Sim-simaa
Simaa kattilassa.
Vielä ehtii tehdä vappusimat itse, kehotti Hesarin ruokatorstai eilen. Sillin keittiössä tehtiin työtä käskettyä ja loiskuteltiin kattilassa. Sima sihisee keittiön pöydällä iloisesti, kunnes se pullotetaan sunnuntaina. En tiedä miksi juuri sunnuntai, kai lauantaikin kävisi, mutta sunnuntai tuntuu hyvältä.
Näin se tehtiin (resepti suoraan hs.fi/ruoka > vappusima)
Vappusima
- 4 litraa vettä
- 4 dl fariinisokeria
- 3 dl valkoista sokeria
- 0,5 dl hunaaja
- 2 sitruunaa (ohje sanoo 2-4 sitruunaa koon mukaan, mutta me laitettiin kaksi isoa)
- nypsäys inkivääriä
- herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
- Pese sitruunat huolellisesti. Kuori keltainen osa talteen. Revi valkoinen osa irti ja heitä pois. Viipaloi sitruunat ja kuori.
- Lämmitä vesi viiden litran kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää sokerit ja sekoittele, kunnes ovat liuenneet. Lisää sitruunan kuoret ja viipaleet ja inkivääri.
- Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Liuota hiiva vähään veteen ja sekoita mukaan.
- Jätä huoneenlämpöön sihisemään.
- Siivilöi ja pullota 2-3 päivän päästä. Pulloon voi lisätä halutessaan pari rusinaa. Kun rusina on noussut pullon pohjalta pullon pintaan, on sima juomakelpoista. Toivottavasti keskiviikon vappubrunssilla.
Resepti sanoo, että viileässä sima valmistuu noin viikossa. Sillikeittiössä aiotaan hoitaa koko homma huoneenlämmössä juomista edeltävää viilentämistä lukuun ottamatta, joten toivottavasti kerkiämme vapuksi. Jos ei, kyllä sima muutenkin kelpaa.
Niille, joita mahdollien huoneenlämmössä käymisen tuottama haju huolettaa, tiedoksi, että keittiömme ei haise hiivatehtaalta. Sitruunan hajun pystyy juuri ja juuri erottamaan. Meillä sima lepää kannen alla paitsi silloin, kun sitä kuvataan blogiin.
Beenie Manin kappale sopii sima-teemaan kuin dance hall viikonloppuun, mukavaa perjantaita kaikille! Naputellaan viikonlopun teille ainakin makkaraepistola, sitä ei ihan hetkessä avatakaan.
Edit: kirjoittanut Pieni silli.