Rakkauden ateriat

Ei liene kellekään lukijalle epäselvää, että tämän blogin aiheena on ruoka ja rakkaus sitä kohtaan. Yhteisiä merkkipaaluja juhlitaan syömällä, saavutuksia juhlitaan syömällä, arkena syöminen kruunaa päivän. Ylipäätään syöminen liittyy elämän kohokohtiin.

sydankynttila.jpg

Kynttilät luovat tunnelmaa ympäri vuoden. Myös toukokuussa.

Niinpä myös hääpäivänä ruoalla on erittäin tärkeä rooli juhlinnassa. Ystävänpäivänä vuoro kiertää vuorovuosina. (odottakaahan, kun kerron mitä viime ystävänpäivänä kävi. Uskomatonta. Mutta se on eri bloggauksen aihe se.)

Tänä vuonna haasteita oli kuitenkin ilmassa. Hääpäivä osui sunnuntaihin, joka oli myös paluupäivä sukujuhlista Pohjanmaalta. Yön yli uunissa haudutetut, revittynä tarjottavat lihankappaleet jäivät siis tällä kertaa väliin, eikä monikerroksinen kermakakku-unelma jälkiruoaksi ollut mahdollista toteuttaa.

Onneksi asiaan kuin asiaan löytyy hopeareunus. Mikä on parempaa lähes kuuden tunnin automatkan jälkeen kuin pikaruoka? Ja mikä on hampurilaisten ohella pikaruoan kuningatar? Aivan oikein, pizza. Paitsi että tämän pizzan tekoon menee aikaa ja vaivaa. Mutta se on sen arvoista.

Meillä on leivinkivi. (Sanomalla tämän ääneen toivon, että leivinkiven oikea omistaja ymmärtää jättää sen meille, vaikka muuttaisikin asuntoon, jonka uuniin se mahtuu. Meillä se on vaan niin kovin rakastettu. ) Leivinkivi on mullistanut pizzanteon. Pannupizzassa ei ole mitään vikaa, ja hakusessa onkin uunikelpoinen valurautapannu aidon pannupizzan tekoa varten. Ohutpohjainen pizza on ollut leivinkiveä ennen harvinainen herkku. Niinpä hääpäiväämme, ensimmäistä sellaista, juhlittiin pizzan ja shampanjan keinoin. Ei huono, alkuunkaan! Näin se tehtiin.

Ohutpohjainen pizza

Taikina (ainekset ja mittasuhteet suoraan reseptitaivaasta )

  • 2 dl lämmintä vettä
  • 3,5 dl durum-vehnäjauhoja
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria

Tomaattikastike

  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria
  • basilikaa (kuivattu)
  • oreganoa (kuivattu)

Täytteet

  • parmankinkkua
  • mozzarellaa
  • rucolaa (tuore)
  • basilikaa (tuore)

Kastike

  1. Pilko valkosipulit pieneksi. Kuullota oliiviöljyssä kevyesti.
  2. Lisää tomaattimurska, paseerattu tomaatti ja tomaattipyre. Kiehauta.
  3. Lisää mausteet makusi mukaan. Meillä basilikaa menee peruskastikkeeseen muutama ruokalusikallinen, mutta maku kertoo mikä itseä miellyttää. Suolaa reilummanlaisesti, sokeria noin 1 rkl. Sokeria noin puolet suolan määrästä. Mustapippuria kivasti rouhaisten, muttei liikaa.
  4. Jätä kastike hellalle pienelle lämmölle. Pidä kastikkeessa yllä pientä lämpöä siihen saakka, kunnes taikina on kohonnut.

Taikina

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  2. Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Lisää vesi kuivien ainesten sekaan.
  3. Vaivaa taikinaa hartaasti noin 10 minuuttia. (oikesti, durumjauhot ei sitkoa muuten kuin ajan kanssa. Kymmenen minuuttia kun jaksat veivata, se on siinä).
  4. Peitä taikinakulho liinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 45 min-tunti, kunnes taikina on kaksinkertainen lähtötilanteeseen verrattuna.

Uuni

  1. Laita leivinkivi uunipellille keskitasolle kylmään uuniin. Lämmitä uuni noin 250-asteiseksi.
  2. Anna kiven lämmetä vielä 20 minuuttia. Kokoa pizza.
  3. Jos uunisssi on kiertoilmaominaisuus, pizzat voi paistaa myös sillä. Meidän kiertoilmassa lämpötila oli 225. Ensi kerralla kokeillaan nostaa lämpötilaa vielä korkeammaksi.

pizza_blogiin.jpg

Ruoka on parasta, kun sen jakaa.

Pizzan kokoaminen

  1. Jauhota leivinalusta. Vaivaa kohonnut taikina kimmoisaksi palloksi.
  2. Leikkaa taikinasta vajaan nyrkin kokoinen pallo. Kauli ohueksi leivinalustalla. Siirrä pizzapohja leivinpaperille.
  3. Täytä pizza. Ensin noin kauhallinen tomaattikastiketta tasaisesti ympäriinsä levitettynä. Sitten juustoa sopivasti ja parmankinkkua.
  4. Siirrä leivinpaperi ystäväsi avustuksella uunissa odottavalle pellille. Fiksu käyttäisi pizzalapiota, mutta meillä ei ole sellaista, siksi leivinpaperin kanssa säätö. Leivinlapiolla pizzan voisi lykätä suoraan kivelle paistumaan.
  5. Paista, kunnes pizzan reunat ovat ruskistuneet kevyesti ja juusto kuplii.
  6. Nosta lautaselle, kuorruta yrteillä ja tarjoile. Toista vaiheet 1–5 niin monta kertaa kuin nälkää riittää. Nauti valitsemassasi seurassa.

 

suhteet rakkaus ruoka-ja-juoma diy