Paha thaimaalainen (pad thai)
Nam! Pad Thai.
Liian kauan kestänyt radiohiljaisuus on katkaistava räväkällä otsikolla. Ei, mitään ei ole tapahtunut, ja ruokakuvia on otettu entiseen tahtiin. Ne vaan ovat olleet pimeänä vuoden aikana niin kovin, kovin, kovin rumia, eikä niistä välity yhtään sitä tunnelmaa, mikä on ollut niitä nautittaessa. Ehkä Pienen Sillin keittiössä tykätäänkin bloggailla vain valoisaan aikaan vuodesta? Täytynee nyt keväällä laittaa patoja tulille ja kuvailla varastoon, jotta on jotain sanottavaa sitten talviaikaankin.
Tämä resepti on julkaistu jo kertaalleen redditin ihmeellisessä maailmassa. Se ei edes ole ”meidän reseptimme”, vaan ihanan nuoren thaimaalaisnaisen, joka kutsui itseään nimellä Cook. Ihanan kevyttä kevätruokaa, joka sisältää kasviksia, proteiineja, ja ennen kaikkea makua sopivassa suhteessa.
Reseptin alkuperä sijoittuu hikiseen, hiljaiseen iltapäivään Krabi Townissa. Olimme häämatkalla, käyneet aamiaisella ja mietimme, mitä tekisimme hiljaisessa Krabi Townissa. Hotellin respassa silmiin osui esite ruokakurssista. Kurssin piti alkaa iltapäivällä viereisessä kylässä, respa alkoi soitella ympäriinsä, ja lopulta selvisi, että auto hakee meidät kello 14. Luonnollisesti emme päätyneet samaan paikkaan, kuin mitä esitteessä oli mainittu. Kokkikurssille kuitenkin.
Auton kyydissä päädyimme lopulta kapeaa kärrypolkua pitkin keskelle thaimaalaista omakotitaloaluetta Ao Nangissa. Olimme ilmoittautuneet ryhmäkurssille, mutta olimmekin ainoat osanottajat paikan päällä. Vilken tur!
Thai Charm Cooking School.
Paikka oli mainio, keittiö kaasuliesineen maan tasolla varjossa. Pihalla kokkimme/opettajamme Cook kasvatti mausteita ja hoiti kanoja. Merenrantavisiitille pohjoisesta kotoisin olevalla kokillamme ei kuulemma ollut aikaa, sillä ruokakurssit työllistävät aamusta iltaan. Tämän tarinan Cook kertoi hymyillen, sillä jokainen kurssi ja ansaittu bhat vie lähemmäs haavetta: omaa kokkikoulua. Lisäksi Cook toivoi omaa peltoa, jolla hän viljelisi luomukasviksia. Ruokakurssi alkaisi peltovisiitillä ja päättyisi yhdessä valmistettuun ateriaan. Ei alkuunkaan huono liikeidea! Thai Charm Cooking School oli siis paikan nimi, ja vierailuvuosi 2013.
Siis katsokaa noita polttimoita. Ihana, ihana, ihana hella. Tällainen sopisi hyvin kesäkeittiöön.
Värikäs mainos, kiva paikka.
Valmistimme muutamia eri ruokalajeja: currya, sienikeittoa, mango sticky ricea ja tietenkin pad thaita. Pad thai on ainoa, jota on tullut tehtyä jälkikäteen kotona sen helppouden ja herkullisuuden vuoksi. Tarvitset vain muutamia mausteita etnokaupasta, ja koko homma onkin siinä. Näin se käy:
Pad thai
1–2 hengelle (yksi isonälkäinen, kaksi pienempinälkäistä)
Mausteliemi:
- 1,5 rkl osterikastiketta
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl sokeria (tai hunajaa, palmusokeria tms)
- 2 rkl viinietikkaa (esim. riisiviinietikka) tai tamarindista tehtyä lientä
- 0,5 tl chiliä
Muut:
- 2 rkl öljy
- 2 valkosipulinkynttä
- 70 grammaa kypsentämättömiä katkarapuja (tai kanaa)
- 30 grammaa tofua
- 30 grammaa ituja
- 30 grammaa porkkanaa
- 10 grammaa kevätsipulia
- 70 grammaa riisinuudeleita
- 1 muna
- 0,6 dl vettä
- 2 rkl maapähkinöitä
- Limeä lohkoina
- Lisää mausteliemen aineet pieneen kulhoon. Sekoita ja jätä odottamaan.
- Kuutioi tofu, siisti katkaravut. Huuhtele idut ja kuori ja pilko porkkana (me vedimme kuorimaveitsellä ohuita suikaleita)
- Pilko kevätsipuli noin etusormen pään mittaisiksi paloiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi.
- Esikeitä nuudeleita parisen minuuttia kiehuvassa vedessä. Kaada siivilään ja valuta läpi kylmää vettä.
- Kuumenna öljy suuressa kasarissa tai wokissa, jos omistat sellaisen. Paista tofua, kunnes se on kauniin vaalean kullan väristä. (jos käytät kanaa katkarapujen sijaan, lisää se tässä vaiheessa ja paista yhdessä tofun kanssa, kunnes kana on kypsää)
- Lisää valkosipuli, paista hieman.
- Lisää kananmuna tofun ja valkosipulin sekaan, pyörittele ja paista, kunnes munasta on tullut munakokkelia.
- Siirrä tofu-valkosipuli-muna-paistos toiselle lautaselle.
- Lisää tyhjälle pannulle mausteliemi, vesi, nuudelit ja porkkanasoiroja. Pyörittele, kunnes nuudelit ovat imeneet ison osan liemestä ja nuudelit ovat pehmenneet.
- Lisää katkaravut ja idut. Pyörittele, kunnes katkaravut ovat vaihtaneet väriä vaaleanpunaisiksi.
- Jaa annos kahdelle lautaselle. Lisää päälle kevätsipulia, maapähkinärouhetta ja kylkeen pari limenlohkoa, joista voi puristaa annoksen päälle maun mukaan.
- Nauti hyvässä seurassa.
Disclaimer: Thaimaalaisessa katukeittiössä on ruoan yhteydessä tarjolla aina neljää maustetta: jotain hapanta, jotain suolaista, jotain tulista ja jotain makeaa. Näin kukin ruokailija voi tuunailla makukokemusta vielä ruokapöydässä mielensä mukaan. Esim. limeä, kalakastiketta, chiliä ja sokeria on hyvä nostaa pöytään näin härmässäkin.
Vasemmalla Thaimaan helteessä kokin valvovan silmän alla kokattu versio.
Pieni silli