Sim-simaa

sima_blogi.jpg

Simaa kattilassa.

Vielä ehtii tehdä vappusimat itse, kehotti Hesarin ruokatorstai eilen. Sillin keittiössä tehtiin työtä käskettyä ja loiskuteltiin kattilassa. Sima sihisee keittiön pöydällä iloisesti, kunnes se pullotetaan sunnuntaina. En tiedä miksi juuri sunnuntai, kai lauantaikin kävisi, mutta sunnuntai tuntuu hyvältä.

Näin se tehtiin (resepti suoraan hs.fi/ruoka > vappusima)

Vappusima

  • 4 litraa vettä
  • 4 dl fariinisokeria
  • 3 dl valkoista sokeria
  • 0,5 dl hunaaja
  • 2 sitruunaa (ohje sanoo 2-4 sitruunaa koon mukaan, mutta me laitettiin kaksi isoa)
  • nypsäys inkivääriä
  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
  1. Pese sitruunat huolellisesti. Kuori keltainen osa talteen. Revi valkoinen osa irti ja heitä pois. Viipaloi sitruunat ja kuori.
  2. Lämmitä vesi viiden litran kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää sokerit ja sekoittele, kunnes ovat liuenneet. Lisää sitruunan kuoret ja viipaleet ja inkivääri.
  3. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Liuota hiiva vähään veteen ja sekoita mukaan.
  4. Jätä huoneenlämpöön sihisemään.
  5. Siivilöi ja pullota 2-3 päivän päästä. Pulloon voi lisätä halutessaan pari rusinaa. Kun rusina on noussut pullon pohjalta pullon pintaan, on sima juomakelpoista. Toivottavasti keskiviikon vappubrunssilla.

Resepti sanoo, että viileässä sima valmistuu noin viikossa. Sillikeittiössä aiotaan hoitaa koko homma huoneenlämmössä juomista edeltävää viilentämistä lukuun ottamatta, joten toivottavasti kerkiämme vapuksi. Jos ei, kyllä sima muutenkin kelpaa.

Niille, joita mahdollien huoneenlämmössä käymisen tuottama haju huolettaa, tiedoksi, että keittiömme ei haise hiivatehtaalta. Sitruunan hajun pystyy juuri ja juuri erottamaan. Meillä sima lepää kannen alla paitsi silloin, kun sitä kuvataan blogiin.

Beenie Manin kappale sopii sima-teemaan kuin dance hall viikonloppuun, mukavaa perjantaita kaikille! Naputellaan viikonlopun teille ainakin makkaraepistola, sitä ei ihan hetkessä avatakaan.

Edit: kirjoittanut Pieni silli.

koti ruoka-ja-juoma diy

Nyt sitä saa

Tänään on se päivä.

img_3220.jpg

Uteliaille tiedoksi, että kyse on makkarasuppilosta. Sillin keittiössä tehdään tänään omat makkarat!  Edellisestä kerrasta on kulunut muutama vuosi, saa nähdä, että muistaako sitä enää.

Ainekset: seitsemän kiloa possun lapaa, 3,7 kiloa lampaan paistia, lisäksi kaksi kiloa silavaa sekä neljä tuhtia possun suolta. Näistä aineksista sekä mausteista ja rakkaudesta tehdään makkaroita kaikkiaan neljään kotitalouteen. Tarkempaa raporttia myöhemmin, tavoitteena saada ainakin bratwurstia, ns. normimakkaraa sekä chilimakkaraa tuutista ulos.

Kerrottakoon vielä, että sillikeittiö on makkaranteossa erittäin vanhanaikainen. Lihamyllynä toimii papalta saatu vanha herra, Sampo 10 -lihamylly, jonka kautta jokainen lihagramma tullaan pyörittämään. Tämä on sitä hidasta ruoanlaittoa, jonka eteen puserretaan hikipisara jos toinenkin.

Kuka teistä on tehnyt makkaraa? Vielä ehtii vinkata suosikkireseptinsä.

Edit: kirjoittanut Pieni silli.

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy