Maailman kaunein puuro

Lapsena rakastin vispipuuroa, koska se oli vaaleanpunaista. Muistan, että kerran mummi teki minulle vispipuuroa ja veljelle riisipuuroa, kun tulimme kylään. Salaa tykkäsin riisipuuron mausta enemmän, mutta pysyin kannassani vispipuuron parhaudesta, sillä väri oli niin vastustamattoman ihana. Jotain vaaleanpunaista, jota voi syödä!

Myöhemmällä iällä olen rakastanut vispipuuroa muuten vaan. Se tuoksu, kun keittää puolukoita. Se rapsahdus, joka kuuluu, kun työntää lusikan jääkaappikylmään vispipuurokulhoon. Viime viikonloppuna olin lapsuudenkodissani säilöntäpuuhissa, ja äiti tuskaili pakastinta järjestellessään viimevuotisten puolukoiden kanssa. Nappasin muutaman pussin mukaan kotiin lähtiessäni, vispipuuro mielessäni.

srgb-full-2013_laurihannus-7759.jpg

Vispipuuroa on naurettavan helppo tehdä. Olin suuresti hämmentynyt, kun joskus tajusin, että vispipuuroa myydään kaupassa. Muovipikareissa! Ja kovaan hintaan! No, myönnettäköön, että ilman sähkövatkainta puuron tekeminen on hiukan vaivalloista, mutta sittenkin. Vispipuuroon tarvitaan marjoja – melkein mitkä tahansa marjat käyvät – tai marjamehua, mannasuurimoita ja sokeria. Sitten vähän keittelyä, odottelua ja vatkailua.

Tämä ohje on suoraan suurimopussin kyljestä, sillä olen aivan liian monta kertaa kikkaillut summa mutikassa ainekset sekaisin. Tässä puurossa on tärkeää marjojen, nesteen ja suurimoiden suhde. Sitten vaan vatkailemaan!

srgb-full-2013_laurihannus-7703.jpg

uusi_sininen.jpg

Vispipuuro puolukoista

1 l vettä
4 dl eli n. 200 g puolukoita
1,5 dl mannasuurimoita
1,5 dl sokeria
(ripaus suolaa)

1. Survo marjat soseeksi ja kiehauta niitä 10 minuuttia vedessä.
2. Lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, niin että suurimot kypsyvät.
3. Lisää sokeri ja halutessasi suola, joka taittaa makua mukavasti.
4. Anna puuron jäähtyä rauhassa. Mikäli haluat nopeuttaa jäähtymistä, voit laittaa kattilan kylmään vesihauteeseen.
5. Vispaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleanpunaiseksi puuroksi. Hyvin jäähtynyt puuro vispautuu parhaiten.

_lah7750.jpg
Ps. Ihanaiset tarjottimet ja keittiöliina ovat tietysti Polkka Jamin.
 

 

 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY

Halloumin haastaja

lah_6250.jpgJoka toisessa kesän vegereseptissä tuntuu olevan halloumia, tuota kriisimaan kovaa ja suolaista juustoa. Hyväähän se on ja grillausominaisuuksiltaan juustoista paras, mutta sittenkin valitsen useammin juustotiskillä kotimaisen haastajan, leipäjuuston. Hampaissa narskuva perinneruoka on tänä kesänä maistunut erityisesti salaatissa, mutta se sopii mainiosti myös esimerkiksi vartaisiin, sillä rakenne kestää kuumennusta ilahduttavan hyvin.

Kesäsalaatissa oli vielä viime viikolla mansikoita, mutta satokauden oltua harmillisen lyhyt päätin kokeilla juuston kuomaksi nektariinia ja persikkaa. Ja mikäs siinä, hyvin toimivat etelänkin hedelmät supisuomalaisen juuston rinnalla.

lah_6256.jpg
lah_6278.jpg

Leipäjuustosalaatti
kahdelle

tarvitset
n. 200 g leipäjuustoa
ruukullinen salaattia
puolikas kurkku
puolikas paprika
1-2 kesäsipulin vartta tai 1 kesäsipuli
1 nektariini tai persikka tai kourallinen mansikoita
pinjansiemeniä
suolaa
mustapippuria
siirappimaista balsamicoa

1. Revi salaatti, paloittele kurkku ja hedelmä sekä leikkaa paprika suikaleiksi. Leikkaa vielä sipuli renkaiksi. Paloittele leipäjuusto suikaleiksi.
2. Paahda pinjansiemenet suolaripauksen kera ja siirrä ne pois pannulta odottamaan. Paahda paprikat ja sipulit. Lisää hiukan suolaa ja pippuria. Halutessasi voit käyttää myös juustopalat nopeasti pannulla.
3. Kokoa salaatti lautaselle mielesi mukaan. Ripottele päälle pinjansiemenet ja viimeistele balsamicolla.

lah_6264.jpg

Leipäjuuston ohella tämän postauksen tähdeksi nousee parilapannu, jonka sain jälkikäteissynttärilahjaksi ja joka korkattiin tänään. Olen ikuisuuden unelmoinut parilapannusta, mutta koska keittiössäni on kovin vähän säilytystilaa, olen toistaiseksi pidättäytynyt hankinnalta. Parilapannu on omiaan kasvisten nopeaan paahtamiseen ja leipäjuustollekin se on parempi kuin tavallinen pannu, johon juusto jää herkästi kiinni. Aiemmin en ole kypsentänyt juustoa tähän salaattiin, mutta sen voi hyvin tehdä, sillä juusto on lämpimänä vielä maukkaampaa kuin kylmänä.

Koti Ruoka ja juoma DIY