkku: kyssäkaali

20141009-lah_9143.jpg

Tällä viikolla vietetään kaaliviikkoa. Ihan tosi! Kaaliviikon ajatuksena on innostaa kaalien käyttämiseen ja tuoda esille kaalitietoutta. Kaalihan on ihan nerokasta ruokaa: halpaa, hyvää ja terveellistä. Voitteko kuvitella, että syömme kaalia vuosittain vain viisi ja puoli kiloa henkilöä kohden? Esimerkiksi perunoita sentään popsimme yli 11-kertaisesti, peräti 62,5 kiloa vuosittain. Kukka-, parsa- ja valkokaalia käytetään keittiössäni viikottain, mutta kaaleissahan löytyy näiden peruskaverien lisäksi vaikka miten. Sympaattisin nimi toki on kurttukaalilla, voi poloa!

20141009-lah_9130.jpg

20141009-lah_9131.jpg

Kyssäkaali taas muistuttaa enemmän juuresta kuin kaalia. Ajatus kyssäkaaliruoasta on ollut mielessä pitkään, mutta vasta kaaliviikko innosti tositoimiin. Piti tehdä lasagnea (sitä myöhemmin syksyllä luvassa siis!), mutta koska ateria piti saada pian kokoon, päätin tehdä kyssäkaalista ranskalaisia. Valmistus on superhelppoa. Ken keittää ja paistaa, se makean maistaa, tapaa äitini sanoa, ja sanonta pätee myös kyssäkaaliin.

Ranskikset syötiin kuhan ja paahdetun punasipulin kera. Ja kuvaaja sen sanoi: kyssäkaali oli aterian ehdottomasti paras osa.

20141009-lah_9133.jpg

Kyssäkaaliranskalaiset
kahdelle

1 pienehkö kyssäkaali
litra vettä
suolaa
nokare voita (tai öljyä)

1. Kuori kyssäkaali. Tähän puuhaan soveltuu paremmin juuresveitsi kuin perinteinen kuorimaveitsi, sillä kuori on paksu.
2. Laita keitinvesi kiehumaan ja paloittele kyssäkaali ranskalaisten muotoon.
3. Keitä ranskalaisia suolalla maustetussa vedessä kymmenen minuuttia niin, että koostumus on rapsakka, muttei vielä läpikypsä.
4. Paista keitettyjä kaaliranskiksia rasvassa pannulla tai pinnoitetun kattilan pohjalla noin viiden minuutin ajan niin, että ne saavat vähän paistopintaa. Viimeistele maku suolalla.

20141009-lah_9145.jpg

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Uutiset ja yhteiskunta