Hämmentävän hyvä kana
Meillä oli pitkän aikaa ollut tarkoitus kokeilla kanareseptiä, joka perustuu varsin vapaamieliseen suolan käyttöön. Meillä yhden kanan paistamiseen kului noin 800g suolaa, alkuperäisessä reseptissä jättikokoisia suolarakeita kului kahden kilon edestä. Siis yhteen kanaan! Hauska käänne tarinassa on se, että lopputulos ei ole ylisuolainen eikä kuiva – päinvastoin.
Ainekset tähän ruokalajiin ovat hyvin yksinkertaiset. Tarvitset vain:
- yhden kokonaisen broilerin
- 800g karkeaa merisuolaa
- yhden sitruunan
- kourallisen persiljaa
- kolme kynttä valkosipulia
- pippuria
Koko homma aloitetaan sillä, että uunivuoka peitetään alumiinifoliolla ja paketti suolaa kaadetaan tasaiseksi kerrokseksi folion päälle. Kas näin!
Suolapeti on valmis.
Seuraavaksi kanan pinnoille hierotaan suolaa ja pippuria. Kyllä, myös sisäpinnoille. Käsi reippaasti sisään vain.
Maustettu raaka komistus.
Kanan sisuksiin tungetaan myös persiljaa, puserretut valkosipulinkynnet ja sitruuna. Sitruunaan kannattaa pistellä haarukalla reikiä, niin että maku ja kosteus leviäisivät mahdollisimman pitkälle. Lopuksi kana suljetaan hammastikuilla, niin etteivät täytteet valahda pihalle ennen aikojaan. Sitten kana suolapedille lepäämään.
Eikös ole aika söpö?
Sitten vaan koko hössäkkä uuniin 200 asteeseen. Meidän 1,5 kg painoinen kokelaamme viihtyi kuumassa ilmanalassa puolentoista tunnin verran. Noin 45 minuutin kohdalla käänsimme kaverin selälleen, jotta rusketuksesta tulisi tasainen.
Oo mikä köriläs!
Sitten vaan kaveri pois uunista ja ihmettelemään. Pinta on täydellisen rapea ja sisältä liha on äärimmäisen kosteaa ja maukasta. Jo on ihme resepti!
Meillä kana syötiin ranskalaisten ja dippikastikkeen kanssa ronskisti käsin aurinkoisen parvekkeen lämmössä.
Edit: kirjoittajana Ilpo.