Ameriikan piirakka

Vuosia sitten leikkasin valtakuntamme päälehdestä talteen amerikkalaisen omenapiirakan ohjeen. Resepti on kulkenut mukanani asunnosta toiseen, mutta en ole koskaan ollut tarpeeksi viitseliäs kokeilemaan sitä. Sen sijaan olen pyöräyttänyt aina takuuvarman supresimppelin omenapiirakan seiskaluokan köksänkirjasta sivulta kolkytkuus. Siinä on nykyään  välissä taikinaa klimppi jos toinenkin.

paniikkikeittiossa-700px-9942.jpg

Mutta nyt oli tulossa kylään sen verran fiiniä porukkaa, että jenkkipiirakkaa oli kokeiltava. Teinpä vielä kaksi pientä testipiirasta ison piirakan lisäksi – olihan mahdollisuus, että lopputulos olisi epäonnistunut.

paniikkikeittiossa-700px-9789.jpg

Ensimmäinen tenkkapoo tulikin heti aluksi: omenani eivät olleet happamia (kuten reseptissä toivottiin), vaan melko makeita kaneleita ystävien pihapuusta. En myöskään viitsinyt kuoria niitä, minkä pelkäsin koituvan kohtalokseni. Makeusongelman ratkaisin vähentämällä täytteen sokerimäärää miltei puolella.

paniikkikeittiossa-700px-9748.jpg

Taikina oli erilainen kuin mikään muu. Ei mureneva murotaikina, ei sitkokas lehtitaikina eikä voitaikinamainenkaan. Tai no, kyllähän se voitaikina on, mutta koostumukseltaan muovailuvahamaisempi.

paniikkikeittiossa-700px-9752.jpg

Tunsin itseni Mildred Pierceksi tuhdatessani taikinakantta omenalohkotäytteen päälle.

Tässä resepti, joka on muunnelma alkuperäisestä, jonka ehkä joku muukin on sieltä lehdestä lukenut.

Omenapaj amerikkalaiseen tapaan

Täyte:
n. 1 kg omenoita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita

Taikina:
4,5 dl vehnäjauhoja
(0,5 tl suolaa – jos voi on suolaista, voi tämä jättää pois)
2 rkl sokeria
150 g voita
1 dl vettä

Voiteluun ja päälle:
Kermaa
sokeria

1. Valmista täyte. Lohko omenat ja poista samalla siemenkodat.
2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos omenalohkojen sekaan.
3. Tee taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sen jälkeen viileähkö voi pieninä lohkoina. Nypi tasaiseksi ja lisää sitten kylmä vesi. Laita taikina kelmun sisään ja jääkaappiin puoleksi tunniksi.
4. Ota puolet taikinasta ja jätä loppu jääkaappiin. Pyöritä puolikkaasta pallo, jauhota se ja kauli kahden leivinpaperin välissä isoksi ohueksi levyksi. Peitä taikinalla piirakkavuoan pohja.
5. Lado pohjan päälle omenalohkot. Vuoka saa olla vähän kukkurallaan.
6. Kauli toinen puoli taikinasta samaan tapaan. Levitä ohut levy varovasti piiraan kanneksi. Nipistele reunat kiinni.
7. Sivele piirakka kermalla. Tee pintaan haarukalla ristikkokuvio ja reikiä. Ripottele vielä sokeria pinnalle.
8. Paista uunin alatasossa ensin 200 asteessa 15 minuuttia. Sen jälkeen laske lämpöä 175:een ja paista vielä 45 minuuttia.

Lopputulos on mehevä ja muskottinen, ei liian makea. Tarjoile vanilijajäätelön tai -kastikkeen kera. Niin ja, ne omenankuoret tuovat täytteeseen mukavaa struktuuria eurooppalaiseen makuun.

Koti Ruoka ja juoma

Heinzin aikakausi on ohi

paniikkikeittiossa-700px-9818.jpg

Kymmenen vuotta sitten olisin pitänyt täysin järjettömänä ajatusta siitä, että joku tekee itse ketsuppia. Heinzhan tekee sen paremmin.

No, entinen kämppikseni laittoi joskus vuosia sitten kattilallisen tomaatteja porisemaan. Satsi syötiin hyvällä halulla makaronilaatikon, ranskalaisten ja muiden opiskelijaruokien kanssa. Päätin tehdä toisen satsin, ja sekin oli menestys.

paniikkikeittiossa-700px-9737.jpg

Kolmas sitten olikin jostain syystä vetistä ja mautonta, joten palasin Heinziin, kunnes huomasin, että ketsuppi oli hiljalleen kadonnut ruokavaliostani.

Nyt skarppasin. Torin parin euron kirsikkatomaattikilo oli vastustamaton. Kaivoin reseptin esiin ja tällä kertaa muistin myös hauduttaa huolella.

Kas näin se käy.

paniikkikeittiossa-700px-9733.jpg

Kirsikkatomaattiketsuppi

Tarvitset
n. 700  g kirsikkatomaatteja
1 sipuli
1 pieni paprika
1,5 dl tummaa ruokosokeria
0,5 dl etikkaa

sekä
1-2 kynttä valkosipulia
1 tl suolaa
vajaa maustemitallinen kanelia
ripaukset neilikkaa, kaardemummaa, cayennepippuria, musapippuria ja valkopippuria.

 

Näin sen teet:

1. Paloittele tomaatit, viipaloi paprika ja hienonna sipuli.
2. Mittaa kattilaan sokeri ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää tomaatit, paprika ja sipuli sekaan.
3. Kiehauta seos, hämmennä ja anna sen hitaasti kiehua reilun tunnin. Seos saa olla melko sakeaa.
4. Lisää sekaan valkosipuli, anna kiehua vielä viitisen minuuttia ennen kuin lisäät mausteet.
5. Soseuta seos sauvasekoittimella. Tölkitä kuumana.

Säilyy jääkaapissa ikuisuuden kunhan on säilöttynä puhtaisiin tölkkeihin. Lasitölkkejä voi kiehauttaa vedessä muutaman minuutin ajan. Muista heittää kiehuvaan veteen myös kannet.

Tämä resepti toimii erinomaisesti myös tavallisilla tomaateilla ja tavallisella sokerillakin – ruokosokeri antaa tosin omaperäisemmän maun.

Koti Ruoka ja juoma DIY