Päivän kaikki asut eli työmatkapyöräilyn logistiikkaa

Pumpui

Työmatkapyöräily, tuo jaloista jaloin liikuntamuoto, jossa pääsee roudaamaan miljoonaa eri vaatekertaa ja keräämään moraalisia voittajapisteitä räntäsateessa mankeloidessaan. 

Eräs lukija pyysi kertomaan lisää työmatkapyöräilyn logistiikasta, joten täältä pesee! Tavoitteeni on pyöräillä läpi talven, koska se on ajankäytöllisesti järkevintä ja muutenkin viisasta. Oman haasteensa tuo sitten kaiken tavaran mukana kuljettaminen ja ihmiseltä erilaisissa tilaisuuksissa näyttäminen. Kas tässä kuvin esitettynä, millainen normaali päivä työmatkapyöräilijä-konttorinäätä-jumppapirkon elämässä on. 

6.30, koti

Päivän ensimmäinen asu koostuu miehen vanhasta paidasta. Seksikästä, eikö totta!

7.20, koti

Merinovillaa alle, kuorta päälle. Takki saatu Haglöfsiltä, housut pöllin miehen kaapista (nämä eivät hiosta yhtä paljon kuin sadehousut, joten suosin näitä jos ei sada kaatamalla). Tavoitteena on pyöräillä duuniin (8 km) sen verran rauhakseen ettei ihan mahdoton hiki ehdi tulla, koska työpaikalla ei ole suihkua. (Lue: jos tulee hiki, en välitä). Laukkuun pakkaan treenikamat ja duunivaatteet. Töissä säilytän muutamia siistimpiä kenkiä + villakangastakkia, huivia ja hanskoja, jos pitää käydä palaveroimassa keskellä päivää tai muuten piipahtaa ulkona.

8-16, duuni

Töissä suosin simppeleitä ja mukavia vaatteita jotka eivät mene ryppyyn pyörälaukussa. Ja kengättömyyttä. (Yksikään vaatteista ei ole miehen.) Oman haasteensa tuovat päivät, jolloin en menekään suoraan työpaikalle vaan asiakkaalle. Silloin laitan ns. ihmisvaatteet päälle jo kotona ja fillaroin niissä. Tämä toki tarkoittaa sitä, että pitää joko ottaa ihmiskengät mukaan tai jättää klossikengät kotiin ja pyöräillä muissa kengissä. Onneksi ei ole jakkupukuammatti! Lisäksi bonuksena mukavat asiakkaat, jotka yleensä vain nauravat hyväntahtoisesti kun tulen kurapuvussa palaveriin.

16.30, sali

Duunista on vain pari kilometriä salille, joten en jaksa pukea kuorivaatteita vaan heitän työvaatteiden päälle vain takin (eli työkamojen pitää soveltua pyöräilyynkin).

16.30-18, sali

Treeneissä trikoota ja mitä nyt sattuu pyykkinarulta mukaan osumaan. Kello testissä Suunnolta.

18, sali

Päivän kuudes asu muodostuu trikoista, merinopaidasta ja ulkovaatteista. Fillarilla kotiin, koira ulos, suihkuun ja ruoanlaittoon. Sitten laitan jonkun mieheltä pöllityn t-paidan päälle ja pötkähdän pitkäkseni - kunnes muistan että seuraavanakin päivänä pitää ajaa pyörällä ja kaikki kamat ovat vielä pakkaamatta.

 

Lisää fillaroinnista:
Serve the Purpose eli sen oikean löytämisestä

Työmatkapyöräilyn matematiikkaa
Oletko aina pyöräillyt väärin?

Syksy, bring it on!
Hei älä aja päälle (eli heijastindorka avautuu)
Pyöräilystä, pelosta ja periaatteista
Pikainen kysymys hitaille pyöräilijöille
Kun olen lähdössä pyöräilemään
Asioita joita voit tehdä vain työmatkapyöräillessä

 

 

Kommentit

sup (Ei varmistettu)

Mulla on onneks töissä suihku ja kaappi missä säilyttää vaatteita. Maanantaisin roudaan viikoksi pikkareita, rintsikat ehkä jotain muuta vaatetta (t-paitaa, mekkoa) millä pärjään puol viikkoa ja sitten viikon kuluessa roudailen likaisia vaatteita kotia ja jotain muuta tilalle. Itse fillaroin siis aamuisin ensin treeneihin ja sieltä töihin, joten puen päivän aikana hiestä kuivuneet trikoot vielä uudelleen päälle iltapäivällä.

Kiitos muuten näistä pyöräilyjutuista! Itse testaan tänä talvena 7-vaihteista Nopsaa :D Möin keväällä cyclocrossin pois koska meille ei vaan löytynyt yhteistä säveltä.

Lotta Katariina
Pumpui

Suihku olisi kyllä pop. Mutta mennään näillä kun ei oo muutakaan :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tutulta vaikuttaa (oon pyöräillyt muutaman vuoden helmikuun alusta jouluun, yhden kokeilutalven jälkeen totesin, että sen reilun 1kk meen bussilla ja säästelen hermoja). Kuorivaatteet ja merinovilla on se mikä toimii pk-seudun talvessa. Se mikä mua tuossa pyöräilyelossa risoi kunnolla oli että kaikki kivat ulkovaatteet jää käyttämättä (koska ne ei joko oo tarpeeksi funktionaalisia ulkoiluun tai ei halua niitä hiostaa). Muutenkin pukemismäärä on haastava, kun jos on liikaa vaatetta (niin että on lähtiessä jo lämmin), niin sit hikoilee kuin possu 4km jälkeen ja jos on sopivasti vaatetta, niin sit palelee alkumatkan (saati sitten kun matkan alkuun tuli pitstop päiväkodilla, ei ihan naurattanut räntä-loskapäivinä). Mutta voittajafiilis siitä silti tulee :) Nyt mun työmatka kutistui kilsaan, niin varustelu on vähäisempää ja varmaan helpommin tulee käveltyä huonommilla keleillä.

