Intialainen menestystarina
Intialainen ruoka on keittiössämme korkealle arvostettu, mutta vaikeaksi havaittu taiteenlaji. Monta kertaa lopputulos jää ikävän kauas ravintoloiden herkuista. Tällä kertaa kuitenkin onnistuimme tikka masalassa melko hyvin, erityisesti rakenne oli erinomainen!
Kanainen Tikka Masala
(Vapaaehtoinen vaihe: kanan marinointi)
Oli arki-ilta ja olimme laiskoja, joten jätimme tämän vaiheen välistä. Suositeltavaa olisi kuitenkin marinoida kanoja etukäteen jogurtissa. Marinadiin tulee jeeraa, jauhettua korianteria ja chilijauhetta pieni hypsäys kutakin, ½ tl suolaa, pari murskattua kynttä valkosipulia, 1-2 tl raastettua inkivääriä ja 1 dl rasvaista jogurttia. Ainekset hierotaan kanafileisiin, jonka jälkeen homma heitetään jääkaappiin ainakin tunniksi.
Varsinainen resepti:
- Puolisen kiloa kanan fileitä tai filesuikaleita
- 2 sipulia
- 3 kynttä valkosipulia
- 5 sentin pala inkivääriä
- 4 tomaattia
- 3 palkoa kardemummaa
- 4 laakerinlehteä
- 1 kanelitanko
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl garam masalaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 dl gheetä (kirkastettua voita, lisätietoja alla)
- loraus kermaa
- tuoretta korianteria
- Kalttaa tomaatit käyttämällä ne kiehuvassa vedessä, pudottamalla jäävesikulhoon ja kaapimalla kuoret irti.
- Pilko kanat paloiksi ja ruskista pannulla (ei läpikypsiksi). Laita sivuun odottamaan.
- Kuumenna pannulla (wokkipannu käy tähän hyvin) ghee ja lisää kuumaan voihin kardemumma, kanelitanko ja laakerinlehdet.
- Soseuta sipulit, valkosipulit ja inkivääri ja kaada murska voin sekaan. Itse käytimme blenderiä, sauvasekoitinkin varmasti toimii. Kypsyttele tovi ja nuuhki mahtavia tuoksuja.
- Soseuta samaan tyyliin tomaatit, kurkuma, garam masala, paprika, jeera ja jauhettu korianteri.
- Lisää tomaatti-mausteseos pannulle ja anna hautua kannen alla noin 45 minuuttia.
- Lisää suolaa maun mukaan. Mikäli pinnassa näkyy rasvaa, kuori se pois. Laita sekaan kanat sekä halutessasi loraus kermaa (pari lusikallista).
- Sekoita ja tarjoa esim. basmatiriisin kanssa. Koristele korianterilla.
Tällä kertaa tikka masalaa syötiin höyrytetyn kukkakaalin kanssa.
Ghee eli kirkastettu voi
Gheetä käytetään laajalti intialaisessa keittiössä. Kirkastettu voi on myös keskeinen raaka-aine esim. hollandaisekastikkeen valmistuksessa. Ghee on yksinkertaisesti suolatonta voita, josta on poistettu maitohera. Näin ollen se on siis myös aina laktoositonta. Tässä reseptissä käytimme valmista gheetä, jota myytiin tämän näköisessä purkissa.
Mikäli kaupasta ei löydy valmista tavaraa, voi gheetä valmistaa itse. Tämä onnistuu kuulemma suolatonta voita keittämällä. Mielestämme tuo purkkikama on ihan yhtä pätevää, sillä suolaton voi on hinnaltaan melko suolainen. Hihi.
Jos gheen tehtailu kiinnostaa, voita pitäisi keittää matalalla lämmöllä sekoittamatta parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen sen annetaan levätä vielä kymmenen minuuttia. Lopputuloksena maitoproteiini laskeutuu kattilan pohjalle ja pinnalle jää kirkas rasva, joka otetaan talteen. Keittämisen aikana pinnalle kertyy kai vaahtoa joka tulee kaapia varovaisesti pois. Gheen säilyvyydeksi lupaillaan kuukausia.
Edit: kirjoittanut Ilpo.