Pakkasruokaa ja keittiöturhake

En tiedä muusta Suomesta, mutta meillä Helsingissä lunta on tullut koko viikonlopun. Tänään lumisade muuttui todella kosteaksi eikä ruokakauppaan kävely houkutellut alkuunkaan.

Mitä ruoka-asioihin tulee, olen onneksi hamsteri. Kuivakaapeista ja etenkin pakkasesta löytyy syötävää varmaan useamman aterian verran. Ongelmana on vain se, etten ikinä muista, mitä kaikkea olen lykännyt talteen, joten pääsen turvautumaan kaapin antimiin harvakseltaan.

Tällä kertaa laiskuus ja huonomuistisuus palkittiin ja aarteenmetsästyksestä pakastimeen kertyi mukava saalis jauhelihaa, pilkottuja ja pannulla käytettyjä suppilovahveroita, persiljaa ja puolukoita. Päädyin tekemään yhden suosikkiruokani, lihapullien, sieniversiota. Samalla pääsen esittelemään keittiöturhakkeen. Tai meidän keittiössä se on hyödyke, mutta ymmärrän hyvin, miksi joku pitää näitä turhakkeina.

Lihapullasakset

lihapullasakset.jpg

Kyllä. Meillä lihapullat tehdään lihapullasaksilla. Sakset dipataan vesikupissa, upotetaan lihapullataikinaan ja painetaan kiinni. Ylimääräinen taikina kaavitaan saksien ulkopuolelta irti, ja valmis pulla tiputetaan uunipellille. Sen jälkeen, kun lihapullasakset muuttivat meille, ei ole tarvinnut arvailla montako lihapullaa taikinamassasta tulee ja paistuvatko ne tasaisesti – näillä ei voi mokata koon suhteen. Koska olen keittiössä muuten suurpiirteinen, nautin siitä järjestyksen tunteesta, kun lihapullien määrä on neljänsadan gramman paketista lähes aina 25–30, muista taikinan aineksista riippuen.

Löytyykö joltakulta joku yleisesti turhakkeeksi ajateltu keittiöasia, joka on kuitenkin aktiivikäytössä?

Nyt siihen reseptiin. Itse söin lihapullia puolukoiden ja höyrytettyjen kasvisten kanssa, mutta voisin kuvitella, että nämä toimisivat myös perunamuusin ystävien lautasella, uunijuuresten kera tai vaikka kermakastikkeessakin.

Suppilovahverolihapullat

Lihapullasaksilla tästä annoksesta tulee 25-30 keskikokoista lihapullaa.

  • 400 gr naudan jauhelihaa
  • keskikokoinen sipuli pieneksi pilkottuna
  • 100 gr suppilovahveroita
  • 0,75 dl ruiskorppujauhoja
  • kaksi kananmunaa
  • vajaa kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna
  • voita
  • öljyä
  • suolaa (noin 1,5 tl, mutta tämä on makukysymys)
  • mustapippuria myllystä muutama rouhaisu

Anna jäisten aineiden sulaa. (Annos syntyy luonnollisesti myös tuoreista versioista, mutta tuoreet suppikset on hyvä käyttää pannulla, jotta nesteet katoavat.) Pilko sipuli pieneksi hakkelukseksi ja kuullota pannulla voissa ja öljyssä. Lisää sienet ja anna olla, kunnes vesi on haihtunut sienistä.

Sekoita jäähtynyt sieni-sipuliseos, jauheliha, kananmunat, korppujauhot, persilja sekä suola ja pippuri astiassa tasaiseksi massaksi. Pyöritä massa lihapulliksi uunipellille.

lihapullat_ojossa.jpg

Lihapullat nätisti ojossa tasakokoisina (mutta ei tasamuotoisina, tietenkään. En osaa. 😀 )

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä. Nauti esimerkiksi puolukoiden kera.

Mitä ruokia sinun pakkasestasi löytyy?

Edit: kirjoittanut Pieni silli.

koti ruoka-ja-juoma diy

Perkolaattorikahvi

Lähiaikoina ruokaharrastajia pääkaupunkiseudulla hellitään jälleen. Viikon päästä sunnuntaina vietetään Ravintolapäivää, josta naputtelen myöhemmin oman postauksen. Edellisessä postauksessa mainitsin Kellohallin Foodstock Festivalin. Pohdinta jatkuu edelleen: hankkiako lippu vai ei? Tällä hetkellä tapahtuman sisältötieto on seuraavaa, kopioitu tapahtuman facebookista:

Foodstock Festival – two days of food and arts at Kellohalli

  • PE 50€ : Pääsylippu sisältää ohjelman, illallisen ja yöpalan
  • LA 90€ : Pääsylippu sisältää ohjelman, brunssin, klo 17 teen, illallisen ja yöpalan
  • Menut suunnittelevat Antto Melasniemi, Stefan Eriksson ja Jonathan Rotherham yhteistyössä Kellohallin kokkien kanssa.

foodfestival101.png

Musiikin ystävien kannalta tiedot ovat varsin kohdillaan, on selvillä keitä esiintyy ja mihin aikaan tapahtuma järjestetään. Näin ruokaihmisen kannalta tiedot ovat kuitenkin hatarahkolla pohjalla. Toki paikalle on saatu nimekkäitä kokkeja ja aterioiden tyylit ova tiedossa: illallinen, yöpala, brunssi, kello viiden tee. (Okei, tätä kirjoittaessani olen jo hieman myyty aiheelle, ehkä enemmänkin. Ei festareilla yleensä saada kello viiden teetä.)

Ruokien puolesta tiedot kuitenkin loppuvat juuri tähän. Yhteensä 140 euron lippujen ostamiseen kaipaisin jotain vähän kättä pidempää, jonkin lupauksen ruokien tyylistä ja sisällöstä, jotain tarjoiluajankohtia jos sen hetken artisti ei vaikka nappaakaan, jotain. Nyt mitään lisätietoja ei ole. Olen vähän hukassa: rakastunut taahtuman ideaan, mutta en niin paljon, että ostaisin lipun saman tien.

Mitä mieltä te olette?

Aamukahvi on muuten paras ajankohta pohtia asioita. Tänä aamuna kahvit keitti Ilpo, joka viimein paljasti minulle keittämänsä perkolaattorikahvin salaisuuden. Olen sitä mieltä, että perkolaattori on maailman paras kahvinkeitin aidon espressokoneen jälkeen.

Perkolaattorikahvi

Tämän juoman tekoon tarvitaan luonnollisesti perkolaattori. Meillä se on OBH Nordican.

  • vettä
  • Café Parisiennea

Laita perkolaattoriin 9 dl vettä. Lisää perkolaattorin kahviosaan 9 hieman kukkurallista ruokalusikallista Café Parisiennea. Anna perkolaattorin tehdä tehtävänsä. Nauti lempparimukista.

perko.jpg

Olen muuten varsin otettu ensimmäisestä blogihaasteesta vieraskirjassa, joka tuli Suhteellisuudentajun kirjoittajalta. Palataan siihen viimeistään huomenissa. 🙂

Edit: kirjoittanut Pieni silli.

puheenaiheet ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma