Viikonloppu sienipäissään
Näin kevään korvalla on hyvä aikaa kaivaa syksyn sienet pakkasesta ja hyödyntää ne parhaalla mahdollisella tavalla: valmistamalla jumalten viikonloppuruokaa – sienirisottoa!
Viime perjantaina kalastimme pakkasesta suppilovahveroita ja täydensimme makupalettia kaupan tölkkikanttarelleilla. Paras tilanne risoton tekijällä on mikäli saatavilla on herkkutatteja. Tai tatteja ylipäätään. Herkkusienistä emme lähtisi tätä valmistamaan, mutta kaikkea voi toki kokeilla.
Kanttarellit ja suppilovahverot sulassa sovussa samassa kasassa.
Tarvittavat ainekset (4 annosta):
- 7 dl kanalientä (Rainbow-kanafondista tällä kertaa, kannattaa tehdä pari desiä ylimääräistä varmuuden vuoksi)
- 4 salottisipulia
- 1 kynsi valkosipulia
- 100g parmesan-juustoa
- 2 dl valkoviiniä
- 3 dl risottoriisiä
- vapaavalintaisia sieniä
- voita
- oliiviöljyä
Ja näin se menee:
- Valmista kanaliemi. Pidä kuumana levyllä.
- Pilko ja paista öljyn ja voin sekoituksessa salottisipuleja ja valkosipulia 15 min pienellä lämmöllä.
- Lisää riisi ja paista hetki kuumalla levyllä. Varo, etteivät sipulit pala.
- Lisää viini ja anna imeytyä riisiin. (Tästä eteenpäin on hyvä sekoittaa riisiä jatkuvasti.)
- Käännä levy pienelle ja ala lisätä kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen kauhallisen imeytyä aina ennen seuraavaa. Maistele riisiä seurataksesi sen kypsymistä. Risottoriisin kuuluu jäädä al dente.
- Kun liemi on imeytynyt ja riisi on lähes kypsää, lisää pilkotut sienet, nosta levy liedeltä, sekoita joukkoon parmesanraaste sekä nokare voita ja anna muhia kannen alla pari minuuttia.
- Tarkista suola ja syö.
Viinissä uivat riisit, vaihe 4.
Parmesan on muuten aika hyvää.
Valmis annos lautasella.
Maistuvaa viikonlopun odotusta!
Edit: kirjoittanut Ilpo.