Pataisa herkku
Näin kevättalvella (kyllä, vielä on ihan vähän talvi) tulee hyvälaatuisten tuoreiden kasvisten puutteessa tehtyä paljon pitkään haudutettuja pataruokia. Chili con carne on klassikkopata, jota tehdään aina vähän eri reseptillä sen mukaan mitä aineksia kaapissa on. Tällä kertaa lopputuloksesta tuli niin maukasta, että resepti piti kirjoittaa ylös. Tästä se nyt löytyy teidänkin iloksenne!
Chili con carne, Very Good +
Tämä ruoka on kätevin tehdä tarpeeksi isossa valurautapadassa, mutta myös muilla välineillä varmasti onnistuu.
- 400g nauta-sika jauhelihaa (60/40)
- 1 pieni porkkana
- 1 iso sipuli
- 5 kynttä valkosipulia
- 5 vihreää chiliä (lajike tulisuuden ja maun mukaan, värillä ei niin väliä)
- reilusti tomaattipyrettä, tässä käytetty noin 4 kukkurallista ruokalusikallista. Pyre oli tosin tavallista miedompaa. Osan pyreestä voi korvata tomaattimurskalla.
- 1 tomaatti (sattui olemaan kaapissa)
- 1 purkki kidneypapuja
- 1 nippu silputtua korianteria
- kourallinen persiljaa
- 1 kanelitanko
- 1 kukkurallinen rkl paprikajauhetta
- 1 kukkurallinen rkl savustettua paprikajauhetta
- ½ tl jeeran siemeniä (juustokuminaa, myös jauhe käy)
- loraus balsamicoa (muu hapan, kuten sitruuna/limemehu käy myös)
- 1 pala tummaa suklaata / 1 tl sokeria
- 2 lihaliemikuutiota / naudanlihafondia
- Ota jauheliha huoneenlämpöön. Pilko valkosipulit ja kuullota öljyssä.
- Tee sipuleista hakkelusta ja kuullota matalalla lämmöllä pitkään (10-15 min)
- Nosta lämpöä asteen verran ja ruskista jauhelihat sipuliseoksessa.
- Pilko chilit pieniksi, kuutioi porkkanat ja tomaatti ja heitä pataan.
- Lisää tomaattipyreet (ja -murskat). Pyreen kanssa on hyvä lisätä vettä sekaan.
- Silppua ruukullinen korianteria varsineen, puoli ruukullista persiljaa ja lisää ne pataaan lihaliemikuutioiden, paprikajauheiden, kanelitangon ja jeeran kanssa. Myös pieni salt&pepper sopii lisätä tässä vaiheessa. Sekoita hyvin.
- Hauduta levyllä matalimmalla vaihtoehdolla tai uunissa (100-150 asteessa) niin kauan kuin mahdollista. Sekoita ja lisää tarvittaessa vettä välillä.
- Lisää balsamico ja suklaa/sokeri, tarkista suola. Anna hautua vielä.
- Lisää pavut ja hauduta vielä 10 min.
- Nyt se on lopultakin valmista. Saa syödä sellaisenaan tai esim. riisin kanssa.
Meillä haudutusaika lähtenteli vuorokautta. Ensin muutama tunti edellisenä iltana, sitten yö parvekkeella ja kuutisen tuntia vielä seuraavana päivänä. Kaikkihan tietävät, että padat ovat aina parempia toisella syöntikerralla, kun ovat saaneet muhia yön yli. Tässä hypättiin suoraan voittosektorille syömällä ruokaa ensimmäisen kerran vasta toisena päivänä! Huolimatta vihreistä yrteistä lopputuloksessa ei ollut tunnistettavissa yhtään lehden tai varren palaa. Luultavasti tämän loistoreseptin erotti aiemmista versioista juuri korianterin käyttö, joten sitä ei sovi unohtaa.
Suklaata padassa. Nam.