Kelpo kääpä

20140923-lah_8376.jpgTiedättekö sen, kun joskus ihan vahingossa jostakin tavallisesta torstai-illasta tai tavallisesta risotto-ohjeesta tulee jotain mieleenpainuvaa? No, taannoin kävi niin. Harmittaa, että kamera jäi kotiin, sillä tuon torstai-illan kuvissa olisi ollut iloisia kasvoja, täysiä vatsoja ja temppuilevia kissoja. Onneksi ruoan sentään saattoi toisintaa onnistuneesti.

Ystäväpiirillämme on ruokakerho, jonka pointtina on kokoontua silloin tällöin torstaisin, tekemään ruokaa yhdessä. Edellisestä kerrasta oli huimasti aikaa, mutta nyt syksyn tullen virittelimme kerhon henkiin.  Useimmiten teemme ihan vaan pizzaa, mutta nyt teemana oli rapujuhlien hengessä latva-artisokat. Niistä enemmän täällä, joskin sen verran vielä, että dipiksi innovoitiin lime-voi-vaahto, jonka rippeet saivat myös pääruoan maistumaan entistä paremmalta.

Illan täyttävämpi ape oli risotto. Risotto on mielestäni perusruokia siitä vaikeimmasta päästä: riisistä tulee aina liian pehmeää tai kovaa, tai sitten vaan jotenkin tylsän makuista. En ehkä ole tarpeeksi maltillinen risoton valmistaja. Toissaviikkoisena torstaina en keitellyt risottoa itse, vaan ystäväni Anja vastasi siitä. Risotosta tulikin koostumukseltaan ja maultaan täydellistä! En muista, milloin viimeksi olisin nähnyt niin  antaumuksellista ruokakulhon tyhjäksi raapimista.
20140923-lah_8325.jpg20140920-lah_7831.jpgSieniksi valikoituivat toisen ystäväni pakastimesta löytyneet lampaankäävät. Mietimme yhdessä, sopiiko kääpä risottoon. Googlailin vähän ja totesin, että ehkä yhdessä tai kahdessa risottoreseptissä sitä on käytetty, yllätyksekseni ei sen useammassa. Mutta lampaankääpähän on yksi parhaista ruokasienistä – miksi se siis ei toimisi?  

Ja toimikin siis, varsinkin kun lisäsimme risottoon lorauksen tryffeliöljyä kruunaamaan hienostunutta sienen makua. Kun sitten seuraavana lauantaina menin metsään ja löysin pari kiloa lampaankääpää, oli selvää, että kokkaan niistä risoton.  Lopputulos oli taas melko lyömätön.

20140923-lah_8302.jpg

Lampaankääpärisotto
neljälle

n. 300 g lampaankääpiä puhdistettuina ja paloiteltuina
1 sipuli
ripaus suolaa
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
n. 7 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
50 g parmesania
mustapippuria
reilu loraus tryffeliöljyä

1. Esipaista puhdistetut ja paloitellut sienet pannulla.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää ripaus suolaa, näin sipuleihin tulee makeutta. 
3. Lisää riisi ja kypsennä, kunnes jyvät muuttuvat läpikuultaviksi.
4. Lisää valkoviini. Kun viini on imeytynyt, lisää kasvieslientä noin desi kerrallaan aina, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin.
5. Anna hautua, kunnes riisi on al dente -kypsää.
6. Lisää muutoin valmiiseen risottoon vielä parmesaani, tryffeliöljy, sienet ja mustapippuria. Tarkista suola.

Koska totesimme, että lime sopii hyvin yhteen sienirisoton kanssa, jaan tässä vielä simppelin lime-voivaahto-ohjeen.

Lime-voivaahto

50 g voita
yhden limen kuori ja puolet samaisen limetin mehusta

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella.
2. Raasta sekaan limen kuori ja purista mehua puolikkaan limen verran.
3. Pyöräytä vielä vatkaimella sekaisin ja tarjoile heti.

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY

Jääkaapin siivoamisesta ja paprikan parhaista puolista

20140921-lah_7935.jpgSellaisena päivänä, kun keli on niin karsea, ettei huvita lähteä kauppaan, on oikea aika ratsata jääkaappi. Jämäruoat ovat taitolaji sinänsä: itse olen niitä ihmisiä, jotka lähinnä inspiroituvat näistä ruokavarastojen hylkiöistä.

Rymsteerasin jääkaapin uuteen järjestykseen ja nakkasin pöydälle palan savutofua, vähän fetaa, puolikaan kesäkurpitsan, ison porkkanan, punasipulinpalan, tomaatin, juustonkannikan ja melkein tyhjän rasian valkosipulituorejuustoa. Lisäksi kaivoin kaapista muutaman paprikan – täytyy myöntää, että ne kipaistiin lähikaupasta erikseen, kun visio täytetyistä paprikoista alkoi siintää mielessä.

20140921-lah_7905.jpg20140921-lah_7915.jpg

Eikä aikaakaan, kun ainekset oli miksattu ja paprikat putsattu täyttöä varten. Sitten vaan uuniin 200 asteeseen ja vartin päästä ruoka oli jo villasukkiin ja viltteihin kääriytyneiden sateenpitelijöiden sohvailijoiden leffaeväänä. Jääkaappi kiittää, vatsa komppaa.

Täytetyt paprikat
1-2 paprikaa per syöjä, tässä  ohjeessa täytettä kolmelle paprikalle

4 paprikaa
200 g savutofua
puolikas sipuli
puolikas pieni kesäkurpitsa (n. 100 g)
1 porkkana raastettuna
30 g fetaa kuutioina
tomaatti
kourallinen juustoraastetta
1 rkl tuorejuustoa (esim. valkosipuli)

1. Halkaise paprikat pituussuunnassa, poista siemenkodat ja kara. Huuhtele hyvin. Levitä uunipellille tai sopivaan vuokaan.
2. Kuutioi ja hienonna ainekset melko pieneksi ja sekoita ne keskenään isohkossa kulhossa. Muista raastaa porkkana, sillä se ei isoina paloina ehdi kypsyä uunissa.
3. Annostele täyte paprikoihin ja kuorruta juustoraastella.
4. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
 

Jotkut pitävät siitä, että paprikat ovat pehmeitä uunista tullessaan. Itse preferoin ruoassa struktuuria, joten laitoin paprikat raakana suoraan uuniin. Pehmeämmän lopputuloksen saat joko laittamalla paprikanpuolikkaat hetkeksi mikroon tai keittämällä niitä muutaman minuutin ajan. Itse en ole kokeillut, mutta olen kuullut näin tehtävän.

Ja koska kyseessä on jämäruoka, sävellä reseptiä sydämesi kyllyydestä. Paprikoihin sopii vaikkapa keitetty peruna, pastan tai riisin jämät, pähkinät ja pavut – mikseivät liha tai kalakin. Mehevyyttä saa paitsi juustokuorrutteesta, myös tuorejuustosta.

Vinkki! Kaiken väriset paprikat toki kelpaavat hyvin tähän ruokalajiin, mutta punaisista tulee kokemukseni mukaan maukkaimpia, vihreät taas hiukan kitkeröityvät uunissa.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä DIY