Lotta Katariina
Pumpui

Totta tuo, että kivat talvivaatteet jää vähemmälle käytölle!

Nina Enroth
Ninan verkkareissa

Ahghghhh kuulostaa niin tutulta. Ihmisvaatteissa pyöräily on kyllä rasittavaa kun on tottunut mukavempiin vermeisiin.

Mutta siis, eikö sulla ole pyöräilyvaippahousuja??!!!! Ne on niin hyvät. Ja tyylikkäät. Asiakaspalaverimatskua.

Lotta Katariina
Pumpui

Mulla on kesävaippahousut, mutta ei talvivaippoja :/

Nina Enroth
Ninan verkkareissa

Epic fail. 

Ne on kyllä kalliit. 

Tica
pied-à-terre

Aaaa, olen niin kateellinen kaikille joilla on mahdollisuus säilyttää tavaroita työpaikalla! Fillaroin kotoa töihin (4km) vielä helposti ja hikoilematta, eli pärjää sadetakilla jos sataa, mutta yliopistolle fillarilla on vähän reilu 12km. Siellä on sentään suihku (salilla jonka jäsen en ole oho hups), mutta joudun roudaamaan luentokamat ja kirjat, ihmisvaatteet ja eväät valtavassa repussa pitkin päivää.

Jos luennon jälkeen on iltavuoro fillaroin vielä yliopistolta töihin toiset reippaat 13-14km. Töissä ei ole suihkua eikä säilytyspaikkaa, joten käyn välissä siistiytymässä omalla salilla työpaikan takana :D

Että lyhyesti: pyöräily on niin paljon näppärämpi ja halvempi kulkuneuvo, mutta kaiken tän arsenaalin roijaaminen toisinaan aikamoinen urakka!

 

P.S. Ainakaan täällä ei yleensä sada lunta tai talvellakaan mee paljoa miinuksen puolelle, eli pääsen edes jossain helpolla :)

Lotta Katariina
Pumpui

tuossa saa jo suunnitella kaiken kaman roudaamista huolella :)

Kieppis (Ei varmistettu)

Logistiikka muuttuu mielenkiintoiseksi siinä vaiheessa, kun on oikeasti kunnolla pakkasta. Tai lähinnä se aamulla 5 kerrosta päällekkäin, töissä pois ja ihmiskamat päälle, 5 kerrosta takaisin päälle, koululla pois ja vaihto ihmisvaatteisiin ja vielä kerran ne viidet kalsarit jalkaan. Joskus vain oikaisen ja jätän ihmisvaatteet pois :D Omalla työpaikalla ei ole erikseen naisille pukuhuonetta ja suihkua, joten hiusten peseminen lavuaarissa onnistuu ihan mainiosti tarvittaessa. Pukkarin sain sentään tekniseen tilaan. Mitä luovuutta! :D Onneksi en ole mikään muoti-ihminen, viihdyn parhaiten treenivaatteissa.

Niin ja tuohon roudaukseen vielä kun lisää kaikki eväät: aamupala, mahdollisesti lounas, välipala jne. Huom. mustikkasmoothie kannattaa pakata hyvin tiiviisti.

Lotta Katariina
Pumpui

Ahahah, mä olen myös tehnyt saman virheen smoothien kanssa.

Ja välillä kannattaa tarkistaa, onko kassin pohjalle jäänyt banaaneja muumioitumaan :D

e551 (Ei varmistettu)

Mulla on onneksi töissä kaappi, jossa voi säilyttää kamppeita, niin ei tarvi joka päivä roudata vaihtovaatteita. Yleensä repussa kulkee salikamppeet, lounas, välipala ja palkkari. Näitten lisäksi mahtuu tarvittaessa ihmisvaatteet ja läppäri. Reppuna palvelee miltecin n. 35 litranen assault pack ja varalta mukana pari remmiä, joilla ulkopuolelle saa köytettyä tavaraa. Ja jos vielä kaupassa käy, niin hätävarana on aina pyöräily-ystävällinen kauppakassi, semmonen lyhytsankanen, joka ei tartu pinnoihin.
Se tässä vain on vähän harmi, että mitään fiksuja ihmisulkovaatteita ei tule juurikaan pidettyä ja jos työkavereitten kans lähtee lounaalle, niin olen se jolla on päällä gore-tex kengät ja tekninen takki, very chic!

Lotta Katariina
Pumpui

Noi lisäremmit on kyllä hyvä idea! 

polkija-sini (Ei varmistettu)

Tosi kiva postaus! Tässä pari vuotta pyöräilleenä kaikki tilanteet on aika tuttuja... Mulla on onneksi se etu, että hikoilen tosi vähän, enkä ole suihkuja niin kovin kaivannut, kun niitä ei yliopistolla tai entisellä työpaikalla ollut.

Ja kiva lukea kommenteista, etten ole ainut, joka lähtee lounaalle goretakissa :D Pyöräily on ihanaa, mutta välillä kyllä risoo se, että kamaa saa roudata mukanaan ihan huolella ja usein on vähän vaikeampi olla huoliteltu. Nykyään tosin kun matka töihin on 15 kilometriä, niin en ihan joka päivä viitsi polkea ja joinain päivinä on ihan fine olla vähän räjähtäneempi!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.