Viikonloppu sienipäissään

Näin kevään korvalla on hyvä aikaa kaivaa syksyn sienet pakkasesta ja hyödyntää ne parhaalla mahdollisella tavalla: valmistamalla jumalten viikonloppuruokaa – sienirisottoa!

Viime perjantaina kalastimme pakkasesta suppilovahveroita ja täydensimme makupalettia kaupan tölkkikanttarelleilla. Paras tilanne risoton tekijällä on mikäli saatavilla on herkkutatteja. Tai tatteja ylipäätään. Herkkusienistä emme lähtisi tätä valmistamaan, mutta kaikkea voi toki kokeilla.

img_3200.jpg

Kanttarellit ja suppilovahverot sulassa sovussa samassa kasassa.

Tarvittavat ainekset (4 annosta):

  • 7 dl kanalientä (Rainbow-kanafondista tällä kertaa, kannattaa tehdä pari desiä ylimääräistä varmuuden vuoksi)
  • 4 salottisipulia
  • 1 kynsi valkosipulia
  • 100g parmesan-juustoa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 3 dl risottoriisiä
  • vapaavalintaisia sieniä
  • voita
  • oliiviöljyä

Ja näin se menee:

  1. Valmista kanaliemi. Pidä kuumana levyllä.
  2. Pilko ja paista öljyn ja voin sekoituksessa salottisipuleja ja valkosipulia 15 min pienellä lämmöllä.
  3. Lisää riisi ja paista hetki kuumalla levyllä. Varo, etteivät sipulit pala.
  4. Lisää viini ja anna imeytyä riisiin. (Tästä eteenpäin on hyvä sekoittaa riisiä jatkuvasti.)
  5. Käännä levy pienelle ja ala lisätä kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen kauhallisen imeytyä aina ennen seuraavaa. Maistele riisiä seurataksesi sen kypsymistä. Risottoriisin kuuluu jäädä al dente.
  6. Kun liemi on imeytynyt ja riisi on lähes kypsää, lisää pilkotut sienet, nosta levy liedeltä, sekoita joukkoon parmesanraaste sekä nokare voita ja anna muhia kannen alla pari minuuttia.
  7. Tarkista suola ja syö.

img_3193.jpg

Viinissä uivat riisit, vaihe 4.

img_3188.jpg

Parmesan on muuten aika hyvää.

img_3204.jpg

Valmis annos lautasella.

Maistuvaa viikonlopun odotusta!

Edit: kirjoittanut Ilpo.

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma

Pataisa herkku

Näin kevättalvella (kyllä, vielä on ihan vähän talvi) tulee hyvälaatuisten tuoreiden kasvisten puutteessa tehtyä paljon pitkään haudutettuja pataruokia. Chili con carne on klassikkopata, jota tehdään aina vähän eri reseptillä sen mukaan mitä aineksia kaapissa on. Tällä kertaa lopputuloksesta tuli niin maukasta, että resepti piti kirjoittaa ylös. Tästä se nyt löytyy teidänkin iloksenne!

Chili con carne, Very Good +

Tämä ruoka on kätevin tehdä tarpeeksi isossa valurautapadassa, mutta myös muilla välineillä varmasti onnistuu.

  • 400g nauta-sika jauhelihaa (60/40)
  • 1 pieni porkkana
  • 1 iso sipuli
  • 5 kynttä valkosipulia
  • 5 vihreää chiliä (lajike tulisuuden ja maun mukaan, värillä ei niin väliä)
  • reilusti tomaattipyrettä, tässä käytetty noin 4 kukkurallista ruokalusikallista. Pyre oli tosin tavallista miedompaa. Osan pyreestä voi korvata tomaattimurskalla.
  • 1 tomaatti (sattui olemaan kaapissa)
  • 1 purkki kidneypapuja
  • 1 nippu silputtua korianteria
  • kourallinen persiljaa
  • 1 kanelitanko
  • 1 kukkurallinen rkl paprikajauhetta
  • 1 kukkurallinen rkl savustettua paprikajauhetta
  • ½ tl jeeran siemeniä (juustokuminaa, myös jauhe käy)
  • loraus balsamicoa (muu hapan, kuten sitruuna/limemehu käy myös)
  • 1 pala tummaa suklaata / 1 tl sokeria
  • 2 lihaliemikuutiota / naudanlihafondia

img_3182.jpg

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Pilko valkosipulit ja kuullota öljyssä.
  2. Tee sipuleista hakkelusta ja kuullota matalalla lämmöllä pitkään (10-15 min)
  3. Nosta lämpöä asteen verran ja ruskista jauhelihat sipuliseoksessa.
  4. Pilko chilit pieniksi, kuutioi porkkanat ja tomaatti ja heitä pataan.
  5. Lisää tomaattipyreet (ja -murskat). Pyreen kanssa on hyvä lisätä vettä sekaan.
  6. Silppua ruukullinen korianteria varsineen, puoli ruukullista persiljaa ja lisää ne pataaan lihaliemikuutioiden, paprikajauheiden, kanelitangon ja jeeran kanssa. Myös pieni salt&pepper sopii lisätä tässä vaiheessa. Sekoita hyvin.
  7. Hauduta levyllä matalimmalla vaihtoehdolla tai uunissa (100-150 asteessa) niin kauan kuin mahdollista. Sekoita ja lisää tarvittaessa vettä välillä.
  8. Lisää balsamico ja suklaa/sokeri, tarkista suola. Anna hautua vielä.
  9. Lisää pavut ja hauduta vielä 10 min.
  10. Nyt se on lopultakin valmista. Saa syödä sellaisenaan tai esim. riisin kanssa.

Meillä haudutusaika lähtenteli vuorokautta. Ensin muutama tunti edellisenä iltana, sitten yö parvekkeella ja kuutisen tuntia vielä seuraavana päivänä. Kaikkihan tietävät, että padat ovat aina parempia toisella syöntikerralla, kun ovat saaneet muhia yön yli. Tässä hypättiin suoraan voittosektorille syömällä ruokaa ensimmäisen kerran vasta toisena päivänä! Huolimatta vihreistä yrteistä lopputuloksessa ei ollut tunnistettavissa yhtään lehden tai varren palaa. Luultavasti tämän loistoreseptin erotti aiemmista versioista juuri korianterin käyttö, joten sitä ei sovi unohtaa.

img_3183.jpg

Suklaata padassa. Nam.

hyvinvointi terveys mieli ruoka-ja-juoma