Makkaranteon vaarat

valmiit_makkarat.jpg

Valmiita kullanmuruja.

Viikko sitten sillin keittiössä pidettiin makkarapeijaiset. Keittiö tirisi testosteronia, naisvoimaa, lihaa, olutta, läskiä, mausteita ja martineja. Lihalla ja lihan kaltaisilla aineilla saatiin sisustettua keittiö lattiasta kattoon, välillä ei meinannut sekaan mahtua. Aloitimme talkoot yhdeltä iltapäivällä, valmiita makkaroita maistelimme iltakymmenen hujakoilla. Neljä miestä ja kolme naista työskenteli vuoroissa – toki lakisääteiset tauot huomioiden – joten varsinaista aktiivista työaikaa kului kultakin noin yhden työpäivän verran. Melko jees.

Hyvät lukijat, nyt teitä varoitetaan: makkaranteko ei ole helpoin ja nopein tapa laittaa ruokaa. Jos kärsivällisyyttä ja hartiavoimia kuitenkin riittää, on makkaratehtailu suositeltavaa etenkin hyvässä seurassa.

Aineet yhteensä

  • 7,5 kg sian lapaa (luut ja nahka mukana)
  • 3,7 kg lampaan putkiluupaistia
  • 2 kg silavaa
  • pari valkosipulia
  • 5 sipulia
  • 4 pakettia suolta (vetää kuulemma 3-4kg per paketti)
  • mausteita sun muuta

Työkalut:

  • veitsi
  • leikkuulauta
  • lihamylly makkarasuppilolla
  • yleiskone
  • paljon erilaisia kuppeja ja astioita
  • näppärät sormet

pilkotaan_lihaa.jpg

Veitsi viuhuu ja liha pienenee.

Tähän kohtaan välihuomio. Mausteita menee paljon. Paistoimme taikinaseoksesta pannulla testipaloja ja tuunasimme makuprofiilia fiiliksen mukaan. Mausteisiin ja niiden määriin kannattaa siis suhtautua ystävällisinä suosituksina, ei lopullisina totuuksina.

Bratwurst

  • 3,5 kg sian lapaa
  • ½ kg silavaa
  • 6 tl sokeria
  • 3 rkl provencale-yrttiseosta
  • 1,5 tl paprikajauhetta
  • 3 rkl dijon-sinappia
  • 1,5 tl muskottipähkinää
  • 1,5 tl chilijauhetta
  • 8 tl suolaa
  • 5 kynttä valkosipulia
  • 1 sipuli
  • 3 rkl mustapippuria
  • loraus olutta

Lammasmakkara

  • 1,5 kg lampaan paistia
  • 2 kg sian lapaa
  • 1,25 kg silavaa
  • puolikas valkosipuli
  • 2 sipulia
  • 6 tl suolaa
  • 3 rkl mustapippuria
  • 3 rkl provencale-yrttiseosta
  • 1,5 rkl jauhettua korianteria

Chilimakkara

  • 1,5 kg lampaan paistia
  • 2 kg sian lapaa
  • 1,25 kg silavaa
  • puolikas valkosipuli
  • 2 sipulia
  • 1,5 rkl korianteria
  • 6 tl suolaa
  • 3 rkl mustapippuria

myllays.jpg

Lihasta tulee mureketta.

makkaran_tayttoa.jpg

Valmis makkaramassa uppoaa kotiin.

  1. Suoli likoamaan kylmään veteen.
  2. Leikataan lihat ja silava pitkiksi suikaleiksi ja jauhetaan lihamyllyssä.
  3. Sekoitetaan jauhetut lihat reseptin mukaan.
  4. Blendataan sipulit ja valkosipulit ja sekaan.
  5. Maustetaan taikina ja vaivataan yleiskoneella puolisen tuntia.
  6. Paistetaan pannulla koepala ja tarkistetaan maku.
  7. Laitetaan lihamyllyyn makkarasuppilo.
  8. Pujotetaan suoli makkarasuppilon ympärille, solmitaan suolen toinen pää.
  9. Täytetään suolta pyörittämällä lihamyllyä hitaasti
  10. Kun suoli on täyttynyt makkaran verran pyöritetään sitä muutama kierros ympäri ja aletaan seuraavan makkaran valmistus (joka toinen pyöräytys myötä- ja joka toinen vastapäivään)
  11. Kun suoli on täynnä solmitaan toinenkin pää, kypsennetään makkarat (n. 20 min) lähes kiehuvassa vedessä (n. 80 astetta) ja leikataan irti toisistaan.
  12. Paistetaan pannulla ja NAM NAM PUSI PUSI!

makkara_pannulla.jpg

Maistuis varmaan sullekin!

Entäs ne vaarat? Ollaan ihan rehellisiä, siihen menee kauan aikaa. Kun laittaa ruokaa kymmenen tuntia ja muistaa syödä kunnolla vasta sitten, ehtii matkan varrella iskeä, noh, aika kova nälkä. Sillikeittiö suosittelee siis makkaratalkoisiin kahta ruokaa, yhtä nautittavaksi makkaranteon puolivälissä, lopuksi luonnollisesti kannattaa syödä juuri tehtyä tuotetta.

Makkaran tekoon kuuluu oleellisesti myös seurustelu ja kurkun kostuttaminen ystävien seurassa. Jälleen, kun sitä tekee tyhjään mahaan riittävän monta tuntia… Seuraavan aamun olotilan osaatte ehkä päätellä. Ei kannata siis varata seuraavalle päivälle esim. kuntotestiä, tulokset eivät välttämättä vastaa kuntosi todellista tilaa.  

Kannattiko se kuitenkin? Ilman muuta. Maku oli mainion lihaisa ja idea nerokas. Ennen kaikkea makkaran teko on iloista puuhaa. Voi niitä lapsille sopimattomien vitsien määrää ja naapureita hämmentäviä naurunremahduksia! Kyllä te tiedätte. :)

makkarakasoja.jpg

Pari pötkylää jäi yli illan aterialta.

Edit: kirjoittaneet Ilpo ja Pieni silli yhteistyössä.

koti ruoka-ja-juoma diy